Академія старішає

Середній вік працівників НАНУ продовжує зростати. Протягом останніх 10 років кількість дослідників у віці понад 65 років зросла в 1,2 рази, а кількість молодих вчених помітно знизилась.

Жінки переважно у меншості

В закладах НАНУ дослідників більше, ніж дослідниць. Як пояснює Ігор Булкін, до 2015 року включно відбувалася мляве збільшенні кількості жінок в НАН, але в 2016-2017 роках так звана оптимізація персоналу вдарила більше саме по дослідницях, і частка чоловіків знову почала зростати. «В наукових установах, що виживають природнім чином, збільшувалось представництво жінок, але, якщо задача виживання вирішується адміністративно, то жінок скорочують першими, адже в керівництві інститутів переважають чоловіки», - пояснює Булкін

Кількість дослідників і дослідниць у закладах НАНУ (станом на 2015 р.)

Пропонуємо Вам подивитись, скільки дослідників і дослідниць працює в тому чи чи іншому закладі. Наведіть мишею на будь-яку точку - і Ви побачите назву закладу і гендерний розподіл працівників-науковців. Блакитна точка означає, що в закладі більше чоловіків, рожева - жінок

У невеликих закладах жінок більше (станом на 2015 р.)

Тепер на графіку відображені лише заклади, які мають не більше 100 науковців. В маленьких закладах жінки і чоловіки представлені більш рівномірно. На думку вченого, це наслідок того, що великі інститути спеціалізуються в галузях природничих та технічних наук, де частка чоловіків традиційно завжди була дуже високою.

«Команда молодости нашей»

А тепер пропонуємо Вам дослідити, в яких закладах переважають молоді вчені (до 50 років), а в яких - старшого віку (від 50 років). Зелені точки означають перевагу вчених молодого і середнього віку, червоні - пенсіонерів. Як пояснює Ігор Булкін, керівники великих інститутів здебільшого є безпосередніми висуванцями Патона і, за прикладом шефа, займають свої посади пожиттєво. Кадровий потенціал таких установ формувався в 1960-70-ті роки, коли в науку прийшло дійсно багато молоді. Природним чином кадри постарішали, але продовжують грати "командой молодости нашей, командой, без которой мне не жить". Звісно, хтось молодший за цей час приходив. Але існує принцип: прийти й закріпитися у структурі групою однодумців з одного покоління - набагато легше.

В маленьких закладах пенсіонерів менше

Ситуація з віковим розподілом така сама, як і з гендерним: в маленьких закладах кількість вчених до 50 і після 50 років приблизно однакова.

Фінансування

Розподіл бюджетного фінансування досі здійснюється за феодальним принципом - залежно від наближеності до керівництва академії та від того, чиє лобі є потужнішим - з огляду на зв'язки в урядових колах. Хоча, як пояснює Ігор Булкін, обʼєктивно заклади мають різні фінансові потреби у зв’язку з різними спеціалізаціями.

Клікніть на кнопку «Загальне фінансування» на графіку нижче, аби побачити, як розподіляються кошти між закладами. Заклади, які отримують найбільше загальне фінансування, на всіх графіках позначені жовтим кольором.

На графіку представлені заклади із загальною чисельністю робітників понад 100 осіб.

Як Ви можете побачити, помітної різниці у фінансуванні закладів в залежності від спеціалізації немає. У «природничих» інститутах, окрім оплати праці, передплати видань, витрат на оргтехніку та комунальні послуги, потрібні чималі гроші на проведення експериментів, а в технічних - і на створення та випробовування експериментальних зразків. Саме тому у розрахунку на одного працівника у природничих та технічних науках витрати мали б бути більшими.

Лише інколи потреби у підтримці унікального устаткування враховуються додатково, як, наприклад, у разі Харківського фізико-технічного інституту. У колишньому СРСР він був одним з лідерів у дослідженнях термоядерної реакції, а відповідні установки - надзвичайно дорогі в експлуатації. У 2015 році цей заклад був лідером із залучення іноземного фінансування і виконував замовлення для іноземців. Залучити таке фінансування вдається завдяки унікальному устаткуванню та певному доробку ще з радянських часів.

Булкін вважає, що американці та європейці й самі здатні виконувати повний цикл робіт з допоміжними включно, але дивлячись за яку ціну. У нас виходить дешевше, але координуюче ядро проектів при цьому залишається поза межами країни. Харківський фізико-технічний інститут відомий тим, що брав участьу створенні Великого андронного колайдера і співпрацює з ЦЕРН (Європейська організація з ядерних досліджень) та МАГАТЕ (Міжнародна агенція з атомної енергії).

Далеко на всі інститути можуть залучати іноземне фінансування. Адже не на всі роботи існує зовнішній попит, і не в усіх керівників інститутів є менеджерські здібності, щоб продавати свої розробки. До того ж, у статистиці відображаються тільки ті кошти, які були проведені через бухгалтерії наукових установ. Все інше, що надходить через індивідуальні карткові платіжні системи (оплата праці, тревел-гранти), залишається поза обліком.

Невдовзі ТЕКСТИ опублікують перше із серії розслідувань про те, як витрачає державні кошти Національна Академія наук України. Зокрема, у ньому ми розкажемо про принципи розподілу премій та державних квартир для українських вчених.

Весь цикл розслідувань, присвячений НАНУ читайте тут

Читайте також:

Зомбі-академія
Ера динозаврів
Досвід США Польщі