Як отримати статус учасника бойових дій? (ІНФОГРАФІКА)

Україна воює пів року, а лише декілька тижнів тому держава офіціqно почала надавати бійцям відповідний статус.

Станом на 20 жовтня жоден боєць не мав статусу учасника бойових дій, сьогодні його отримали 2 550 учасників війни.

Як і все в Україні, процедура надання "статусу" бюрократично заплутана. ТЕКСТИ пропонують інфографіку з поясненням, як отримати "стаус".

Щоб збільшити малюнок клікніть на нього

Графіка: Ярина Михайлишин

Як повідомив "Українським Новинам" голова Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев'янко у міжвідомчу комісію було спрямовано 3 552 особисті справи громадян, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій.

Комісія розглянула 2 608 справ, 58 з яких відправила на доробку.
Зі слів Дерев'янка, причиною відправлення деяких справ на доробку було надання неповного пакета документів.

Найчастіше було відсутнє підтвердження від Антитерористичного центру при Службі безпеки України про участь громадянина в АТО або довідка про відрядження в зону АТО.

Також Дерев'янко підкреслив, що комісія не прийняла рішення про відмову за жодною з розглянутих нею справ, а у разі виявлення неточностей лише направляла справи на доробку.

Статус учасника бойових дій передбачає ряд пільг. Серед них є декілька позицій, які не доречні в новій Україні, які гальмуватимуть її розвиток.

Перша. Позаконкурсний вступ до вишів дітей ветеранів АТО. Вступ має базуватися тільки на знаннях. Вільна від усяких пільг вступна система до вишів забезпечує країну найціннішим капіталом – талановитими фахівцями.

Друга. Безкоштовний проїзд у транспорті. Доцільніше платити адресну допомогу на проїзд. Для бюджету це дешевше, бо компенсації транспортним компаніям зникають, як вода у піску.

Третя. 75% знижка на квартплату. Так само доцільніше видавати грошову компенсацію яка дорівнює сумі знижки безпосередньо ветерану, а не чиновнику чи компанії-монополісту.

пільги інфографіка війна соціалка

Знак гривні
Знак гривні