Бій злочинному тютюновому бізнесу

Нещодавно я писав про проблему продажу сигарет неповнолітнім. Ситуація така, що міліція вибудувала по всій країні цілу мережу торгівельних точок з незаконного, поштучного продажу тютюнових виробів. Бабці, що працюють на таких точках, часто є родичами або гарними знайомими дільничних міліціонерів, закріплених за певними територіями. Дільничні їх покривають, і у випадку «великого шухеру», складають на порушниць протоколи не за 156 статтею КУпАП, а за 160, яка передбачає менше покарання, і не передбачає конфіскацію товару.

Щоб підтвердити масовість цього явища, наведу ще один приклад з власного досвіду. В цій публікції піде мова про точки продажу сигарет біля супермаркету «Сільпо» за адресою: проспект Правди 66.

24 та 25 грудня 2012 року я дзвонив на спецлінію «102» та повідомляв про незаконну торгівлю тютюновими виробами. Обидва рази я не втручався в дії міліції, і спостерігав за подіями зі сторони. В перший день наряд приїхав досить швидко та повіз порушниць до дільничного відділку.

Другого ж дня, міліція їхати не поспішала. При чому, через деякий час після мого дзвінка, обидві бабці, як по команді, почали збирати речі та ховати сигарети. Це зайвий раз підтверджує, що їх «кришують» та інформують про можливий візит наряду.

І в перший, і в другий день я не мав часу спостерігати за подіями до кінця, тому надіслав до Головного управління МВС в Києві запити, в яких просив надати інформацію щодо того, які дії були здійснені міліцією, у зв’язку з моїми повідомленнями на лінію «102».

Як я і припускав, на громадянок було складено протоколи про адміністративне правопорушення, але зовсім не за тією статтею, яка передбачає відповідальність за незаконний продаж тютюнових виробів, а просто за продаж у невстановлених для цього місцях. Окрім того, на другий день впіймали лише одну порушницю, а це означає, що друга встигла зникнути до приїзду міліції. Відповіді на запити можна подивитись в кінці публікації.

Я вже надіслав до прокуратури скаргу з вимогою провести розслідування та покарати винних міліціянтів, так що обов’язково буду інформувати про розвиток подій.

Все це супроводжувалось ще деякими цікавими фактами, але в інтересах мого власного розслідування, яке зараз провожу, поки не можу розголошувати інформацію, але як тільки все закінчиться — напишу окрему публікацію.

Бій злочинному тютюновому бізнесу

Блог: Андрій БОГДАНОВИЧ куріння бізнес

Знак гривні
Знак гривні