Як перемогти молодим та ідейним партіям?

Молоді, активні, ідейні, щирі партії будуть програвати доти, поки не створять структури, що здатні захистити кожен голос виборця відданий за них у найвіддаленішій дільниці.
І справа не в тому, що в нас є чи нема чесного підрахунку голосів. Справа в тому, що де погано лежить, там й забирають.

Як відбувається підрахунок голосів? На кожній дільниці, в кожній комісії є представники різних партій, є спостерігачі, громадські активісти та журналісти.
Тому можливості фальсифікацій - мінімальні. Підкуп виборців, якщо він має місце, відбувається до дня голосування, відслідкувати це важче, проте можливо.
Вкидання бюлетенів, видача бюлетенів не за пропискою, каруселі, різні махінації можливі тільки при великому сприянні місцевої влади, міліції або за попередньою змовою членів комісії.

Основні ж спотворення результатів виборів проходять ближче до ранку доби голосування, коли члени комісії вже втомлені й всі хочуть до дому.
Правильність підрахунку по всім партіям та кандидатам контролюється лише на початковому етапі роботи. Потім, коли вже підрахували й розклали по пакетах з печатками, відбувається заповнення протоколів.
Тут можна "переплутати" графи і та партія, яка набрала на одній дільниці 100-200 голосів, але не має свого відповідального представника в комісії, отримує 2-5. А сотні втрачених голосів йдуть на допомогу тим, кому це більше треба.

Ще можлива заміна одних протоколів на інші під час їх перевезення з ДВК до ТВК. На цьому етапі інші принципові або опозиційні партії вже контролюють тільки правильність написання кількості своїх голосів, а кількість голосів на інши 30 партій вони вже не перевіряють.

Наступний етап - зведення всіх протоколів в ТВК та подання даних від ТВК до ЦВК. Тут також можуть "помилитись" при додаванні голосів з різних дільниць, подивитись "не в ту колонку" або переплутати цифри. У підсумку, якісь партії не доберуть суттєвої кількості голосів, а деякі отримують потрібне підкріплення.

Ті ж самі маніпуляції з заміною протоколів, переплутуванням даних або неправильним зведенням результатів з різних виборчих комісій відбувається й по дорозі з ТВК до ЦВК або в самому ЦВК.

Тому, поки молоді, амбітні, перспективні партії, в яких є відомі активісти, з якими не соромно йти на вибори і за яких із задоволенням проголосують люди;
в яких є потрібна суспільству й державі програма дій, що має чіткі та змістовні пункти й інструменти для її реалізації;
і навіть, якщо молода, незаплямована партія має гроші, щоб йти на вибори й проводити достойну агітаційну кампанію по всій Україні, має регіональний актив, що в містечках та селах донесе до виборців ті ідеї, що давно вже підтримали більшість користувачів Фейсубка,
Але у партії нема вмотивованого, навченого, забезпеченого знанням, технічними засобами, підтримкою колег на всіх рівнях сильного активу організації, який здатен в кожній виборчій дільниці, на всьому маршруті підрахунку та оприлюднення голосів захистити КОЖЕН голос виборця, який відданий за цю партію - ніякого сенсу в існуванні такої партії, а тим більше - участі її у виборах нема.

П.С.
Щоб подолати прохідний бар'єр партії потрібно зібрати по всій країни близько 800 тис. голосів.
Не провладній і не олігархічній партії для цього потрібно:
1. побудувати системну роботу в більшості регіонів держави,
2. вести роботу в полях, "від дверей до дверей" з населенням, а не сподіватись лише на лайки в інтернеті,
3. створити сильну й чисельну команду однодумців, які грамотно проведуть виборчу кампанію та зможуть захистити голоси віддані за них.

Text: Pavlo Berest

Блог: pbest кандидати вибори верховна рада

Знак гривні
Знак гривні