ЄС допоможе Вінниці впровадити електронне управління і стати «прозорим містом» з

Вінниця - перше місто України, яке розпочинає впровадження пілотного проекту «Прозоре місто» на основі словацького досвіду. Європейська Комісія визнала його одним з найбільш ефективних та надасть фінансову підтримку для його реалізації у розмірі майже 200 тисяч євро.

Модель електронного управління дозволить мешканцям за допомогою комп’ютера та мобільних вільно ознайомлюватися з механізмами роботи влади та прийняттям рішень на різних етапах, що унеможливить будь-які корупційні дії. В подальшому проект планується поширити по інших містах України.

Вінницька міська рада спільно з громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку» розпочинає реалізацію проекту«Українське прозоре місто: Пілотна модель електронного управління для покращення надання адміністративних послуг». 19 серпня під час прес-конференції, яка відбулася в приміщенні міської ради, представникам засобів масової інформації було представлено сам проект, який спрямований на створення пілотної моделі, що буде розроблена, випробувана, затверджена та впроваджена в місті Вінниця. На захід прибула представник Делегації Європейського Союзу Олександра Першина.
Місто Вінниця послідовне у формуванні прозорої та ефективної моделі місцевого управління та є одним із лідерів у розвитку системи електронного урядування в Україні. Протягом останніх років у Вінницькій міській раді було впроваджено ряд дієвих інструментів, що дають змогу підвищити ефективність управління та якість надання адміністративних послуг. У 2007 році Вінницька міська рада була сертифікована за міжнародним стандартом ISO 9001:2000, сертифікат якого був отриманий після аудиту британської компанії BSI. З 2009 року Вінницька міська рада володіє сертифікатом відповідності міжнародному стандарту ISO 9001:2008, що підтверджує успішне запровадження системи протидії корупційним загрозам. «Я хотів би звернути увагу на те, що влада намагається зробити все необхідне, аби наше місто було прозорішим. Ми прагнемо, щоб наші громадяни були чітко інформовані про те, що робить міська влада, на яких етапах і як приймаються рішення. Для нас є дуже важливим чітке відпрацювання прозорих механізмів роботи. На даний час вже створені електронна черга до дитсадків, електронний документообіг, громадяни можуть звернутися до представників влади через сайт, на нашому сайті публікуються усі прийняті рішення та ін. І чим прозоріші механізми – тим нижчий рівень корупції», - каже заступник міського голови Володимир Слишинський.
Досвідом міста Мартін представники вінницької влади та громадської організації зацікавилися ще у 2010 році. Власні новації словаки представили на одній із конференцій з електронного врядування. Відтоді налагодилися співпраця між представниками двох міст. Влада міста Мартін впровадила унікальний проект та є лідером з інновацій в Словаччині у плані прозорості. Мартін першим публічно показав процес закупівель, механізм прийняття на роботу та інші речі, які до того часу були закриті для ознайомлення городянами. Незважаючи на яскравий приклад та вдалу реалізацію, наразі у Словаччині тільки два міста змогли впровадити даний проект, інші ж міста - не готові взяти на себе таку відповідальність.
Спираючись на словацький досвід, спільними зусиллями ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» та фахівцями Департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради було розроблено подібний проект для впровадження у Вінниці. «Головна ідея самого проекту – це створення діючої моделі, котра пов’язана з передачею компонента адміністрування саме тих послуг і процесів, які мають певну зону конфлікту інтересів в електронній прозорій версії, адже мешканці міста повинні розуміти, що відбувається в управлінні при прийнятті рішень, - каже виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко. – Однак впровадження цього проекту полягає в тому, що головний двигун створення «Прозорого міста» полягає в політичній волі міської влади, готовності до цих процесів, готовності публікувати документи і позбавляти їх небезпеки закритості».
«Вінницький» проект, завдяки конкурсу "Neighbourhood Civil Society 2011 and Non State Actors and Local Authorities in Development (NSA-LA) 2012, підтримано Представництвом Європейського союзу в Україні та обрано для фінансової підтримки. На його реалізацію Вінниця отримає 198 тисяч євро. Зі свого боку, Вінницька міська рада вкладає 400 тисяч гривень для технічної підтримки. Проект базується на найкращих практиках Європейського Союзу з електронного урядування і є доповненням до інших напрямків діяльності ЄС та інших донорів (USAID, Міжнародний фонд «Відродження»), які забезпечують підтримку регіонального розвитку, поліпшення надання адміністративних послуг, підвищення прозорості та боротьби з корупцією. «Європейський союз підтримує співпрацю громадських організацій з місцевими органами самоврядування, і для нас дуже важливо, щоб ці процеси ставали якнайдемократичніші, якнайпрозоріші і найбільш ефективні, - каже Олександра Першина. - На конкурс було подано більш ніж 150 заявок і тільки 15 було обрано для фінансування за підтримки Європейським Союзом. І саме програма «Прозоре місто» вбачається як дуже ефективна, бо прозоре місто та самоврядування дозволяє скоротити прояви корупції і зробити інформацію більш доступною для суспільства. У цьому проекті сплелось багато важливих для ЄС цінностей, які ми вважаємо необхідно розвивати».
Проект передбачає створення, тестування та впровадження моделі Прозорого міста у Вінниці.Модель заснована на ІТ-рішеннях для покращення on-line доступу до інформації про місцеве самоврядування, доступ до адміністративних послуг та інших важливих муніципальних функцій. «По технічній частині запланована певна модернізація зовнішнього інтернет-сайту для можливості публікації інформації, яка буде відкрита і наразі з певних технічних причин не може бути опублікована, розробка і модернізація певних баз внутрішнього порталу для можливості їх публікації, – розповідає директор департаменту інформаційних технологій Олександр Риженко. - До таких баз можна віднести базу оренди комунального майна, бази пов’язані з земельними ділянками, міськими фінансами, з моніторингом спецтехніки і т. ін. Крім того, планується зробити модернізацію певних ресурсів для можливості роботи з мобільних пристроїв. Для того, щоб люди, які зараз користуються смартфонами, планшетами та телефонами, змогли також нормально відвідувати міський сайт, користуватися мапою звернень з мобільних пристроїв, отримувати туристичну інформацію, інформацію про звернення, новини».
На початку серпня 8 експертів та представників Вінницької міської ради вже пройшли стажування у місті Мартін для вивчення досвіду впровадження «Прозорого міста». На даний час відбувається опрацювання набутого досвіду та «підлаштування» його під українські реалії, особливо в плані законодавства. Проект також передбачає поширення отриманого досвіду та впровадження пілотної моделі Е-урядування і в трьох інших містах України: Луцьку, Івано-Франківську та Миколаєві. Реалізовуватиметься він протягом двох років.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Відповідальність за зміст даної публікації покладається виключно на ГО «Подільська агенція регіонального розвитку». Інформація, наведена в даній публікації, ні за яких обставин не може розглядатися як така, що відбиває позицію Європейського Союзу.

Європейський Союз складається з 27-ми держав-членів, які вирішили послідовно об'єднати свої ноу-хау, ресурси та долі. Протягом 50-ти років розширення вони разом створили зону стабільності, демократії та сталого розвитку, підтримуючи при цьому культурне розмаїття, терпимість та свободу особистості. Європейський Союз прагне розділяти свої досягнення та цінності з країнами і народами за його межами.

Герб Вінниці

Блог: Народні ТЕКСТИ

Знак гривні
Знак гривні