Путінофіли

Випадок Жерара Депардьє - це не єдиний прояв зачарування Росією у Франції. Цікавим також є приклад політика Філіпа де Вільє, який останнім часом вихваляв президента Путіна і має намір побудувати в Криму парк розваг.

Піотр Байор (Петро Байхор)

Європейська солідарність

Бої на сході України тривають уже на протязі кількох місяців, однак більш жорстку позицію по відношенню до Росії Європейський союз зайняв тільки після того, як в середині липня був збитий пасажирський літак малазійських авіаліній. Тоді було досягнуто консенсусу і європейські лідери прийняли рішення про накладення на Росію економічних санкцій. Було очевидним, що Росія застосує зустрічні санкції, тому дуже важливим був факт європейської солідарності і схвалення цих дій усіма державами.
Однак це не тривало довго. В Угорщині, Болгарії, а також в Польщі з'явилися голоси, які ставили під сумнів сенс цих рішень. Вони були пов’язані з побоюваннями щодо долі підприємців, які раніше експортували свою продукцію на російський ринок. Європейську солідарність поставила під знак питання також позиція Франції на замовлені «Містралі».

В цій дискусії висуваються аргументи подібні до тих, які висувались у випадку польських яблук. Найбільше значення має збереження робочих місць та доля сотень підприємців, які здійснювали свою діяльність завдяки реалізації цього контракту. Якийсь час тому з'явилась ідея щодо закупівлі кораблів НАТО, але до серйозних міжнародних дебатів на цю тему справа не дійшла.

Але нещодавно агентство Reuters, з посиланням на президента Франції, повідомило, що французький уряд усе-таки вирішив відмовитись від поставки військового вертольотоносця Росії. "Французький уряд не може поставити першого з двох десантних кораблів типу "Містраль" Росії через останні дії Москви в Україні", - відзначив Франсуа Олланд. "Президент вирішив, що незважаючи на перспективи припинення бойових дій... умови, котрі дозволили би поставити перший десантний корабель, не були виконані", - відзначила прес-служба французького президента.

Суперечлива інвестиція

Однак «Містралі» це не єдина проблема Парижу. В ході останнього візиту Володимира Путіна до Криму було підписано контракт з французькою фірмою «Puy du Fou», яка має побудувати на півострові і під Москвою історичні парки розваг. Отже якщо навіть поставку «Містралів» можна би пояснити необхідністю виконання зобов'язань, взятих на себе раніше, то реалізація нового проекту в Криму, який весь західний світ вважає окупованим, викликає серйозні суперечки. І хоча цим проектом буде займатися приватна фірма, велике значення будуть мати дії французької влади, направлені на те, щоб "схилити" власника Puy du Fou до відмови від нього.

А керує фірмою не випадкова людина, що надає справі додаткової пікантності. Адже власником Puf du Fou є відомий євроскептично налаштований політик Філіп де Вільє. Раніше він очолював партію «Рух за Францію» та був депутатом французького парламенту. Цей політик зустрівся у Криму з Путіним і в ході ідеально відрежисованого спектаклю піддав різкій критиці політику європейських держав по відношенню до Росії.

Чудовий лідер

Він заявив, що останнім часом дискусія точиться перш за все навколо санкцій, тоді як французи та європейці зацікавлені у інвестиціях в російську економіку. "Ви чудовий президент, а російська держава абсолютно прекрасна" - вихваляв російського лідера французький політик. Він додав, що, на думку багатьох європейців, санкції це мова війни, а співпраця це мова миру. При цьому він запевняв, що європейські народи не поділяють точки зору державної влади, яка діє за наказами європейських комісарів, які в свою чергу сліпо виконують інструкції, що надходять з Вашингтону.

Звичайно не слід переоцінювати значення вищезгаданих висловлювань цього політика і підприємця, який не відіграє в політичному житті Франції великої ролі. Тим більше не можна вимагати, щоб влада Франції брала за них відповідальність. Однак не викликає сумнівів те, що зустрічі такого типу це продумана тактика російської влади, направлена на внутрішнє споживання. Візит французького політика і його висловлювання повинні були показати російському суспільству, що західний світ схвалив анексію Криму, погіршення відносин з європейськими державами та санкції є наслідком незважених рішень частини західних керівників, а європейська солідарність це фікція.

Саме так висвітлили цю зустріч російські мас-медіа, додавши при цьому коментар російського президента. Путін підкреслював, що люди з різними поглядами є як в Європі, так і в Росії. Однак, додав він, що тих, хто поділяє російську точку зору, досить багато. Також він заявив, що Росія прямуватиме своєю дорогою, а захищаючи власні цінності вона буде опиратися на людей, які поділяють їх, не тільки в Росії та Франції, але також у всьому світі.

Доктор Піотр Байор є викладачем Ягеллонського університету у Кракові, а також членом Польського товариства міжнародних відносин.

Джерело

Блог: Народні ТЕКСТИ путін Європа

Знак гривні
Знак гривні