Із рішення суду: уродженка м. Херсон, громадянка України, освіта середня, раніше не судима, незаміжня, пенсіонерка. 8 березня 2018 року, перебуваючи у приміщенні супермаркету АТБ-маркет таємно, умисно, з корисливих спонукань, шляхом вільного доступу, викрала наступне майно: пачку корму для собак «Pedigree» вартістю 9,20 грн; банку ікри лососевої зернистої вагою 120 г вартістю 213,50 грн; палку сиров'яленої ковбаси «Європейська» виробника «М’ясна лавка» вагою 318 г вартістю 86,46 грн; ковбасу сирокопчену виробника «Добров» …. далі у списку, крабові палички, шпроти дві шоколадки, всього на 982,12 грн. Вирок: 1 рік іспитового строку. [ Тут і далі уривки з рішень скорочені та відредаговані. Повний текст рішення за лінком ]

АТБ – найбільша мережа продуктових магазинів, ще й розрахована на широкі маси народу. Тому не дивно, що в АТБ крадуть частіше, ніж в інших крамницях. Протягом 2020 року українські суди розглянули близько 1.5 тис. судових справ, в яких фігурують крадіжки з цього супермаркету (ст. 185-1 та 185-2 ККУ), здебільшого вчинені у 2019 та 2020 роках, проте трапляються також справи 2018-го та 2017-го. Ми вирішили проаналізувати ці рішення і дізнатися, хто і заради яких товарів ризикує свободою.

Крадуть те, чого не можуть собі дозволити

У топі викрадених товарів немає продуктів, які «щодня на столі». Найчастіше виносять елітний алкоголь, великі плитки шоколаду, розчинну каву, червону ікру, дорогу ковбасу.

За кількістю найбільше вкрали солодкого, за вартістю – алкоголю

Що гарячіший колір, то більша кількість

В оброблених нами рішеннях йшлося про понад 900 л алкоголю, які винесли або намагалися винести з АТБ, загальною вартістю близько 400 тис. грн. І це здебільшого не горілка. Дорогий алкоголь іноді крадуть, щоб перепродати за безцінь, наприклад, як у уьому рішенні – пляшку рому вартістю 203 грн крадій продав незнайомим чоловікам за сотню.

Який алкоголь смакує крадіям, %

Наведіть мишею на маленькі сектори, щоб побачити назву

Водночас овочі та фрукти в крадіжках фігурують рідко, втім, як і в продуктових кошиках звичайних покупців.

А от серед солодощів найпопулярнішим товаром є шоколад Milka. Наприклад, у цьому судовому рішенні мешканець м. Золоте Луганської області, інвалід III групи виніс з АТБ за кілька днів 47 плиток Milka, а у цьому раніше судима студентка ВПУ № 25 м. Києва – 54 плитки шоколаду, з яких 34 – Milka та 20 – «Корона». Окрім АТБ, дівчина обікрала ще кілька супермаркетів.

Охоронець 1: «Дуже часто крадуть спиртне у невеликій тарі. «Чікушку» легко засунути у рукав чи ще десь сховати у одязі чи речах».

Охоронець 2: «Часто крадуть спиртне, масло та слабоалкоголку, зокрема Revo. Щось дорожче, навіть ту ж ікру теж пробують, але ми відловлюємо».

У цьому супермаркеті де ми спілкувалися з охороною, прямо над ікрою стоїть камера.

Але цікаво не тільки, що крадуть, але й як

Для графіка нижче ми агрегували дані залежно від кількості та різноманітності товарів у крадіжці. Наприклад, якщо людина винесла три пачки кави, то кількість буде 3, а різноманітність – 1. А якщо 10 пляшок пива та шкарпетки, то кількість буде 11, а різноманітність – 2.

Якщо крадуть один товар, то здебільшого це алкоголь. Якщо ж крадуть три товари з різноманітністю у дві категорії, то до спиртного беруть зазвичай розчинну каву, ікру або шоколад.

Загалом, крадіжки можна поділити на три великі категорії: перша – коли крадій цілеспрямовано виносить конкретний товар, друга – коли набирає купу різноманітних товарів (як за покупками), третя – великі пограбування.

Анатомія крадіжок

Наведіть на теплові зони графіку, і праворуч від графіка зʼявиться хмаринка тегів із частотою товарів для цього випадку «кількості-різноманітності». Що гарячіший колір, то частіше трапляється відповідне співвідношення «кількості-різноманітності».

крадіжок:

До речі, найбільша за кількістю товарів крадіжка в секторі з великими пограбуваннями на графіку вище завершилася невдачею для крадія. Чоловік заліз у вантажівку, що належить ТОВ «АТБ-Маркет», і викинув з автомобіля за огорожу 44 пачки прального порошку, 24 упаковки жіночих колгот, 6 пачок підгузок, 22 пляшки мийного засобу Gala; 16 упаковок чіпсів, 70 одиниць твердого мила різних фірм, 10 флаконів шампуню, 6 наборів із шампуню, бальзаму-ополіскувача та гелю для душу, 10 пачок порошку вагою по 2.5 кожен, 16 упаковок драже М&Ms, 12 пляшок літрової «Білизни». Однак винести викинуте не зміг, бо побачив машину патрульної поліції та втік. А от за день до цього він успішно виніс з АТБ дві пляшки лікеру. Невдала спроба обійшлася у два роки умовного строку.

Якщо подивитись трохи детальніше, то виявляється, що разом із пивом найчастіше крадуть ковбасу, горілку та сир, разом із Kinder-яйцем – віскі. До речі, ковбаса «смакує» майже до будь-яких товарів.

Ми відібрали найпопулярніші товари, що фігурують у крадіжках, і подивились, що найчастіше виносять разом із ними. Досліджуйте і ви.

Що крадуть разом з

Можливо, ви помітили, що разом із кормом для тварин найчастіше крадуть червону ікру. Якщо балувати, то не тільки себе, а й домашнього улюбленця. А потім знову, а потім ще раз і ще раз.

Із рішення суду: ОСОБА_1 та. ОСОБА_2 обікрали один і той самий супермаркет АТБ пʼять разів – 11,12,15,16 та 17 лютого 2020 року, кожен раз виносячи по кілька банок червоної ікри, корму для котів та рибні консерви. 11 лютого 2020 р. ОСОБА_1 вкрала ікру лососеву «Norven», ікру лососеву «Класичний посол». 12 лютого повторно викрала три упаковки корму для котів «Felix», ікру лососеву «Norven», ікру лососеву «Рибкопродукт»; скумбрію в томатному соусі «RugenFisch». 15 лютого 2020 року, жінки за попередньою змовою викрали дві банки ікри лососевої «Рибкопродукт»; дві консерви скумбрії в томатному соусі «RugenFisch»; ікру лососеву «Norven». 16 лютого 2020 р., ОСОБА_1, за попередньою змовою з ОСОБА_2, викрали три упаковки котячого корму «GourmetGold»; ікру лососева «Norven»; паштет з печінки тріски «Боцман»; ковбасу «Добров Сервелат», масло солодковершкове «Ферма». 17 лютого 2020 р., ОСОБА_1 повторно викрала дві банки ікри лососевої «Norven», дві упаковки котячого корму «GourmetGold». Вирок: штраф у 1360 грн (80 неоподатковуваних мінімумів) та 1190 грн (70 неоподатковуваних мінімумів). [ Повний текст рішення за лінком ]

У судових рішеннях нам трапились 15 випадків крадіжки корму для тварин: котів, собак та навіть рибок. Очікувано, що товари для домашніх улюбленців найчастіше крадуть жінки, так само як і товари для дітей, хоча чоловіків серед крадіїв більше.

Яким же є типовий портрет крадія? Частіше це безробітні, неодружені особи без вищої освіти. Тож коли батьки кажуть, вступай у виш та знайди собі нормальну роботу, можливо, варто прислухатися.

Портрет крадія

Хоча деякі історії вибиваються із загальної картини

Із рішення суду: народився в м. Вільногірську Дніпропетровської області, одружений, освіта базова вища, працює черговим слюсарем, раніше не судимий. 17.12.2019 р. разом з дитиною прийшов до магазину АТБ за покупками. У відділі дитячих іграшок донька побачила іграшку, яка їй дуже сподобалася, стала просити купити, пояснив, що на даний час не має таких коштів, але донька розплакалася, стало її шкода, тому вирішив цю іграшку вкрасти. Поклав її до пакета, пройшов повз каси та, не оплативши за товар, вийшов з магазину, чим спричинив ТОВ «АТБ-Маркет» матеріальний збиток на суму 578,50 грн. На даний час працює, має стабільний дохід у розмірі 8000–9000 грн на місяць. Вирок: штраф 850 грн (50 неоподаткованих мінімумів). [ Повний текст рішення за лінком ]

Охоронець 1: «У нас на районі живе відповідний контингент, тому алкоголь звичайно краде всяка алкашня. За власними співробітниками теж треба придивлятися, бувають і з ними випадки».

Охоронець 2: «Крадіями можуть бути всі - від ліміти до цілком ніби нормальних людей. Слабоалкоголку дуже часто крадуть малолітки, школярі».

Непокаране зло породжує ще більше зло...
або менше... або таке саме

У багатьох судових рішеннях описані ситуації, коли крадій повертався кілька разів до магазину, щоб украсти знову. Ми вирішили перевірити гіпотезу, чи виносять вдруге на більшу суму, якщо перша крадіжка була вдалою. Але це припущення не підтвердилось. Варіантів, коли вдруге виносять більше чи менше – майже порівну. Особливо обережні крадії взагалі обирають не ризикувати й наступного разу виносять рівно те саме і на таку ж суму.

На графіку нижче представлені судові рішення, де йшлося про дві та більше крадіжок. Одна лінія — одне судове рішення. Нахил сектора означає співвідношення суми крадіжки з попередньою: якщо нахил праворуч — сума більша, ліворуч — менша, пряма лінія означає, що сума крадіжки дорівнює попередній. Що яскравіший колір, то більше сума різниці.

Над матеріалом працювали: Євгенія Дроздова, Надя Кельм, а також стажерки Текстів Карина Богодьорова і Вероніка Хорольська.

Для викачки судових рішень ми користували API аналітичної платформи «Суд на долоні».

Застереження: Цей матеріал не претендує на всеобічне та повне вивчення абсолютно всіх типів товарів, яких крадуть із мережі супермаркетів АТБ. Стаття розказує лише про те, що потрапило у матеріали судових справ.

Читайте також:

Невидимі. Скільки в країні алкозалежних? Більше ніж здається

Індустрія краси тоталітарна

Світло і морок. Як за час війни змінилося освітлення вільної України і окупованих територій