Етногенез в Україні. Народження свідомості. Вибори

Вибори

Сьогодні українське суспільство та влада визнали те, що Майдан змінив звичайний перебіг подій, що відбувався в Україні та окреслив шляхи подальшого руху нашого суспільства. Майдан змінив не тільки зовнішню сторону життя кожного з нас, але й торкнувся нашого внутрішнього стану світосприйняття.
Впевнений, що раніше не кожний громадянин України знав Державний гімн. Тепер, почувши його, у більшості з нас виникає бажання встати та заспівати разом. Раніш, до грудня минулого року, гасло «Слава Україні! Героям Слава!» у нас викликало асоціації з українським визвольним рухом часів Другої світової війни. Зараз це гасло перетворилось на звичайне привітання один одного. З цього приводу можна ще наводити приклади.
Особисто я не вважаю Майдан революцією гідності. За всіма ознакам Майдан – це революція свідомості. Під час подій на Майдані ми самі не усвідомлювали того, що звичне для нас ставлення до навколишнього світу зміниться і почне народжуватися нова свідомість. Проте це відбулося і відбулося раптово. Але наразі Майдан не закінчився. Процес триває. Зараз на сході країни також відбувається народження нової свідомості.
За великим рахунком свідомість це те, завдяки чому з’явилася на світ людина. За Біблією свідомість у людини з’явилася після того, як вона скуштувала заборонений плід (Адам та Єва побачили, що вони оголені). Саме тоді людина усвідомила свою обмеженість у часі та просторі. З цього часу людина почала відрізняти себе від іншої та від іншого. Свідомість стала, так би мовити, частиною людини, хоча до сих пір ніхто не може вказати де фізично ця частина у людини знаходиться. Однак, через самоспостереження можна зрозуміти, що коли свідомість змінюється, то це впливає і на психологічний, і на психічний стан людини, а також на біологічні процеси в організмі. Тобто, іншими словами, при зміні свідомості відбуваються глобальні перетворення і з рештою утворюється інша людина.
Народження нової свідомості у цілого народу, як правило, тягне за собою загибель людей. Про це нам говорить історія.
З цього приводу можна згадати якою ціною та якою кількістю людських втрат пророк Мойсей у підніжжя Синайської гори змусив свій народ відректися від ідолопоклонства і прийняти заповіді Ієгови, а також про ті втрати, завдяки яким з початку іудейський народ зрікся від вчення фарисеїв та книжників, а згодом людство отримало Новий Заповіт Христа і християнство.
Саме ці історичні нариси є яскравим прикладом появи нових етнічних утворень через перетворення свідомості. В першому випадку це історія виникнення давньоєврейського етносу (Богом обраного народу), в другому – виникнення християнського суперетносу.
Під час Майдану також загинули люди і, нажаль, гинуть і зараз. Я вважаю, що саме їх смерті перевернули та перевертають свідомість українського народу, утворюючи інший національний характер, стереотип поведінки, що дає поштовх для утворення нового етносу.
Сьогодні перед нашим суспільством стоїть серйозне випробування – вибори Президента України, а згодом, сподіваюсь, і вибори до Верховної Ради України. Вважаю, що перш ніж поставити «галочку» напроти чийогось прізвища необхідно кожному з нас згадати: «А за що стояв Майдан? Чого хотіли та прагнули люди, віддавши своє життя?» В моєму розумінні Майдан стояв за правду та справедливість. Ісус Христос в своїй Нагорній проповіді говорив: «Блаженні голодні і спраглі на правду, бо вони наситяться. Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть». З правдою Бог. З правдою милість та мир.
Бібліографи, розкриваючи смисл вказаних заповідей Христа, стверджують, що досягнувши цих чеснот та відповідного ступеню досконалості народ втратить будь-який привід і здатність до ворожнечі з ближніми та буде прагнути воцаріння всезагального миру на землі.
Здається, наразі, в концепції щодо утвердження всесвітнього миру дійшла черга до України. Тому український народ, суспільство, продемонструвавши всьому світу свою волю та гідність на Майдані, має саме зараз через свій свідомий та чесний політичний вибір закласти підґрунтя для розбудови країни, яка стане втіленням Правди. Ми не маємо права на помилку. Слава Україні.

Блог: Дмитрий

Знак гривні
Знак гривні