В Одесі вшанували Кобзаря під ґвалт сталіністів

Для одеського бронзового Тараса Шевченка вже давно не новина, що місцева влада лише зрідка і то про людське око демонструє свою повагу до нього. У відповідності з офіційним ритуалом керівництво міста й області у день 199-річчя з дня народження Кобзаря влаштувало показове покладання квітів до його пам’ятника. Проігнорував цього разу цю чиновницьку церемонію відомий своєю українофобською позицією мер Одеси Олексій Костусєв. Як і минулого разу, високі гості, які мали б звітувати і навіть покаятися перед Пророком «за всю Одесу», під час виконання державного гімну не вважали за потрібне прикласти руку до грудей. Бо для їхніх черствих сердець чужими залишаються досі й Тарас Шевченко і сама Україна.

Патріотичні організації вшановують Шевченка

Про це із гнівом та обуренням говорили потім учасники мітингу представників опозиційних партій та патріотичних громадських організацій, який відбувся тут же годиною пізніше. На думку члена політради Одеської обласної організації партії «УДАР» Сергія Гуцалюка, міська влада в Одесі поводиться, як окупанти. «Вона оточила себе залізною огорожею, міліцією, проплаченими студентами, які на камеру соромляться сказати, що спонукало їх на участь у провладних акціях, - заявив Сергій Гуцалюк. - За критику мера, якого одесити прозвали «Петрушкою із Сахаліну», порушують кримінальні справи. Громадських активістів називають фашистами. За протест проти дій влади погрожують кинути у в’язницю».
Мітинг опозиціонерів біля пам’ятника Тарасу Шевченку був емоційним і видовищним. Його учасники розгорнули велетенський державний прапор і, оточивши його, співали пісні на слова Кобзаря, а потім виконали Державний гімн України. А молодь відтворила із фрагментів зображення великий автопортрет юного поета. Відчувалося, що і слова і всі дії учасників цієї акції йдуть від глибини душі. Навіть їхні скромні букети квітів виглядали дуже природно біля підніжжя монумента, на відміну від велетенських квітучих кошиків від очільників Одеси й області, придбаними на кошти платників податків.
До цього залишається ще додати, що мітинг патріотів проходив під ґвалт кількох монархо-сталіністів. Було їх четверо чи п’ятеро, тож принесені із собою прапори з портретами Сталіна, емблемами імперської Новоросії та Компартії України довелося чіпляти по два на один флагшток і тримати в обох руках. Ненависники України й Тараса Шевченка намагалися з допомогою звукопідсилювачів заглушити мітинг опозиціонерів. Коли молоді свободівці спробували наблизитися до скандалістів і напоумити їх, ті сховалися за спини правоохоронців. Загалом монархо-сталіністів охороняли більш як сто п’ятдесят міліціонерів, хоч з усього було видно, що ці хлопці у форменках симпатизують не їм, а саме опозиціонерам.
Сергій Горицвіт
На світлинах: учаснику мітингу розгорнули великий державний прапор, опозиційна молодь змонтувала портрет Тараса Шевченка, сталіністи проти Шевченка.
Відео: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=k2114tItu84
Фото автора.

Проросійські протестують

Блог: Сергій Горицвіт шевченко одеса одещина

Знак гривні
Знак гривні