Аналіз АТО на Донбасі станом на 04.05.14

Автор: Олександр Пінчук

Останніми днями щодо АТО на Донбасі маємо позитив - антитерористична операція почалась. На жаль, це єдиний позитив.

В епіцентрі терору, місті Славянськ, єдиний результат АТО - блокування міста. Тобто, за ці дві доби силовики лише знесли блокпости терористів та підійшли до міста в притул. В тому числі зайняли панівну висоту. Дії в місті були обмеженими і не призвели до суттєвих результатів. Це не завадило командувачу ВВ, генералу Полтораку, в перший же день операції заявити, що місто майже захоплено. Мені це нагадало генеральські реляції за штурмів Грозного.

Втрати лише вбитими в місті Словянську та околиці склали 5 бійців. Також було знищено 2 українські гелікоптери Ми-24 та пошкоджено щонайменше 1 Ми-8. Ідіоту, який маючи переконливі докази наявності в терористів ПЗРК (про це повідомляла "Альфа" з місця за кілька днів до штурму), прийняв рішення використовувати над містом гелікоптери, не місце в силових структурах.

Тож фактично маємо облогу міста.Як зазначалось ще ось тут http://texty.org.ua/pg/blog/Aleks/read/53003/Antyterorystychna_operacija_v_Slovjansku "Тривала облога будівель неприйнятна - вона зкує більшість боєздатних сил влади на другорядному напрямку. І це вже буде перемогою сепаратистів." Саме це і маємо зараз. Найбільш боєздатні сили зковані під Славянськом. Інші спроби дій (Краматорськ, Маріуполь, Костянтинівка) мають характер локальних операцій і поки не дають суттєвих результатів.

В той же час протягом останньої доби влада остаточно втратила навіть видимість контролю над Луганськом та Донецьком. Української влади там вже немає зовсім. В величезній міській агломерації Донбасу влада України присутня лише в місцях проведення АТО.

Що потрібно робити. Потрібно взяти штурмом Славянськ. І зробити це швидко. Тоді якісь шанси на успіх АТО ще зберігаються. Як саме? Це окреме питання. Але воно вирішуване за наявних часу, сил та засобів.

Які перпективи АТО? Невтішні. Див http://texty.org.ua/pg/blog/Aleks/read/52930/Separatystskyj_Skhid_sogodni_sytuacija_jiji_prychyny_ta?a_offset= Критично втрачено час. Ракова пухлина розрослась майже до розмірів Донбасу. І, схоже, може бути видалена лише разом з ним.

Чому ситуація саме така? Люди при владі не готові були діяти. Ні інтелектуально, ні морально. В ситуації що склалась вони шукали вихід в тім, щоб не робити нічого та йти на кулуарні домовленості http://texty.org.ua/pg/blog/Aleks/read/53123/Vlada_mizh_ganboju_ta_zradoju?a_offset= Навіть АТО влада почала лише під шаленим тиском громадської думки та ризиком бути знесеною. З цієї ж причини їй поки довелось прикрити розмови про "взаморозуміння" з терористами та їх посібниками.

Думаю, зараз як і пару тижнів до цього АТО є лише імітацією. А перехід до окремих активних дій є суто вимушеним, оскільки пасивна імітація громадянами вже не сприймається.

Доповнення на вечір 04.05.
1. Силовики вийшли з Краматорська. Питання: навіщо тоді було його штурмувати?
2. Вчора телевежу в Констянтинівці три години (!!!) штурмували підрозділи "Альфа" і "Омега". 9 поранених в т.ч. 4 важко. Питання: якщо якусь *рану телевежу в якійсь *инівці найкращі підрозділи штурмують стільки часу, як вони можуть взяти штурмом Славянськ?
3. В районі АТО в нас біля 15 блокпостів. Основний шлях постачання для більшості - гелікоптером. Отже, сили АТО не змогли забезпечити навіть безпеку шляхів постачання. Питання: хто кого блокує?

Блог: Aleks донецьк одеса тероризм сепаратизм словянськ патріот

Знак гривні
Знак гривні