РОСІЙСЬКІ КУЛІ З УКРАЇНСЬКОГО МЕТАЛУ!

В той час, коли більшість країн цивілізованого світу, в знак засудження російської агресії у відношенні до України, ввели ряд економічних санкцій, наша країни продовжує тримати тісні, навіть можна сказати, братерські економічні стосунки з Росією. Особливо це питання актуальне коли з України до Російської Федерації постачається сировина, яка може використовуватися для виготовлення озброєння. Мова піде про експорт кольорового металобрухту, та про все по порядку.
Як відомо, експорт металобрухту регулюється Міністерством економічного розвитку України. Саме воно затверджує річний розрахунковий баланс металобрухту, котрий підлягає експорту. Також міністерство, між усіма бажаючими учасниками ринку, розподіляє так звані квоти на експорт, тобто встановлює точну річну кількість брухту, який зможе експортувати та чи інша юридична особа. Сама процедура розподілу працює виключно на корупційній складовій і нині з’являється все більше прихильників аби її скасувати.
Розподіл квот відбувається наступним чином. При Мінекономрозвитку ще за часів Януковича (2013 рік) був створений дорадчий орган так-звана комісія питань ліцензування господарської діяльності із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту чорних і кольорових металів, визначення рекомендованих обсягів експорту брухту чорних і кольорових металів, брухту легованих чорних металів, розгляду заявок на видачу ліцензій на експорт товарів та розподілу квот. І хоча рішення комісії мають дорадчий характер, як показує практика, саме виключно на їх базується подальший наказ міністра.
Цього року комісійний розподіл квот нічим не відрізнявся від попередніх, але деякі цифри вражають своїм цинізмом і викликають м’яко кажучи великий подив.
Наприклад, публічному акціонерному товариству з прифронтового міста Артемівськ під назвою «Артемівський завод по обробці кольорових металів "АЗОКМ", згідно рішення комісії дано дозвіл на експорт близько 10 тисяч тонн лому міді, латуні та бронзи до Російської федерації.
При чому інопартнером, тобто іноземним підприємством, куди експортується металобрухт з України є підприємство з аналогічною назвою ООО «ТД АЗОКМ» з реєстрацію у Москві. При чому, валюта у якій заключний контракт теж російська, хоча варто відмітити, що вся решта експортерів металобрухту заключає контракти у доларах США або ж у Євро.
Не для кого не секрет, що саме сплави кольорових металів використовуються у виготовленні гільз для патронів чи снарядів. Тож маємо факт, коли Україна буде постачати до Росії матеріали для виготовлення набоїв. Котрі, у свою чергу, наш, до недавнього братній сусід, у вигляді гуманітарних конвоїв доправлятиме на Донбас, але уже у готовому вигляді.
Допоки це лише дорадчі рекомендації комісії, чи будуть вони затверджені побачимо найближчим часом. А поки ми маємо виключно корупційну складову розподілу квот на експорт металобрухту, де майже 90% складає його вивіз у країну північного агресора.
«Совпаение? Не думаю!» - сказав би рупор російської пропаганди Дмитро Кисельов.

Блог: Bilousenko економіка експорт метал

Знак гривні
Знак гривні