К

Кодекс і політика. Про що розмовляти підприємцям з Януковичем?

На зустрічі з підприємцями на Майдані Президент відмовився розмовляти "про політику". Тільки про Кодекс. А ще він рекламував свої досягнення в скасуванні дозволів та погоджень. І критикував чиновників, що роками сидять на своїх місцях і тримаються за свої корупційні привілеї. Мовляв, уряд прийшов та пішов, а чиновники на місцях як сиділи, так і сидять. Тому дуже йому важко прибрати ті дозволи. Його аж шкода стало.

Автор: учасник спільноти TEXTY.org.ua Владимир

Мабуть, кодекс і боротьбу с дозволами Янукович не вважає політикою.

А що вважає? "Юля проти Віті"? Шустер-шоу з обливання брудом на передачі, розмахуванням руками при виході та спільним походом в ресторан "обмити рейтинг" після закінчення?

Скажіть, будь ласка, хто призначає чиновників, хто карає, знімає, підвищує на посаді, видає премії та нагороди? Виборці? Ні, жоден чиновник в Україні виборцями не призначається. Міністрів призначає Президент, чиновників призначає міністр, нижчих чиновників призначає той, кого призначив міністр.

Навіть чиновники міського самоуправління, призначені обраним мером, погоджуються профільними міністрами, а бюджет міст та сіл затверджується у Мінфіні.

Поки Президент обіцяє зменшити кількість дозволів та заборон, Міністерства їх збільшують.

Наприклад, Міністерство транспорту у жовтні змінило Наказ про забезпечення безпеки руху. За новим наказом в будь-яку пору року вночі не можна перевозити пасажирів нерегулярними рейсами. А тут Майдан. Підприємці наймають автобус, щоб за ніч дістатися до Києва, а ГАІ їм Наказ Міністерства від 19.10.2010р.

Заборонено. Як так, адже президент обіцяє що заборони будуть зменшуватись!

А чиновник своє робить. Чому він не боїться Президента з його дерегуляцією?

Ось наприклад, Закон забороняє податківцям не приймати податкові декларації, примушуючи платників податків змінювати показники.

А вони не приймають. Або вимагають "мінус" з ПДВ прибрати, або показати більше прибутків. І так не поодинокий негідник робить. Так по всій країні.

А влада що? Карає порушників? Ні, влада дуже горда собою. Зменшила борг по ПДВ. За рахунок чого? А мінімізаторів виявили, каже пан Азаров, "податкові ями" прикрили.

Може хто думає, що пан Азаров вимагає порушувати закони, не приймати звітів? Уявити собі такого не можу. Пан Азаров вимагає наповнювати бюджет, виявляти порушників. Не вистачало ще йому влізати в роботу районних податківців! Чи він колись працював рядовим податківцем?

В нас жоден міністр не працював за фахом і не знає роботу чиновника. Тому, мабуть, і виходить, що вони там чудові декларації проголошують, а на місцях вводять нові заборони та погоджування.

Так, в більшості країн міністр - політик, а не фахівець. але ж він і не втручається в техніку. Закони пишуть фахівці, об'єднані в аналітичні центри, регулюють громадські галузеві асоціації разом з чиновниками.

Ви бачили як в нас приймали Податковий Кодекс? Коли депутати з голосу формулювали поправки, які зал приймав, навіть не прочитавши, що вийшло? Чи хтось з тих депутатів працював бухгалтером чи аудитором?

В результаті на кожний пункт податкового закону ДПАУ випускає податкове роз'яснення, за яким і працюють платники податків. Кожне міністерство на кожний закон, що його стосується випускає свої Наказі, Інструкції, роз'яснення. В цих документах, підготовлених чиновниками міністерств, і написано, що кому робити, а не в Законах та деклараціях політиків.

Той політик допоміг Януковичу Президентом стати, інший - завод чи банк під контроль поставити, і став він самі міністром чи родича поставив. Невже він розуміється на тих наказах та інструкціях?

А суспільство, громадськість, учасники ринку доступу до приняття ршень не мають, бо в нас вертикаль влади.

Так до кого жалівся Президент, що сам себе поставив на чолі цієї піраміди? До виборців, що жодного відношення до неї не мають?

І якщо це політика, про яку не можна говорити з Президентом, то що є не політика, про що можна говорити? Про Шахтар чи творчість Таісії Поволій?

Народ не розуміє навіщо потрібно платити податків більше

закон янукович політика

Знак гривні
Знак гривні