Холодний березень 2018

Чи справді пори року змістилися?

Автор: Петро Боднар

Клімат на Землі змінюється. Поки науковці вираховують середній градус потепління, звичайні люди розмірковують про те, що сезони змістилися, зникла весна, і відразу після зими настає спекотне літо. Народ любить поговорити про погоду, згадати, як було в дитинстві. Але пам’ять ненадійна: ми підганяємо наш минулий досвід під нинішні уявлення. Тож «Тексти» дослідили, коли в Києві закінчувалася зима.

Вивчайте на графіку, якою була середня денна температура в Києві з 1881 року. Одна клітинка – це один день. Насамперед варто придивитися до березня і квітня (два центральних стовпчики): якщо переважають жовті клітинки – було тепло, сині – холодно. Наприклад, у 1940–60-х березень був повноцінним зимовим місяцем (з майже грудневою температура), а вже у 2000-х став значно більш весняним. Ці зміни циклічні й повторюються знову і знову. Тож якщо на календарі весна, а за вікном заметіль, не варто засмучуватися – наступного разу пощастить.

Також можна побачити, що за останні 30 років зима стала теплішою, а літо більш спекотним. За останні 10 років теплішим став квітень. Загалом температура на планеті за 130 років підвищилася приблизно на 1 градус Цельсія.

Kyiv weather

Читайте також

Бурштин
Свидовець
Немає зелені, немає прохолоди