Причиною закону №6116 є корупція, або чому Співаковський збрехав, а Соболєв голосував "проти"?

16 червня 2017 року Верховна Рада України прийняла за скороченою процедурою законопроект №6116 з яскравою назвою "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України". Законопроектом передбачено створення 1000 квотних місць державного замовлення, які розподіляються у вищих навчальних закладах Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Одеської областей для мешканців з тимчасово окупованої території (АР Крим та м.Севастополя).

Автор — Сергій Мокренюк

Міністерство освіти і науки України в особі першого заступника Міністра Ковтунця В.В. та завідувачки сектору переміщених вищих навчальних закладів департаменту вищої освіти МОН України Кретович С.С. виступило категорично проти вказаного законопроекту. А головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України в своєму висновку поставило під сумнів кожну норму цього законопроекту.

Попри такі висновки фахівців автор законопроекту Олександр Співаковський під час Погоджувальної ради зазначив, що законопроект "несе в собі два ключових месседжі:

По-перше – створення для кримських випускників у вищих навчальних закладах Півдня України квоти у тисячу місць, на які кримчани вступатимуть без здачі ЗНО, а лише за результатами конкурсних випробувань посилює «законодавчий меседж» до кримської молоді про те, що на них чекають в Україні і що ми хочемо щоб вони навчались на українській землі.

По-друге – прийняття цього законопроекту надасть можливість побудувати інтелектуальний кордон, кордон освіченості разом з українськими дітьми, яких ми запрошуємо з Криму. Я дуже сподіваюся, що завтра цей законопроект об'єднає зал, а позитивне голосування стане черговим кроком до повернення Криму."

Але чому ми - кримчане - схвильовані? Та чому Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти пан Співаковський збрехав (виправлено) сказав абсолютну неправду на Погоджувальній Раді?
Спробую викласти нижче простими словами.

***

Отже, як відомо, для вступу до будь-якого навчального закладу України абітурієнт має подати певний перелік документів, в тому числі, документ про отримання загальної середньої освіти - іншими словами Атестат. Нагадаю, що Атестат видається лише при наявності іншого документу - документу про базову середню освіту (9 класів) - Свідоцтво. Через окупацію Криму Російською Федерацією наші діти з Криму - це випускники 2014, 2015, 2016 і 2017 років - не мають документів про освіту українського зразка - ані Свідоцтва (9 класів), ані Атестата (11 класів). Документи окупантів ми не визнаємо. Таким чином, кримські школярі, щоб отримати українські документи про освіті повинні вчитися відразу у двох школах кримської та дистанційно української. А це навантаження, якого важко витримати і дорослій людині.

Завдяки тривалій та послідовній системній та сумісній (!) роботі громадських організацій та працівників Міністерства освіти та науки України було напрацовано два варіанти вступу кримчан до вишів України.

Перший варіант. Особа реально не пізніше місяця лютого поточного року через мережу інтернет подає заявку в школу, перелік яких є на сайті МОН, на дистанційне або екстернатне навчання. Учні випускних класів за допомогою “школи” реєструються на ЗНО і адміністрація навчального закладу подає заявку про замовлення бланку Атестату. Після цього школяр приїзжає (неодноразово) в українську школу та здає тематичні контрольні роботи (якщо вивчиться по системі дистанційного навчання) або підсумкові ітогові аттестації (екстернатне навчання), та здає ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання), на підставі чого вступає до вищого навчального закладу по звичайній процедурі. Більш детально процедура описана тут.

Другий варіант. В минулому році на базі вищих навчальних закладів України (в тому числі і провідних) було створено дванадцять освітніх центрів "Крим-Україна". Освітні центри створені у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Херсоні, Миколайові, Запорожжі і покривають майже все різноманіття спеціальностей. В будь-якому з вказаних центрів дитина заповнює так звану Освітню декларацію, де вказує, які предмети вона вивчила в кримській школі, а уповноважена особа від Центру зараховує ці предмети з відміткою “атестований”, крім предметів що не вивчалися в Криму (наприклад, українська мова, Історія України). Після заповнення Освітньої Декларації абітурієнт в цій школі має здати два іспити з Української мови та з Історії України і отримує Довідку з результатами. Після цього у вищому навчальному закладі, при якому створено освітній центр, залишається здати один профільний іспит, і дитина зарахована в якості студента у цей вищий навчальний заклад. Більш детально тут.

Практика вступної кампанії минулого року довела, що Освітні Центри - зручний та реально швидкий спосіб залучити кримських дітей на навчання в найкращі українські вищі навчальні заклади.

Після відновлення Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського в Києві в вересні 2016 року і його повноцінного запуску, після вдалої вступної кампанії 2016 року з використанням Освітніх центрів, вся діяльність громадськості та влади була націлена в одне місце - під час вступної кампанії 2017 року залучити на декілька порядків більше студентів з окупованого Криму до навчальних закладів вільної України. І, напевно, це єдине питання, в якому і влада в особі МОН, і адміністрації вищих навчальних закладів (в першу чергу, Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського), і студентська рада ТНУ, і громадські активісти - всі були націлені на одне і йшли пліч-о-пліч.

Інформація про прийняття 16 травня 2017 року нового закону повністю збила інформаційну кампанію для випускників Криму, яку так довго проводив МОН разом із кримськими громадськими організаціями, які займаються освітніми питаннями для кримчан (ГО "ЦПГ "Альменда", "Евромайдан-Крим", "Таврійська гуманітарна платформа").

Після прийняття законопроекту №6116 наші громадяни з тимчасово окупованого Криму засипали закономірними питаннями: А навіщо цей закон? Центрів більше не буде? А чи можна вступати не до Херсонських, Миколаївських, Запорізьких та Одеських ВНЗ, а до інших, більш престижних? І ще багато-багато інших питань, на які ми не встигаємо відповідати.

З огляду на те, як не просто інформація доходить в Крим, як важко нам було достучатися до абітурієнтів з Криму і розповісти про існування реальних МОЖЛИВОСТЕЙ вступати в наші ВНЗ в минулому році, констатуємо, що цей законопроект щонайменше збив з пантелику потенційних українських студентів з тимчасово окупованого Криму.

***

Повернемося до тез пана Співаковського.
"Кримчани вступатимуть без здачі ЗНО, а лише за результатами конкурсних випробувань" - сказав нардеп. Але законопроект №6116 не містить жодної норми щодо змін вже існуючих механізмів (описаних мною вище) вступу кримчан до ВНЗ. Жодної.

Тобто ЗНО не відміняється!

Крім того, нормативна база України не містить такої опції "за результатами конкурсних випробувань". Є "вступне випробування", що відповідно до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році (наказ МОН від 13.10.2016 №1236) означає "оцінювання підготовленості вступника до здобуття вищої освіти, що проводиться у формі зовнішнього незалежного оцінювання, вступного іспиту, співбесіди з конкурсного предмета (предметів), творчого конкурсу, фахового випробування, презентації дослідницьких пропозицій чи досягнень тощо."

І про це ще восени 2016 року посилаючись на Положення про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти (наказ МОН від 30.12.2014 №1547) та інші нормативні акти України офіційно повідомляв директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

Тобто ЗНО є формою вступного випробування і законопроектом не скасовується!

Таким чином, автор законопроекту ввів в оману спікера та інших народних депутатів Верховної РадиУкраїни щодо спрощення законопроектом умов вступу для кримчан.

Не менш цікавою є і друга теза Співаковського щодо "інтелектуального кордону, кордону освіченості".

Сам законопроект передбачає створення 1000 квотних місць у вищих навчальних закладах лише чотирьох областей України: Херсонській, Запорізькій, Миколаївській та Одеській. Згідно з перехідними положеннями законопроекту квота розподіляється між вказаними вищими навчальними закладами у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Але такого порядку Кабінетом Міністрів України ніколи не приймалося і навіть не розроблялося.

Тоді ключове слово в цьому реченні - "розподілення".

І, напевно, це і є дійсна мета законопроекту - розподілення 1000 бюджетних місць-квот. Бо саме під ці місця будуть виділені бюджетні кошти! Мова йде приблизно про 85 млн.грн. При цьому гроші вищі навчальні заклади, що будуть штучно на свій розсуд визначені Урядом, отримають не в залежності від того, чи поїдуть туди кримські школяри, чи ні.

Припущення про корупційну складову законопроекту суттєво підсилюється, якщо згадати, що голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський, який є автором і головним лобістом законопроекту, на час обрання народним депутатом України працював проректором Херсонського державного університету. Може тому співавторами виступили колишній ректор Запорізського національного університету Микола Фролов і професор Миколаївського національного університету Тарас Кремінь?! Може.

І я сподіваюсь, що корупція є справжнєю причиною вказаного законопроекту.

Навіть, я б дуже хотів, щоб це була б корупція.

Але не дивуйтеся.

Я сподіваюсь, що саме корупція - це причина, оскільки існує ще один неймовірно важливий бік цієї проблеми - інтерес національної безпеки України.

"Ми боремося не за території, а за людей" - ця теза вже ясно лунає з вуст наших можновладців.

За період 2014 - 2016 років Міністерство освіти і науки України задля адаптації діючого нормативного поля України під потреби дітей з тимчасово окупованої території України розробило, прийняло та впровадило майже 40 нормативних актів. Механізм вступу до українських ВНЗ для осіб, що не мають українських документів про базову (Сертифікат) та повну середню (Атестат) освіту, сьогодні спрощений максимально. І від приїзду дитини в освітній центр "Крим-Україна" до її вступу до ВНЗ інколи проходить не більше тижня. На все! Лише одна поїздка, мінімум додаткових процедур, і ти - студент!

І це дало свій результат.

В 2015 році у вищі навчальні заклади України вступило біля 300 школярів з Криму, в Російські ВНЗ - 1000.

Вступна кампанія 2016 року показала, що українській освіті (читай - Україні) віддали перевагу вже біля 1000 дітей, окупантам - 1400.

У відносному значенні зі всіх кримчан, які виїхали для навчання за межі півострову:
- в 2015 році в Україну поїхало навчатися 23% кримчан, а в Росію - 77%;
- в 2016 році в Україну вже поїхало 42%, і лише 58% кримчан поїхали навчатися в Росію.

Динаміка свідчить, що кримчани надають перевагу Україні.

В цьому 2017 році експерти планували, що кількість дітей, що виїдуть з окупації і навчатимуться у нас, буде набагато більшою, ніж торік. І не лише тому, що система освітніх центрів “Крим-Україна” довела свою спроможність та зручність, а й тому, що в цьому році росіяни скасували для студентів з Криму майже всі пільги: і квотні бюджетні місця (а це 18 тис. місць, проти 1 тис., запропонованої законопроектом), і безкоштовні гуртожитки (ми досі попри передбачене законом право навчатися і жити в гуртожитках безкоштовно збираємо з кримських дітей 700 грн в місяць), і підйомні, і додаткові стипендії, і кошти на авіасполучення, і ноутбуки. Так! Уявіть! Москва виділяла гроші і на переліт, і на ноутбуки для студентів з Криму, які обрали для навчання територію Росії (відповідно до програми "Кримський випускник").

***
Вступна кампанія розпочнеться менше ніж за 60 днів. Донести інформацію в Крим вкрай важко - практично лише через особисті контакти. Внесений Співаковським і Ко та прийнятий 16.05.2017 р. Верховною Радою України законопроект №6116 фактично зрізав українське майбутнє Криму на старті, та зіпсував дев’ятимісячну роботу Міністерства освіти та науки України та громадськості. Навіть якщо цей законопроект Президент України Петро Олексійович Порошенко підпише негайно та його буде опубліковано вже завтра, то згідно прикінцевих положень закон вступить в дію лише через 30 днів, і лише після цього, протягом місяцю, Уряд почне працювати над Порядком розподілу квот на державне замовлення. І лише після цього теоретично може розпочатися процедура розподілу квот. Отже, найкращий прогноз - вересень-жовтень 2017 року.

Вітаю. Закон прийнято - кримчани дезорієнтовані - вступна кампанія провалена ... А! Забув пробув про гроші. Гроші “освоєні”. Хіба цього ми чекали?

***

Я розумію, що народні обранці не читають законопроектів, за які голосують, і под найпатріотичніші гасла з трибуни ВРУ шахраї протягують найгірші свої проекти. Але такі важливі для країни закони не можна приймати нашвидкоруч. Саме для цього існують процедури, які відтерміновують в часі перше, друге та третє читання. І тоді є можливість народним обранцям отримати експертний висновок та сформувати свою зважену думку щодо законопроекту.

Але згідно інформації з сайту Верховної Ради України від часу постановки питання про розгляд за скороченою процедурою законопроекту №6116 до прийняття його за основу і вцілому минуло 22 хвилини. Це при тому, що Голова Верховної Ради України Андрій Парубій питання розгляду законопроекту за скороченою процедурою ставив на голосування ТРИЧІ.
Саме так, шановні громадяне, за двадцять хвилин по скороченій процедурі народні депутати України розглянули законопроект з яскравою назвою "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України" №6116.

Саме так за двадцять хвилин по скороченій процедурі народні депутати України дезорієнтувавши зрізали вже сформоване бажання громадян України відправити своїх дітей на навчання у вищі навчальні заклади не країни-окупанта Росії, а України.

“Зрада,” - скажете Ви. Мені теж так здається.

Тому я щиро сподіваюся, що справжнєю метою цього законопроекту була корупційна складова, або простими словами - жлобське бажання вкрасти з бюджету під гаслом захисту дітей з окупованого Криму. Варіант “корупція” краще, ніж варіант “співпраця з Москвою авторів законопроекту”, який набагато огиднійший, ніж корупція.

Можливо, через це єдиним народним депутатом України, який проголосував проти вказаного законопроекту, виявився голова антикорупційного комітету Верховної Ради України Єгор Соболєв. Але тоді залишається без відповіді питання, чому комітет Соболєва виніс висновок по цьому законопроекту про відсутність корупційних ризиків, а пан Єгор цей висновок підписав. Цікаво, чи тією ж самою рукою він під час голосування законопроекту №6116 тиснув кнопку “проти”?!

Наприкінці хочу повідомити, що боротьба йде не зі Співаковським, і не за 1000 квотних місць. Сьогодні ми боремося з Російської Федерацією за десятки тисяч студентів з Криму, а також за їх батьків, братів і сестер, які, хоча і залишилися в окупації, довіряють своїй країні та звертаються до неї по допомогу. Боротьба за українську молодь з тимчасово окупованих територій - це теж наш важливий фронт, наше місце протистояння окупації та агресії на Сході.

Проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України", прийнятий Верховною Радою України, гатить не по ворогу, а прямо по інтересам України.

П.С.: Можливо, у вас постало питання щодо співвідношення кількості студентів з Криму та адекватності рівня мого песімізму прийняттям законопроекту №6116.

Даю довідково два факти:

1) кожен рік в Криму навчаються в школах приблизно 200 тис. школярів, приблизно 12 тисяч з яких є випускниками шкіл.

2) В 2014 році у ВНЗ Криму (із Севастополем включно) навчалося приблизно 67 тисяч студентів, з яких більше 15 тисяч студентів перевелися протягом 2014-2015 років на навчання у ВНЗ материкової України.

Блог: Народні ТЕКСТИ крим верховна рада студенти внз

Знак гривні
Знак гривні