Перевірка на дорогах: а "бИл ли Ландик"?

Те, що наші міліціонери вміють давати по пиці громадянам і деяки з них охоче користуються цим наданим ними ж самим собі правом, добре відомо. Буває так відгамселять, що затримані будь-яке щиросердне визнання на допиті підпишуть, навіть у членстві в Аль-Каїді, аби тільки з кабінету слідчого живими вийти. Чи виповзти.

Та інколи трапляється, що і самі правоохоронці стають об'єктами нелюб'язного поводження - теж час від часу незаслужено отримують по мармизі.

Приміром, так, за повідомленнями ЗМІ, сталося в Луганську з ДАІшником, який наважився зупинити автомобіль депутата Верховної Ради від Партії регіонів В.І. ЛандІка. Внизу текста - фото Володимира Івановича з сайту ВР, де він виглядає так, ніби з'їв щось кисле.

Звертаю увагу читачів, що прізвище народнного обранця пишеться саме з літерою "І", принаймні так вказано на парламентському веб-ресурсі, бо є і ЛандИк , - зовсім інша людина, колега луганчанина по фракції.

"Мерседес" з нардепом мчав зі швидкістю понад 90 кілометрів на годину, що на 30 км/год вище допустимої в межах міста. Під час руху чи то "прольоту" виулицями рідного міста один з інспекторів ДАІ - Олексій Косяков - зупинив транспортний засіб.

Ось як про те, що відбулося потім, пише УП з посиланням на газету "Сегодня", яка наводить слова інформованого джерела в МВС:

"Інспектор зупинив "Мерседес" і зажадав пред’явити документи, на що почув від водія слова: "Що ми вам винні?". Він знову зажадав документи, після чого відкривається ще одне вікно й інспектор чує на свою адресу добірний мат", - сказав співрозмовник газети.

"За мить інспектор побачив на задньому сидінні нардепа Володимира Ландика. Після цього Ландик звернувся до хлопця, що сидів попереду, зі словами: "Пойди въ…би его". Той вийшов і побив інспектора, потім "Мерседес" поїхав. Інспектор отримав струс мозку й забиття грудної клітини", - повідомило джерело в МВС.

Медики відділення неврології міськлікарні №2 підтвердили наявність пацієнта Олексія Косякова.

"У нього травми середньої важкості. Скільки пролежить у нас - сказати важко", - повідомила медсестра відділення.

У Луганському облуправлінні МВС ситуацію прокоментували коротко.

"Один із наших інспекторів зараз лежить у лікарні зі струсом мозку. Обставини ми перевіряємо", - повідомив начальник прес-служби Луганської облміліції Тетяна Погукай.

Сам Володимир Ландик відкидає звинувачення у побитті.

"Я тільки що віддав у прокуратуру відео, на якому двоє веселих червонопиких даішники 20 хвилин не пропускали мене, народного депутата, на дорозі. Вони затримали мене й вимагали грошей!", - заявив Ландик.

"Я поскаржився начальнику УВС, ДАІ міста й прокурору - ніхто не приїхав. Коли даішники упізнали в мені депутата - побігли в купі цегли ховати гроші, які в них із собою були. Після цього ввечері мені подзвонив начальник ДАІ міста й сказав, що я побив його співробітника", - повідомив він.

"Ті травми, які він отримав, напевно, завдав сам собі, ніхто його не бив! Розперезалися начальники ДАІ, які змушують інспекторів знімати гроші з народних депутатів!", - заявив народний депутат від Партії регіонів".
/кінець цитати/

Згодом в ефірі 5 каналу, В.І. Ландік визнав перевищення швидкості, але категорично заперечив факт побиття міліціонера як ним особисто, так і його помічником-охоронцем. Бо такого не було і бути не могло - все це, як акцентував політик, вигадки!

Так, мовив депутат, розмова відбувалася на підвищених тонах, але ніхто ДАІшника не бив. А ще регіонал згадав про відеоплівку, на якій нібито все зафіксовано. Виходило, що інспектор сам собі, за власною ініціативою, завдав ударів аж до струсу головного мозку та забою грудної клітини, якщо, звісно, вірити висновкам медиків.

"В нього ж зброя була, чому тоді нею не користався, коли його, як той каже, били?" - обурювався депутат.

Оце так! А як він собі це уявляє? Щоб ДАІшник, зрозумівши, з ким має справу, наважився в цій ситуації ще й зброю застосувати? В принципі, може міг і мав би, але наскільки це реально в наших українських умовах?

Можна лише уявити, що б сталося, якби міліціонер таки вчинив так, як пропонував депутат. Йому б миттю за замах на життя недоторканного "лихача" строк "вліпили". Без суду і слідства. І це - в найкращому варіанті. В найгіршому - інспектора самого б застрелили, тільки б той потягнувся до кобури. Причому винною у всьому зробили б жертву, а Ландіку - Героя України присвоїли б.

Спочатку Ландік казав, що з інспектором мав розмову його помічник-охоронець, а потім, захищаючи свою людину, змінив свідчення, повідомивши, що це він сам, обранець, мав справу з ДАІвцем. "Ну погавкалися, ну посварилися, та й розійшлися", - пояснював нардеп, в чому, мовляв, кримінал?

Якщо було так і все яйця виїденого не варте, то чому ж тоді інспектор опинився в лікарні в стані середньої тяжкості, а депутатського бодігварда ніяк не можна було відшукати бо той деякий час приховувався?

Не менш цікавим став і телевізійний ефір в тій же студії 5 каналу наступного дня. Опозиціонер Геннадій Москаль несподівано заступився за Ландіка та щосили почав його захищати.

НУНСівець казав, що добре знає Володимира Іваночича як ввічливу, добре виховану й толерантну людину і поважає його, на відміну від багатьох інших своїх опонетів з фракції ПР. А сам інцидент розцінив спланованою провокацією проти Ландіка. Звідки така впевненість в невинуватості приятеля?

За Москалем виходило, що якщо хтось йому друг, то це автоматично гарантує людину від будь-яких правопорушень? Оригінальна логіка. З якої, в буквальному смислі, стелі, враховуючи манеру Москаля розмовляти - піднімаючи очі вгору, він це взяв?

Але найнесподіванішим і найкумеднішим виявився фінал історії. Перед постраждалим інспектором вибачився не лише охоронець депутата, але й сам нардеп вирішив, що і йому не було б зайвим принести міліціонеру свої вибачення.

Про це дізнаємося з наступного повідомлення:

"Після скандалу з побиттям ДАІшника охоронець народного депутата Володимира Ландика попросив пробачення в інспектора.

Про це сказав газеті "Сегодня" сам Ландик.

"Мій помічник визнав, що був не правий. Я його підтримую в цьому", - повідомив він.

"Що саме відбувалося між ним і інспектором того дня, цього я не бачив. Знаю, що він приїжджав до Косякова в обласну лікарню, приніс вибачення й запропонував допомогу. Але ДАІшник сказав, що коштами на лікування забезпечений і відмовився від грошей. Вони потисли один одному руки", - розповів депутат.

"І оскільки помічник - мій підлеглий, то я зрозумів, що й мені треба вибачитися. Тим більше, зараз піст", - заявив Ландик.

Як відомо, представники Державтоінспекції звинуватили охорону нардепа Ландика в нападі на інспектора ДАІ Олексія Косякова. Після сутички він потрапив до лікарні зі струсом мозку.

Сам Ландик раніше говорив, що ДАІшника ніхто не бив – ні він сам, ні його охоронець".
/кінець цитати/

Якщо так, то навіщо тоді був весь цей спектакль, точніше цирк, у виконанні народного обранця? Чого ж він так лавірував? То одне скаже, то інше, то третє, то четверте. І як це його має характеризувати?

Чи не виникають тут сумніви відносно чесності, добропорядності й сумлінності народного депутата - одного з "покращувачів нашого життя вже сьогодні"?

Причому депутат пояснив своє та свого помічника-охоронця вибачення... передвеликодневим постом, мовляв навіть якщо і немає за що вибачатися, все одно в таку пору це зробити не гріх, тим більше після благословення батюшки:

"Мій співробітник зателефонував мені вчора і сказав: Володимире Івановичу, я ходжу до церкви, і поговорив з батюшкою – і той сказав, що під час посту неможна не те, що ділом і словом, а й подумки ображати людей, і краще вибачитися, щоб не носити чорне в грудях і в серці", - розповів депутат.

"Він (помічник) знайшов сили в собі – і вибачився", - заявив Ландик.

"Тому і я вирішив вибачитися за свого співробітника: значить не так я його виховав, якщо він міг якимись словами або думками когось образити", - пояснив "регіонал".

"Якимись словами або думками". Тобто помічник-охоронець депутата приходив до міліціонера в лікарню аби вибачитися перед тим за образу думками, якими довів того до струсу голвного мозку і стану средньої тяжкості (якщо вірити заявам лікарям щодо стану здоров'я потерпілого). Нічого собі - "сила думки".

Одначе незабаром інцидент поповнився новими цікавими деталями.

Зокрема на ТРК "Україна" показали сюжет, де постраждалий міліціонер, саме так його представили телевізійники, був відзнятий невдовзі після зупинки автівки з депутатом та помічником. При цьому відеокамера не зафіксувала жодних тілесних ушкоджень та незадовільного самопочуття постраждалого. Інспектор продовжував виконувати свої службові обов'язки у звичному, так би мовити, режимі.

Вже в лікарні, куди завітала знімальна група, інспектор на відріз відмовився від спілкування, накрившись з головою простирадлом.

А незабаром міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов нагородив співробітника ДАІ знаком МВС України «За відзнаку в службі» ІІ ступеня. Теж прецедент. Щоб очільник міліцейського відомства отак оперативно прийняв рішення про нагаородження. Чи часто трапляється подібне в нашій країні?

Може Ландік справді перейшов чи переїхав комусь дорогу, а влаштована йому перевірка - акуратний натяк на те, щоби натиснув на гальма?

Тим більше, як він стверджує, що "незадовго до скандалу ДАІшники попросили його назвати номер авто, на якому він їздить:

"До мене особисто звернувся начальник ДАІ Луганська й попросив назвати номер машини, на якій я їжджу. Я запитав: навіщо це? Він мені відповів, що, мовляв, щоб зайвий раз мене не чіпати".

За словами нардепа, у день інциденту з ДАІшниками він їхав із зустрічі з виборцями, які поскаржилися на будівництво АЗС біля їхніх будинків (нібито до будівництва має відношення якийсь луганський генерал міліції у відставці)".
/кінець цитати/

Отже, як бачимо, припущення про навмисно влаштований депутату скандал та використання для цього інспектора ДАІ як інструменту "спецоперації" теж має право на існування.

Але в будь-якому випадку поведінка нардепа виглядає непевною та не знімає претензійних до нього питань. Приміром, за що ж його помічник ходив вибачатися перед інспектором? За струс головного мозку і забій грудної клітини, яких, за словами Ландіка, не було й не могло бути, про що свідчить, як він наполягає, передана ним в прокуратуру відеоплівка?

Про відсутність травм у міліціонера той вкотре наголосив в ефірі одного з телеканалів, зазначивши, що МВС навмисно ховає "постраждалого" у своїй відомчій лікарні. Чи може обидва - депутат і його помічник - вирішили вибачитися за вимагання в них ДАІшниками хабарів, про що теж, коментуючи інцидент, говорив парламентарій.

В підсумку, що називається, на загал, вимальовується така картина. Генерал міліції у відставці задумав будувати АЗС близько до житлових будинків, проти чого виступили люди. При цьому бізнесмен-відставник не спитав дозволу не лише в мешканців, а, через що і виникли проблеми - в одного з господарів міста, депутата Ландіка. Регіонал нібито став на сторону тих, для кого грозився побудувати Україну нинішній двічі не засуджений президент.

Одначе в міліції вирішили трохи "попустити" народного обранця. Дали команду інспектору ДАІ зупинити депутатський "мерс". Вийшов скандал, який негативним чином відбився чим має відбитися на іміджі політика. За це сержант й отримав від Могильова відзнаку, позаяк із завданням впорався, а значить - заслужив.

"Вези меня извозчик,
по гулкой мостовой..."

Блог: Олексій Мазур скандал Ландік ДАІ інцидент мвс

Знак гривні
Знак гривні