У Польші проведено перший в історії гідророзрив на свердловині сланцевого газу

"Тексти" вже писали про те, що наш сусід Польша має всі шанси протягом найближчих років вийти на самозабезпечення власним газом, а в перспективі навіть стати експортером. Все це завдяки масштабній програмі видобутку сланцевого газу - у цій сфері країна є лідером не лише Східної Європи, але й Європи в цілому.

30 серпня у Польщі сталася історична для газової галузі подія - компанія 3Legs Resources plc повідомила про завершення першого гідророзриву горизонтальної свердловини Lebien LE-2H (Лебєн - перспективне родовище сланцевого газу на балтійському узбережжі Польщі).

Гідророзрив - це процедура, що передбачає закачування спеціального розчину в горизонтальну свердловину, пробурену в шарі газоносних сланців. Внаслідок гідророзриву утворюються мікротріщини в пласті, які посилюють віддачу газу свердловиною.

За повідомленням 3Legs Resources, гідророзрив свердловини відбувався в 13 етапів і був проведений у повній відповідності із нормами безпеки та охорони довкілля. У компанії наголошують, що це перший в історії країни приклад багатоетапного гідророзриву горизонтальної свердловини.

Lebien LE-2H є дослідницькою свердловиною, призначеною для вивчення будови сланцевих пластів, їх газомісткості та особливостей подальшого видобутку газу на цих площах. Після гідророзриву відбудеться випробування свердловини, яке може супроводжуватися спаленням газу на факелі.

Натомість тривають операції на іншій горизонтальній свердловині, Warblino LE-1H.

Очікується, що результати випробувань перших гідророзривів у Польші стануть відомі до кінця року.

газ економіка польща технології

Знак гривні
Знак гривні