Перевибори до Верховної Ради: міф чи реальність

Найголовніша політична інтрига року через призму фактів...

vse.rv.ua

З середини вже минулого 2015 року все більше політиків відкрито заявляли про необхідність проведення перевиборів до Верховної Ради України. І, хоча Петро Порошенко після зустрічі з Джо Байденом неоднозначно натякнув на те, що найближчих чотири роки жодних виборів не буде, тема позачергових виборів й надалі продовжує широко обговорюватися. Дані останніх соціологічних опитувань, що проводилися соціогрупою «Рейтинг», свідчать про те, що 5 з 6 партій, які наразі представлені у парламенті, долають у грудні 5%-ий бар'єр.

Це: «Блок Петра Порошенка «Солідарність»— 16,5%, «Батьківщина»— 12,3%; «Опозиційний блок» — 12,2%; «Самопоміч» — 12,2%; Радикальна партія Олега Ляшка — 7,9%.

Окрім цих партій, до Верховної Ради має шанси повернутись "Свобода" — 7,8% голосів. На межі перебуває партія УКРОП — 5,1% опитаних.

Для того, аби приблизно уявити якій з партій вигідні вибори, варто порівняти їх результати з минулими, підкреслюю - теж позачерговими виборами.

«Народний фронт»

Прем’єрська партія «Народний фронт» Арсенія Яценюка, ставши переможцем виборчих перегонів у 2014 році, попри низькі рейтинги має цілком великі шанси потрапити до нового складу ради. Адже, мобілізувавши свій ресурс та вміння лідерів політичної сили працювати на виборчий результат, «Народний фронт» має всі шанси подолати 5% бар’єр. Але у такому разі кількість депутатів-фронтовиків може зменшитися ледь не втричі, що, звичайно, потягне за собою зміщення балансу сили не на користь Арсенія Яценюка.

Блок Петра Порошенка «Солідраність»

Посівши на останніх парламентських виборах друге місце, цього року «Солідарність» має всі шанси стати їх переможцем, але значно втратити свої позиції. Замість 21% за прогнозами соціологів президентська сила може отримати 16-15 %. Звичайно, що задля досягнення поставлених цілей, Банкова може задіяти кілька своїх політичних проектів, котрі, скоріш за все, зіграють на відтяжку голосів, але, в цілому, ситуацію не виправлять. Як підсумок, парламентські перевибори не влаштовують Петра Порошенка, хіба якщо він не хоче позбавитися прем’єра та впевнений в тому, що після виборів до парламенту потраплять потрібні сили та «складеться» потрібна конфігурація.

Батьківщина

Варто відразу зазначити, що біло-сердечні відкрито виступають за проведення перевиборів. При чому чим швидше вони відбудуться – тим краще для них. Піднімаючи власні рейтинги на голому популізмі, Тимошенко при всіх її невдачах бачить президентом тільки себе, а майбутні вибори як трамплін до омріяної мети. Ледь потрапивши у раду 2014-го, на сьогодні у випадку перевиборів Юлія Тимошенко як ніхто інший зможе претендувати на прем’єрське крісло і такий бажаний шанс поквитатися з Яценюком. Ну а те, що відбудеться далі ми вже одного разу бачили у 2008-2009 роках.

Самопоміч

В порівнянні з минулими виборами до Верховної ради і даними соціологічного дослідження рейтинг політичного проекту Садового дещо зріс. Це пояснюється тим, що «Самопоміч» окрім парламентської діяльності повністю відмежувала себе від влади, з мотивів уникнення від політичної відповідальності за стан справ в Україні. Покращення рейтингів партії слід очікувати і за рахунок діяльності місцевих організацій партій, які в багатьох містах отримали представницькі мандати. Важко говорити про те, чи вигідні перевибори до Верховної Ради «Самопомічі», адже у такому разі нарешті їм доведеться брати на себе відповідальність, але головним чином це питання буде прямо пропорційно залежати від президентських амбіцій пана Садового.

Радикальна партія Олега Ляшка

Для «головних» радикалів країни перевибори до Верховної Ради – очікуване повернення до коаліції і намагання знову впливати на процеси в країні. Враховуючи, в порівнянні з минулорічними виборами, невелике збільшення рейтингу та зв’язки з бізнес-групою «Приват», очевидно, що Олег Ляшко та його політична сила хоча й приховано, але все ж таки виступають за проведення перевиборів. Найголовніше завдання на виборах для радикалів, якщо вони відбудуться, це максимально мобілізувати свій електорат, аби не повторити гіркоту програшу місцевих виборів в Києві.

Опозиційний блок

Хоча Опозиційний блок, в порівняні з минулими виборами та соціологічними опитуванням, має у рейтингу майже три відсотки в рамках похибки, вибори в Маріуполі та ряді інших міст на півдні та заході показали сильні політичні позиції опозиціонерів. Підігрує рейтингам Опозиційного блоку і стан справ з економікою в нашій країні. Тож, скоріш за все, Опозиційний блок теж зацікавлений у перевиборах.

ВО «Свобода» та УКРОП

Дані партії як ніхто зацікавлені у виборах, адже наразі вони обидві відсутні в українському парламенті, але за даними дослідження мають неабиякі шанси туди потрапити, маючи значний фінансовий ресурс та медійну складову ресурсу Коломойського. Рейтинги додають і судові процесів над «патріотам» з УКРОПу та Свободи, адже простому виборцю притаманно голосувати за тих, кого ображають.

P.S.

Очевидно, що питання проведення перевиборів лежить у площині кризи в середині країни та здатності тих чи інших олігархічних груп «розкачати» ситуацію та зруйнувати парламентську коаліцію і домовитися по-новому, але такий стан речей напряму кидає виклик Петру Порошенку і зрозуміло, що він і надалі буде вимушений миритися з прем’єрством Арсенія Яценюка.

Банкову від проведення позачергових виборів стримує сама виборча система. Суспільство не сприйме виборів до Верховної ради за старим законодавством, а система «відкритих списків», запропонована на місцевих виборах, жодним чином не витримує критики.

Втім, як би там не було, election is coming...

Блог: Bilousenko первибори порошенко Рада вибори бпп ВР зрада більшість

Знак гривні
Знак гривні