Поради бувалого. Бізнесмен у вигнанні Денис Олейников розповів, як вивезти зароблене з України

Денис Олейников, в минулому власник фірми «Простопрінт», котрий через переслідування за футболки з написом «Спасибо жителям Донбасса» змушений був виїхати з сім’ю з України, розмістив на своїй сторінці в Facebook поради щодо вивезення грошей з України.

Тексти передруковують його повністю. Раптом кому з читачів знадобиться.

Денис Олейников з родиною зараз мешкає в Хорватії.

Корисний пост на злобу дня: як вивезти зароблене з України

Не шукайте посередників-конвертаторів, не експериментуйте з картками, дорожніми чеками або WebMoney, не пересилайте гроші самі собі Вестерн Юніон (і таке зустрічав :) і вже тим більше не везіть заощадження контрабандою - найгірше діло.

Є абсолютно простий, 100% законний і недорогий спосіб вивезти будь-яку суму у валюті з України - як не дивно... У валізі!

Згідно з документом "ІНСТРУКЦІЯ про порядок переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України. Затверджено постановою правління Національного банку України от 27.05.2008 р. № 148", яка діє на сьогодні, фізична особа-резидент України може вивезти:

- До 10 тисяч євро - без письмового декларування митному органу.

- Понад 10 тисяч євро - за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі та за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків банків (фінансових установ), виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро. Термін дії таких документів - 30 календарних днів, починаючи з дня видачі.

Сума вивезених коштів НЕ обмежена!

Порядок такий:

1. Купіть найдешевший тур в агентстві (краще авіаційний - так зручніше), або самостійно забронюйте готель, авіаквитки і отримаєте візу. В обох випадках можна вкластися в пару сотень євро (слава вам, лоу-кости!).

2. Відкрийте поточний доларовий рахунок в банку. Не депозитний! Крім того, дуже важливо, щоб банк не брав комісію за зняття грошей з поточних рахунків (зустрічаються й такі фінансові виродки).

3. Покладіть гроші.

4. На наступний день візьміть довідку про залишок на рахунку.

5. Зніміть гроші. Візьміть в касі разом з довідкою видатковий ордер. Тепер у вас на руках повний пакет документів для митниці!

6. Приїдьте в аеропорт заздалегідь. Зверніться до митника і повідомте, що хотіли б задекларувати на вивіз якусь (не кажіть - велику) суму у валюті. Заповніть декларацію. Всі операції робіть або у відповідному кабінеті митниці (там камери), або на митному посту - ну, це елементарні запобіжні заходи.

7. Зверніть увагу: хоча документи потрібні тільки на суму, що перевищує 10 тисяч євро, декларувати потрібно ВСЮ готівку у всіх валютах. Відомий випадок, коли до людини, яка перевозила 300 тисяч євро, причепилися через незадекларованих 20 євро, що лежали в книзі як закладка. Закінчилося все у нього добре, але - не ризикуйте без потреби.

8. На видатковий ордер (або довідку з банку) митниця зобов'язана поставити вам штамп. Оригінал цього документа заберіть із собою, він вам ще знадобиться. Також вам проштампують декларацію.

9. Далі - з проштампованими документами проходите огляд, чесно і гордо показуючи готівку на митному посту. Сідаєте в літак - і швидко-швидко відлітаєте в цивілізацію.

10. Ще не все! При ввезенні в країни ЄС суми понад 10 тисяч євро підлягають обов'язковому декларуванню. Це вас затримає на 30-40 хвилин (залежить від країни) - але краще зробіть це, так надійніше і згодом може стати у нагоді в банку. Пред'являєте імпортним митникам гроші і українську декларацію до перетину лінії митного контролю. Мило посміхаєтеся, якщо запитають, навіщо стільки грошей, відповідайте сміливо і чесно: "Планую інвестувати в вашу економіку, а то у нас зовсім погано".

11. Нарешті, вийшовши з аеропорту, беріть в оренду машину і сміливо відправляйтеся в місцевий банк, де відкривайте поточний рахунок для нерезидента. Не у всіх країнах це можливо - але знаю точно, що такі рахунки нашим людям із задоволенням відкриють в Хорватії, Латвії, начебто ще в Естонії. Для відкриття нерезидентського рахунку потрібен тільки український паспорт.

12. Все, тепер ви щасливий власник легальних грошей у європейському банку. Тепер ви можете почати власний бізнес, придбати американські або європейські цінні папери (це до мене), купити нерухомість (подекуди є обмеження, але вони переборні), а при бажанні - і отримати посвідку на проживання (у кожній країні є своя специфіка, але нашу людину важко чимось здивувати, так що було б бажання).

банки еміграція гроші

Знак гривні
Знак гривні