ВОЄННИЙ СТАН - ВИМОГА ЧАСУ

Здатність нової влади діяти рішуче є її найсерйознішим викликом

Відразу після інавгурації новообраного президента України ситуація в Донецькій та Луганській областях значно загострилася. Весь минулий тиждень парламентарі та громадськість закликали Петра Порошенка ввести воєнний стан на сході країни та у найкоротший термін, за допомогою збройних сил провести масштабну операцію по знищенню терористів та російських найманців.

На перший погляд, здавалося б, все дуже просто. Легітимність Петра Олексійовича не викликає сумнівів, і він може впевнено діяти в рамка чинної Конституції. Процедура введення воєнного стану дуже проста: РНБО приймає відповідне рішення і подає його президентові. Він, у якості головнокомандувача збройних сил, видає Указ, який затверджує Верховна рада. Для його запровадження необхідно не більше 48 годин. Після цього, здавалося, спокій на сході гарантовано. Але не все так просто, як виглядає на перший погляд. Оголошення воєнного стану, у першу чергу, несе за собою особисту відповідальність за все, що там може трапитися. Це можуть бути численні жертви серед мирного населення чи значні втрати українських силовиків, яких у будь-якому разі не уникнути. У гіршому випадку кількість жертв може рахуватися тисячами.

Тож введення воєнного стану для влади є першим і головним іспитом на рішучість та наявність політичної волі. Чи зможе вона його здійснити, покаже наступний тиждень. А поки ми можемо спостерігати за тим, як терористи та російські військові та найманці займаються безчинством на українській території. Вони вільно рухаються через кордон, використовують останні новинки російського озброєння, катаються по Україні на російських танках. Останні події з підбиттям нашого літака ІЛа та гибель українських військових у Луганську мають неодмінно викликати жорстку відповідь з боку офіційного Києва.

Раніше, за дорученням ще в.о. президента Олександра Турчинова, відповідними органами вивчалося питання про введення воєнного стану. Але не так давно в.о. міністра оборони Михайло Коваль наголошував на тому, що питання ведення такого стану навіть не варто обговорювати. А депутат від УДАРУ Віктор Чумак в ефірі 5 каналу сказав, про те, що воєнний стан взагалі може погіршити суспільно-політичну ситуацію в країні.

Як там не було, але остаточне рішення прийматиметься на Банковій. Більш за все, це буде вольове рішення, яке має сприйняти вся країна. Рішучість влади має стати її головним козирем у боротьбі з тероризмом.

Якщо ж воєнний стан на сході введено не буде, це дасть сепаратистам зрозуміти слабкість київської влади, що понесе за собою нові жерти та чергове загострення конфлікту.

Тож наразі влада має усвідомити всі процеси на Сході і завдати потужний і остаточний удар по злочинцям та військовим гастролерам із РФ. Саме мову сили, а не круглого столу будуть розуміти терористи.

Зробити крок вперед і почати знищувати злочинців вже сьогодні, означатиме боротися з корупцією та проводити люстрацію завтра. Адже Україна потребує сильної влади, яка може роботи сильні кроки, яка зможе впевнено її розвивати.

Якщо влада не оголошуватиме воєнний стан, що вона робитиме далі ?

Блог: Bilousenko донецьк схід луганськ порошенко воєнний стан війна

Знак гривні
Знак гривні