Рівень злочинності в України в 1995-2016 роках

В кінці червня один із блогерів "Текстів" опублікував пост щодо рейтингів міст України. В рамках цієї теми я проаналізував більш детально один із популярних показників, за яким визначають комфорт і якість життя в регіонах - рівень злочиності.

Рівень злочинності

Деякі особисті спостереження із графіка:

1) Рівень злочинності по країні в цілому за 20+ років суттєво не зменшився.

2) За рівнем злочинності регіони значно відрізняються один від одного. Тенденція до збільшення рівня злочинності простежується із рухом з заходу на схід.

3) Природно, що рівень злочинності більший в урбанізованих регіонах із високою щільністю населення - Київ, Харків, Одеса, Миколаїв, Львів тощо.
4) Серед усіх регіонів лише Дніпропетровськ демонструє тендендцію до зниження показника. Запоріжжя знову "пасе задніх".

5) Між рівнем економічного розвитку і кількістю правопорушень спостерігається певна кореляція - на це вказує зростання показника після кризи 2008-2009рр. Разом з тим, здається, динаміка рівня злочинності більшою мірою залежить не від абсолютного розміру доходу (в регіонах із меншим рівнем доходу відповідно і менший рівень злочинності), але від різкої зміни добробуту населення (рівень злочинності різко збільшився в усіх регіонах в 2008-2009рр. і 2014-2016 рр.)

6) Статистика по Донецькій і Луганській областях за 2014-2015рр., очевидно, не відображає об'єктивно стан справ. Або злочинів дійсно стало менше через велику кількість силовиків на території цих областей і внутрішнє переміщення. В будь-якому разі наведених даних Держстату недостатньо, щоб відслідкувати зміну рівня злочинності у сусідніх областях із Донецькою і Луганською у зв'язку із внутрішньою міграцією.

Блог: woldemar_g кримінал карта рейтинг регіони інфографіка

Знак гривні
Знак гривні