Донбас на 17.05.14

Не завадивши "референдуму", українська влада дозволила терористам легітимізуватись. Тепер маємо на Донбасі дві "республіки" з своїми керівними органами та збройними формуваннями.

На щастя для нас, Московія вирішила протягом часу, що минув з 11-го травня не форсувати події. Лише тому зараз ми маємо ситуацію, що нагадує картину минулого тижня.

Але ситуаця змінилась. І змінилась в далеко не кращий для нас бік. Так, звичайно, наші силовики поступово вчаться воювати. Ситуація з критичним браком військового спорядження потрошку виправляється стараннями добровольців. Добровольчий батальйон "Донбас" має успіхи в прикордонному районі Донеччини. Але це локальні успіхи. В цілому, ситуація значно погіршилась. Що цілком відповідає прогнозу, зробленому раніше: http://texty.org.ua/pg/blog/Aleks/read/53451/Donbas_za_krok_vid_krahu

1. АТО фактично не проводиться. Силовики стоять на блокпостах та іноді діють на транспортних шляхах. Фактично, нічого окрім своїх блокпостів та баз вони не контролюють. Але і цей контроль стає умовним. Терористи від нічних обстрілів блокпостів переходять до денних штурмів, як нині по Краматорському аеродрому. Влада стягує останні боєздатні резерви. В цьому контексті залучення до АТО бійців УДО дуже показове.

2. Силовики починають нести значні втрати при пересуванні по дорогах. На тижні в засідці загинуло 7 наших бійців. Це неминуче, як раніше вже зазначалось http://texty.org.ua/pg/blog/Aleks/read/53378/Analiz_ATO_na_Donbasi_stanom_na_040514 , оскільки шляхів постачання силовики не контролюють. Ефективне постачання гелікоптерами також неможливе через наявність в терористів ПЗРК.

3. Лояльність та боєздатність частин силовиків, що постійно дислоковані на Донбасі, наближається до нуля. Вчора присязі зрадила частина контрактників ВВ в Донецьку, внаслідок чого був захоплений штаб оперативного командування ВВ (!). Колишній керівник "Альфи" Донеччини перейшов на службу в "уряд" ДНР. Є великі питання по лояльності прикордонників. Зараз відбуваються штурми ще двох військових частин в Донецьку. Це також прогнозовано та неминуче - ці силовики переважно родом з Донеччини, мають там житло та сім'ї.

4. Кордон контролююється лише номінально. Протягом останніх двох - трьох діб прикордонники двічі (!) безперешкодно пропустили через кордон лідера луганських терористів Болотова. Сьогодні вранці через кордон прорвалось 6 російських КАМАЗів та 1 УАЗ. Фактично, прикордонники вже не є для терористів серьйозно перешкодою.

5. В армії великі проблеми з мобілізованими. Лише протягом тижня мали місце масове дезертирство мобілізованих на Житомирщині, дезертирство зі зброєю в Одесі та численні повідомлення про жахливі умови несення служби ще з кількох регіонів. Збройні сили в їх нинішньому вигляді є лише пожирачем коштів. Окрім нечисельних частин швидкого реагування. І, звичайно, потенційно це дуже небезпечно, оскільки може призвести до бунтів в військах.

Можна цілком погодитись з тим, що АТО перейшла в завершальну стадію. От тільки її завершення, ймовірно, буде не зовсім таким як обіцяють відповідальні особи.

Блог: Aleks

Знак гривні
Знак гривні