Бруд від «мутного союзу»: начебто ЄС загрожує незалежності України

У ніч на 15 вересня центр Одеси заполонили численні чорні, як гранітний цвинтарний пам’ятник, плакати, на яких зображено меморіальну плиту з написом: «Незалежність 1991-2013. Пам’ятаємо, любимо, уболіваємо». Під таким нібито скорботним надмогильним пам’ятником українофоби поспішають поховати незалежну соборну Україну. Вбивцею її вони називають Європейський Союз, прапор якого намальовано поруч із датою ймовірної кончини нашої незалежності.

Автор: Сергій Горицвіт

На плакатах немає ніяких символів політичних партій чи громадських організацій, досі не відомо, хто їх замовив і таємно порозклеював. Та варто лише задуматися, кому це було потрібне, як відповідь знайдеться враз: Москві, опікуваній нею «п’ятій колоні» в Україні, сусіднім і доморощеним українофобам, які нині стали ще і єврофобами.

Адже на двадцять третьому році незалежності українці все ще лише мріють, що можливо, «згинуть наші воріженьки, як роса на сонці». А ті не квапляться канути в Лету, а знов і знов підіймають голову і йдуть у наступ.

Справжню істерію викликала у них перспектива, що у листопаді цього року на саміті «Східне партнерство» у Вільнюсі Україна підпише Договір про асоціацію з Європейським Союзом. Для прихильників «русского міра» і «мутного союзу» це ніж гострий у самісіньке серце.

Тож анонімні противники європейського вектора зовнішньої політики України і поспішають бодай у своїх брудних акціях похоронити нашу незалежність.

Характерно, що поява осоружних «похоронних» плакатів співпала у часі з агресивним політичним, економічним та інформаційним наступом на Україну нашого «старшого брата» - Росії. Водночас медведчуківці, комуністи, вітренківці та інші її проплачені Кремлем ставленики розгорнули шалену агітацію за входження нашої держави у «мутний союз», називаючи його нашим рятівником від усіх бід.

А ось що засвідчує аналіз громадської думки за даними різних соціологічних опитувань. Число прихильників незалежності України за останні два роки зросло майже удвічі. Якби референдум про незалежність України проводився в 2013 році, за неї проголосував би 61% громадян. А близько половини наших співвітчизників у разі загрози територіальній цілісності України готові відстоювати інтереси держави зі зброєю в руках. Зростає і кількість прихильників євроінтеграції, 52% українців підтримують приєднання України до Європейського Союзу. Разом із тим 41% опитаних, здебільшого людей старшого віку, підтримують утворення єдиної держави у складі України, Росії, Білорусі.

Автори плакату натякають, що у Євросоюзі Україна втратить частину власної незалежності, але замовчують той факт, що в ярмі Митного союзу вона взагалі перетвориться на безправну губернію Росії.

Це при тому, що Асоціація з ЄС це не вступ до ЄС, а лише договір про вільну торгівлю. Натомість приєднання до Митного союзу це вступ в організацію з делегуванням частини суверенітету до Москви.

Дискусії про ці два вектори, їхні плюси й мінуси тривають вже давно. Давайте прислухаємося не лише до соціологів, експертів-політологів, а й до думки пересічних громадян. Процитую висловлювання у соціальній мережі однієї юної одеситки: «Молоді люди, які жили і працювали в Європі й знають про права звичайного громадянина на чесну працю, справедливий суд, поліцію, яка дійсно їх захищає, а не грабує і кришує кримінал, ніколи не оберуть повернення у багно інтеграції з Росією.

Це минуле, його не повернути… Й слава Богу. Нині маю хорошу роботу в Польщі, де, як і повсюди, безліч проблем, і люди постійно на все нарікають. Але разом із тим, розвиток промисловості, сільського господарства вищі, ніж в Україні. Польща не найбільш розвинута країна ЄС, але людям живеться там краще, ніж у нас. Робота є. Мінімальний заробіток близько 500 доларів США. Ціни майже як у нас, щось дорожче, щось дешевше. Дуже прикро, що українці вимушені їхати на заробітки на чужину».

Тож давайте не будемо ідеалізувати Європейський Союз, який приваблює нас розвитком демократії, захистом прав людини, технічним прогресом, високим рівним життя, як і зрікатися плідної співпраці з Росією та країнами СНД. Але над усе ми маємо шанувати рідну Україну і за всяких умов оберігати й зміцнювати її незалежність. А тим, що кидають бруд зі свого «мутного союзу» і накликають смерть на вистраждану нашим народом незалежність, як стверджує християнська мораль, воздасться по ділах їхніх.

Блог: Народні ТЕКСТИ єс агенти одеса одещина

Знак гривні
Знак гривні