45% мешканців канадської провінції Британська Колумбія (BC) готові платити за стуктурні реформи з власної кишені. 55% ні.

55% проти 45% - з таким рахунком в Британській Колумбії закінчилося протистояння Тих, хто НЕ готовий платити своїми грошима за оптимізацію податкової системи проти тих, хто готовий. Саме в цьому, НМД, і є сутність референдуму, який відбувся цього літа і в якому взяла участь 1.6 млн резидентів провінції, у т.ч. і я сам. Референдум відбувся по пошті, я навіть хотів зняти відео ролік, як це виглядає. Розпаковуєш білий конверт в я кому інший конверт жовтого кольору, в якому інший блакитного... Якось іншим разом.

В минулому році правляча Ліберальна партія Британської Колумбії блискавично ввела новацію: провінційний податок PST і федеральний податок GST були обєднані в один гармонізований податок HST.

Запитання на референдумі звучало так:

Are you in favour of extinguishing the HST (Harmonized Sales Tax) and reinstating the PST (Provincial Sales Tax) in conjunction with the GST (Goods and Services Tax)? Yes or No

Переваги введення податку, як їх пояснювала правляча партія, в наступному:
- для бізнесу менше мороки зі звітністю, замість звітності по двух податках тепер по одному
- для уряду те саме - менше overhead, менше мороки зі звітністю
- завдяки економії часу і нервів уряд пообіцяв за три роки зменшити цей HST з 12% до 10%

Найболючішим для простих мешканців провінції виявилося те, що введення гармонізованого податку призвело до фактичного подорожчання таких речей, як наприклад: склянка кави, поїсти в ресторані, купівля нового будинку. Раніше ці речі не обкладалися провінційним податком, а лише GST. Коли ж цей податок "накрили зверху" гармонізованим податком, то кожен громадянин побачив в своєму чеку +12% замість +7%. Опоненти урядової ініціативи підрахували, що з введенням HST середня родина в провінції витратить в рік на 600-1000 доларів більше. Відразу після введення податку відсоток його противників сягав 80%. Після розяснювальної роботи уряду і рекламної кампанії вдалося збити до 55%.

5 млн доларів ліберальний уряд витратив лише на рекламу. В величезні мільйони обійшлася провінції зміна бухгалтерської системи звітності. Зараз виходить, що це марні витрати. Провінції доведеться, ще й компенсувати 1.5 млрд доларів витрат федеральному уряду.

Доречі, те, що народ voted out податок, тобто проголосував проти податку це чи не вперше в історії, і не лише Канади, а й всієї Британської Співдружності, заявляє організатор акції проти HST, колишній премєр провінції Білл Вандер Залм. Вчора уряд ВС оголосив, що йому потрібно 18 місців, щоб змінити всі системи фінансової звітності назад, як воно було до впровадження гармонізованого податку.

Всі, і ліберальний уряд, який відверто програв з своєю ініціативою і ті, хто протестували проти HST і врешті перемогли починають свої промови сьогодні з одного: демократія перемогла, так працює ця система. Ліберальна демократія коштовна річ, але воно того варте - додаю я від себе.

Блог: Stan канада податки британська колумбія

Знак гривні
Знак гривні