Зеленський розповів про пережиту у грудні велику кризу нестачі боєприпасів. Завдяки чому вистояла Україна

Україна пережила "амуніційну кризу" нестачі боєприпасів, яка розпочалася наприкінці 2023 року.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Про це розповів президент Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу CBS, інформує Цензор.НЕТ.

"Ми розуміємо, що у нас майже порожні були залишки нашої артилерії, майже нульові. Я говорю про снаряди у грудні. І ця історія з законом (про допомогу від США, — ред.), вона ж іде з ними, вона почалась вже давно, з осені йде, якщо чесно", — зазначив він.

Глава держави сказав, що в грудні в Україні була амуніційна криза. Водночас ситуацію полегшило те, що наша країна за рік до цього розпочала масове виробництво дронів різної дистанції та потужності.

За словами Зеленського, російський диктатор Володимир Путін скористався артилерійським голодом України й повністю зруйнував Авдіївку. Сили оборони не мали чим тримати місто.

"Не було сил тримати. Потім нам допомогли партнери, і США, і європейські партнери, з ракетами для ППО, і ми пройшли зиму. Це велика допомога, ми за це вдячні. Якби не партнери, ця зима була б для нас дуже складною", — резюмував президент.

Від Texty.org.ua: У нас є власна версія, завдяки чому вистояла Україна в умовах гострої нестачі боєприпасів. Чергове чудо втілили не очільники держави, адже вони знову нічого вчасно не зробили, і ми всі знову виїхали на волонтерах і тому, що місцеве самоврядування мало право витрачати гроші на дрони. Скажемо прямо, якби волонтери і громадськість не почали бити на сполох про потребу стрімкого нарощення виробництва дронів, які хоч і не є повноцінною альтернативою артилерійським снарядам, але усе ж суттєво допомагають протистояти окупантам, то ситуація була б набагато гіршою.

Ми не применшуємо роль держави, бо жодні волонтерські збори не можуть і на грам зрівнятися із державними витратами та державним постачанням. Але в цьому конкретному випадку бачимо і фіксуємо нерозторопність військово-політичного керівництва і гострий розум та чіткі дії волонтерської спільноти.

Треба віддати належне керівниці центру підтримки аеророзвідки Марії Берлінській, яка наполегливо закликала розвивати технології та вийти на масове і системне виробництво дронів. Ми публікували її позицію у матеріалах "Війна дронів – важливий чинник перемоги. Росіяни вже біжать у цьому напрямку, треба негайна і системна відповідь, – Берлінська" і "Президент має створити інженерну Ставку з виробниками дронів, — Берлінська".

І лише після здійнятого крику трохи заворушилося керівництво держави.

Ми публікували не лише точку зору Берлінської, а й інших волонтерів та аеророзвідників, зокрема Стерненка, Мадяра, Фірсова, Луценка. Намагаючись привернути увагу громадськості і розуміючи загрози війни дронів, про які нам, зокрема, розповідали наші мобілізовані колеги, Texty.org.ua ще з літа почали серію публікацій, в яких обґрунтовували, чому нам потрібно пришвидшити "дронову революцію".

Добірка матеріалів про важливість дронів:

FPV-дрони: нова загроза для наших оборонців. Як відповісти

Ціль уражено. Як працюють оператори дронів-камікадзе. Репортаж

Дрони всюди: як технологічна революція на полі бою в Україні змінює сучасну війну – WP

Як дешеві FPV-дрони змінюють війну в Україні — The Economist

Як подолати відставання від Росії у галузі БПЛА: три конкретні кроки

"Чим більше FPV-дронів, тим менше втрат людей". Що розповідають військові про нинішній етап війни безпілотників, – WP

Що потрібно зробити у сфері безпілотників на державному рівні

Від ремонту до інновацій. Як прифронтові майстерні FPV-дронів впливають на хід війни

Більше статей можна знайти на нашому сайті за тегами #дрони, #fpv-дрони #війна дронів.

Але головна проблема управління війною набагато ширша, ніж FPV-дрони. Ми її описали у статті Україна програє у стратегічній адаптації до війни. Що потрібно зробити.

стратегія війна технології брак боєприпасів дрони війна дронів

Знак гривні
Знак гривні