Де видобуватимуть сланцевий газ на Західній Україні (КАРТА)

Україна зробила ще один крок на шляху енергетичної незалежності. Дві галицькі облради Львівська та Івано-Франківська погодили текст проекту Угоди з компанією Chevron про видобуток сланцевого газу на території цих областей.Ділянка Олеська зачіпає територію міст: Жовква, Кам’янка-Бузька, Львів, Івано-Франківськ, Тисьмениця.

Текст і графіка: Діана Єременко

Обсяги видобутку сланцевого газу на Олеській ділянці у 2030 році можуть складати 2,8 мільярдів метрів кубічних на рік в песимістичному сценарії, 5,6 мільярдів метрів кубічних на рік - в базовому сценарії та 11,1 мільярдів метрів кубічних на рік – в оптимістичному сценарії, відповідно до прогнозу аналітиків проекту "Сланцевий газ в Україні".

Аби досягнути таких обсягів видобутку потрібно пробурити близько 1000 свердловин, для яких необхідно буде біля 200 майданчиків площею від 1 до 3 гектарів.

Прогноз базується на припущенні, що геологорозвідувальні роботи будуть успішними, а промислові запаси сланцевого газу – підтверджені. Як наслідок, починаючи з 2019 року розпочнеться промисловий видобуток сланцевого газу та активне буріння нових свердловин.

Темпи буріння зростуть із 8 свердловин на рік в 2019 році до 128 свердловин на рік в 2023 та подальших роках.

Кожна свердловина за семирічний термін експлуатації дасть від 22 до 88 мільйонів метрів кубічних природного газу. Близько половини всього обсягу сланцевого газу з кожної свердловини видобуватиметься в перший рік її роботи, а далі обсяги видобутку падатимуть і на кінець 7 року складатимуть лише близько 10% від початкового дебіту.

Угода між Chevron та урядом ще не підписана, бо потребує внесення змін до українського законодавства. Та оскільки, як стверджує журналіст Тетяна Чорновіл компанія "Надра-Олеська", що спільно з Chevron розроблятиме родовища сланцевого газу в Україні має стосунок до сім'ї президента, особливих перешкод у початку робіт не передбачається.

Цікаво, що в погодженому тексті угоди прописано: американська компанія зобов"язується відшкодовувати у повному обсязі шкоду, завдану довкіллю в результаті розробки покладів, та відновлювати ґрунти. Повний текст проекту Угоди викладений на сайті Івано-Франківської облдержадміністрації

Україна минулого року провела три конкурси на розробки покладів сланцевого газу - Юзівської (Харківська та Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) та Скіфської (глибоководний шельф Чорного моря) ділянок.

Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської - англо-голландська Shell, Скіфської - консорціум на чолі з американською ExxonMobіl (40%, оператор), Shell (35%), австрійська OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15%) і НАК "Надра України" (10%). Проект УРП щодо Юзівської площі 16 січня погодила Донецька облрада, 17 січня - Харківська облрада.

Карту Юзівського родовища дивіться тут

Чи безпечний видобуток сланцю читайте тут

Хто розгортає антисланцеву істерію на Донбасі читайте тут

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстра зявилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну

івано-фрнаківщина інфографіка сланець львівщина

Знак гривні
Знак гривні