Перші з кінця: як Запоріжжя пасе задніх у всеукраїнських рейтингах

Це розпочиналося як жарт: ми читали про останні позиції Запоріжжя в різноманітних рейтингах всеукраїнських та міжнародних організацій та колекціонувати посилання на них. Але так вийшло, що весна 2017 року видалася багатою на дослідження та вимірювання показників, і Запоріжжя практично повсюди лідирувало з кінця. Зі збільшенням кількості таких рейтингів сльози від сміху перетворилися на сльози від жалю.

Ні для кого не секрет, що у 2015 році в Запоріжжі докорінно змінилася міська влада. До управління містом долучилась команда справжніх промисловців і так званих господарників з бізнесу – тобто людей, які начебто знають, як робити свою справу.

Пройшло вже півтора роки їхньої роботи, тому вже час підбивати підсумки. Хоча, не так: підсумки підбили за нас, а ми лише зібрали їх у один матеріал.

Почнемо з найпростішого – рейтинг прозорості міст. Для оприлюднення всієї необхідної та бонусної інформації про роботу міської ради та інших структур достатньо місяця. При бажанні звітувати за законом, звісно.
Станом на травень 2017 у рейтингу прозорості міст України Запоріжжя посідає передостаннє місце з кінця (15,6 балів). Гірше нас лише прифронтовий Сєверодонецьк. І це не якийсь банальний рейтинг , а фактично вітрина міста, бо дослідження проводила впливова міжнародна організація Transparency International серед 100 українських міст (де Запоріжжя зайняло почесне передостаннє, 99 місце).

Більше детальний рейтинг організувала соціологічна група "Рейтинг" від імені Міжнародного республіканського інституту. У зведеному рейтингу серед обласних центрів Запоріжжя знаходиться на восьмій позиції з кінця в Індексі задоволеності якістю сфер та послуг. Сюди входять медицина, водопостачання, освітлення, дороги тощо.

Але ще цікавіший в рамках цього рейтингу Індекс задоволеності можливостями міста. Запоріжжя тут займає третю позицію з кінця.

Ще цікавіша оцінка досвіду співпраці з місцевою владою. Запоріжжя тут на останньому місці. І доречно нагадати, що міський голова Володимир Буряк балотувався з гаслом «Мер для кожного».

Напевно, найпрекрасніший рейтинг нашого огляду - рейтинг безпечності обласних центрів України, який оприлюднив Інститут суспільно-економічних досліджень. Прекрасний – бо побудований винятково на статистиці кількості кримінальних правопорушень.

Відтак, Запоріжжя в ньому зайняло останню позицію і прогуркотіло у всіх національних ЗМІ як найнебезпечніше місто України.

Ну і звісно, найбільш наболіле питання для мешканців промислового міста – це екологія. Відповідрно до рейтингу видання "Фокус" Запоріжжя зайняло передостанню сходинку серед обласних центрів. Самих запоріжців така позиція не здивувала, оскільки містяни фактично живуть в епіцентрі екологічної катастрофи. Ось, наприклад, свіжий рейтинг від Міністерства екології та природних ресурсів України. В цьому Запоріжжя також в переліку "найбрудніших".

Цей же самий журнал "Фокус" аналізував комфортність обласних центрів. Тут Запоріжжя також на останніх позиціях.

Звичайно, для цих рейтингів взяті окремі дані. Деколи вирішення проблемної ситуації залежить не лише від міської влади, а негаразди накопичувалися роками. В чомусь Запоріжжя дійсно прекрасне місто. Але ми не знайшли жодного рейтингу, в якому Запоріжжя хоча б в першій п'ятірці, не говорячи вже про призові місця. Натомість, в нас склалася думка, що продовжувати цей нарис можна безкінечно. Про деякі вказані нижче рейтинги ми навіть не мали уявлення.

Ось, наприклад, Запоріжці вважають, що збідніли найбільше за останній рік. Або ж, Запоріжжя визнано найгіршим за якістю життя (дані соціологічної групи "Рейтинг").

Наостанок – найсвіжіший рейтинг, опублікований ресурсом "Слово і Діло" 6 червня. Цей сайт досліджує обіцянки політиків. Зокрема, очільників ОДА та міських рад. Не повірите, але ми у п'ятірці аутсайдерів. Найбільш безвідповідальні мери України на даний момент працюють в Ужгороді, Черкасах, Запоріжжі, Івано-Франківську та Кропивницькому. Рівень відповідальності міських голів в цих містах коливається між 11 і 21% виконаних обіцянок. У запорізького міського голови він склав 17 відсотків.

Загалом більше про Запоріжжя говорить нерухомість - вона найдешевша серед обласних центрів. І це як ніщо інше демонструє справжній розвиток міста, де низька ціна на житло еквівалентна небажанню українців тут мешкати (натисніть на зображення для збільшення).

Рейтинги в Україні давно дискредитовані як явище через звинувачення у заангажованості. Здебільшого, завдяки політикам, котрі використовують їх як інструмент у боротьбі за владу. І на чергове дослідження, котре начебто констатує збільшення впливу однієї партії чи персони, та втрату електоральних “лайків” іншою, вже мало хто звертає увагу.

Проте, закинути замовлення чи заангажованість цього огляду досить важко. По-перше, воно акумулює не одне, не два, а майже десяток рейтингів. По-друге, їх проводили різноманітні всеукраїнські та міжнародні організації, ніяк між собою не пов'язані. Тож не лишається нічого іншого як констатувати, що нинішня міська влада в особі Володимира Буряка ефективна лише на словах. Коли справа доходить до того, що можна виміряти, тобто до показників тієї самої ефективності, стає зрозумілим, що ми - перші знизу. І не в останню чергу через пасивність громади, котра звикла перекладати відповідальність за своє місто на плечі когось аморфного. А краще було б оговтатись і брати відповідальність за своє
місто.

Блог: Maksym Scherbyna

Знак гривні
Знак гривні