Газпром образився на Стокгольмський арбітраж і вирішив насолити всій Європі

Російський Газпром заявив, що ініціює розірвання контрактів на поставку і транзит газу з компанією Нафтогаз України.


"Нафтогаз" просить заощаджувати газ через дії "Газпрому" напередодні виборів Путіна

«Стокгольмський арбітраж, керуючись подвійними стандартами, ухвалив асиметричне рішення за контрактами на поставку і транзит газу з НАК Нафтогаз України. Таким чином, рішення арбітражу суттєво порушило баланс інтересів сторін за даними контрактами», — заявив глава правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Газпром образився


Стокгольсьмський арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити "Нафтогазу" 2.56 млрд доларів

Україна тим часом почала постачання газу з Польщі.

Постачання розпочалися вранці 2 березня через вузол Hermanowice.

Нафтогаз України підписав контракт із PGNiG (Польща) на купівлю в березні понад 60 мільйонів кубічних метрів газу. Це сталося після того, як російський Газпром відмовив у постачанні.

Але Європа стурбована

Єврокомісія заявила, що поточна ситуація з Газпромом та Нафтогазом щодо поставок газу Україні викликає побоювання не тільки щодо поставок газу, але й щодо транзиту газу в Євросоюз.

Єврокомісія закликає сторони, задіяні в процесі, компанії і міністерства України та Росії знайти негайні шляхи відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу до Газпрому за позовом на транзит газу на суму 4,673 мільярда доларів США. Таким чином, за результатами двох арбітражів між компаніями на поставку і транзит газу, Газпром повинен доплатити НАК $2,56 мільярди.

Газпром підтвердив зобов'язання виплатити Нафтогазу $2,56 млрд, але заявив, що не погоджується із таким рішенням.

Однак 1 березня Газпром скасував поставки уже оплаченого газу Україні. Україна ж заявила, що Газпрому нараховуватиметься пеня за відмову постачати газ.

Нафтогаз закликав українців зменшити температуру в приміщеннях на один градус вдень і на два — вночі. Крім того, президент Порошенко закликав українців економити газ та долучатися до ініціативи «Прикрути».

Нафтогаз з кінця 2015 року не постачав газ з Росії.

Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, Газпром має виплатити 2.56 млрд доларів - водночас Україна зобов'язана відновити постачання мінімальних обсягів газу з Росії відповідно до положення контракту «бери або плати».

Нафтогаз судиться з Газпромом з 2014 року щодо двох великих питань — ціни на російський природний газ і транзит газу.

За різними матеріалами Громадського телебачення

газ газпром маразм україна росія суд Нафтогаз

Знак гривні
Знак гривні