Дільничний міліціонер шукає цензуру в ЗМІ Коломойського

Вчора в інформаційному агентстві УНІАН дільничний міліціонер Ярослав Калюжний взяв пояснення гендиректора агентства Вадима Осадчого та редакторів ЗМІ Любові Жаловаги та Валентини Романенко щодо штрафів працівників і цензури з боку керівництва. Це була реакція на звернення Незалежної медіа-профспілки України від 14 листопада минулого року до Шевченківської районної прокуратури міста Києва та Генеральної прокуратури України з повідомленням про злочин – про цензуру і штрафи в агентстві.

Про це редакцію «Текстів» повідомили у комітеті НМПУ.

Як повідомлялося раніше, 14 листопада 2012 року Медіа-профспілка звернулася до прокуратури з повідомленням про злочин у порядку ст.94 КПК України щодо цензури та штрафів у інформаційному агентстві УНІАН. 28 грудня 2012 року відбулося внесення інформації про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за №12012110100002143 за ознаками кримінального правопорушення за ч.1 ст.171 КПК України.

Нагадаємо, що гендиректор УНІАНу Вадим Осадчий довів до відома редакторів видання Любові Жаловаги і Валентини Романенко, що на підставі службової записки керівника інтернет-проектів УНІАН Миколи Кондратенка кожна з них оштрафована на 200 грн за оприлюднення новини під заголовком «На Банковій – пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Редактори в результаті не були оштрафовані, бо інформація про можливі штрафи стала публічною. Є свідчення та докази того, що причиною невдоволення Вадима Осадчого було критичне висвітлення діяльності Президента України Віктора Януковича.

Профспілка вбачає в цьому прояв ценузури та порушення Кодексу законів про працю і вимагає порушити кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.171(перешкоджання законній діяльності журналістів) та ч.3 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України.

Медіа-профспілка заявляє, що домагатиметься, аби слідство довело справу до кінця і передало матеріали до суду з метою покарати порушників закону.

«Опитування учасників конфлікту це позитивний момент, - каже голова НМПУ Юрій Луканов, - але надто часто таким чином відбувається імітація діяльності. Правоохоронці зберуть первинну інформацію і на цьому зупиняються: таким чином справа ніби під контролем, але ніякого розслідування не проводиться».

Оглядачі «Текстів», у свою чергу, звертають увагу на те, що з моменту повідомлення про можливий злочин до початку якихось дій з боку правоохоронців пройшло чимало часу – майже два місяці. Крім того, початок перевірок в УНІАН співпав з проблемами на інших підприємствах Ігоря Коломойского, мільярдера, якому належить це інформаційне агентство.

Варто також зазначити, що незаконні штрафи і цензуру в редакції вкрай складно викрити, так би мовити, процесуальним шляхом, оскільки, як свідчить практика, накази і вказівки, якими впроваджується таке неподобство, не відображаються в офіційній документації підприємства. Довести факт їхнього існування можливо лише в тому разі, коли достатня кількість працівників редакції погодяться свідчити в суді.

міліція коломойський медіа цензура змі кримінал

Знак гривні
Знак гривні