Як прибрати незаконно встановлену малу архітектурну форму

Хочу розказати вам про свій досвід з демонтування малих архітектурних форм (скорочено їх називають — МАФ), а точніше про інструменти громадського впливу на це.

Нещодавно ідучи додому, прямо навпроти одного з в’їздів до гаражного кооперативу «Барвінок», за адресою пров. Квітневий 1, я побачив встановлений МАФ, накшталт будівельного вагончика. Він перекривав майже весь тротуар так, що обходити його доводилось по проїздній частині, та ще й займав частину зеленого насадження.

Очевидно, що законнісь встановлення цієї малої архітектурної форми в мене одразу викликала підозри. Запитавши у охоронців кооперативу про власника МАФу, я отримав у відповідь, що вони нічого про нього не знають (неочікувано, правда?), але це точно встановлено тимчасово. Цікаво, звідки така впевненість у другому факті?

Такі вагончики дуже легко переобладнуються на невеличкі магазини, яких повно неподалеку, а цьому випадку даний МАФ міг би застрягти там назавжди, тому я одразу ж подзвонив до міліції міста Києва за номером 102 та повідомив про потенційне правопорушення, а саме — порушення форми благоустрою, про яке міліція так часто полюбляє говорити мітингувальникам, що намагаються встановити намети. Так, я знаю, що не зовсім їх компетенція, і протоколи про такі адмінправопорушення складає Головне управління контролю за благоустроєм КМДА, але як кажуть: «за що боролися, на те і напоролися», так що нехай розгрібають… :)

Це була субота, тому миттєвої реакції я і не очікував, а от в понеділок направив до Міністерства внутрішніїх справ України, а також до Головного управління МВС в місті Києві, запити на інформацію щодо того, які дії були вчинені міліцією після мого дзвінка на лінію 102.

В четвер мені зателефонував наш дільничний та попросив прийти до нього, щоб написати пояснення. Це я і зробив. Дільничний пообіцяв, що МАФ демонтують, саме для цього моє пояснення і треба. В неділю, вагончика вже не було, а ще через пару днів мені прийшло аж по дві відповіді аналогічного змісту на кажен з моїх запитів, скани яких публікую нижче.

Чесно кажучи, я дуже сумніваюсь, що цей МАФ дійсно був встановлений тимчасово. Думаю, керівництво гаражного кооперативу «Барвінок» швидко зорієнтувалось і прибрало вагончик до себе, адже це явно краще ніж те, якби його забрали взагалі.

Закликаю всіх не бути байдужими до своїх прибудинкових територій, а особливо до зелених насаджень на них. Дійте за моїм алгоритмом і захищайте своє. До речі, похід до міліції для написання пояснень не був обов’язковим в моєму випадку, так що ви можете обходитись і без нього…

Як прибрати незаконно встановлену малу архітектурну форму

Блог: Андрій БОГДАНОВИЧ МАФ

Знак гривні
Знак гривні