П

Псевдосоціологи на довиборах. Працювали старі і з’явилися нові

Минулої неділі у семи округах відбулися проміжні вибори до Верховної Ради. Кандидати традиційно брехали виборцям про свій захмарний рейтинг. Для цього при штабах працюють приховані піарники, що від імені фантомних псевдосоціологічних служб викидають у медіа-простір сумнівні дані. Ми дослідили, хто засвітився на цих виборах.

Сумнівні прогнози з’являлися як від організацій, що вже були в нашій базі, так і від новачків у цьому бізнесі.

У 151-у окрузі з агітаційних наметів кандидата у народні депутати Сергія Мамояна від «Партії простих людей» поширювали інформаційний бюлетень із «соціологією» Інституту досліджень регіонального розвитку України (ІДРРУ).

Інформаційний бюлетень кандидата від Партії простих людей

Ця «контора» неодноразово презентувала сумнівні соціологічні дані. Цього разу перше місце в їхніх «опитуваннях» посідав кандидат від Партії простих людей Сергій Мамоян (23,8%). Руслан Богдан від «Батьківщини», який за даними ЦВК переміг, у рейтингу ІДРРУ посідав лише 8-у місце з 4,4%.

Ще одна організація, Передові правові ініціативи (ППІ), яка полюбляє заявляти, що проводить масштабні дослідження. При цьому ніколи не оприлюднюючи, на чиє замовлення це робить. ППІ «опитала» виборців на всіх семи округах. Прогнози щодо щодо переможців збіглися лише у двох округах. Більше того, у 5 із 7 випадків ППІ ставила на перше місце кандидатів від «Батьківщини».

На цих виборах вперше оприлюднювала свої дослідження себе структура під гучною назвою Міжнародний аналітичний центр соціології, зареєстрована лише в лютому 2016 року.

На 27-у окрузі у Дніпрі Центр провів «опитування» аж 5 разів — 4 по ходу кампанії та екзит-пол у день виборів. Разом із представником Центру Дмитром Тарасюком у різний час результати презентувала ціла група політичних експертів: Сергій Биков, Микола Спірідонов та Павло Саєнко (усі — з Інститут публічної політики і консалтингу ІНПОЛІТ), а також політолог Кирило Молчанов і близький до екс-регіонала Олександра Вілкула Віктор Пащенко.

Усі вони наголошували лише на позитивних якостях підтриманого «Опозиційним блоком» Загіда Краснова і всіляко критикували його опонентів — спочатку Оксану Томчук (УКРОП), а потім і самовисуванку Тетяну Ричкову.

Цікаво, що діяльність Центру широко висвітлювала підконтрольна екс-регіоналам дніпровська інформагенція «Мост Днепр». Вона присвятила невідомому до того Центру понад 20 матеріалів.

Політичні експерти Кирило Молчанов, Сергій Биков і Дмитро Тарасюк презентують результати чергового «дослідження». Фото: «Мост Днепр»

При цьому Тетяні Ричковій пророкували перемогу Сергій Бєлашко та Дмитро Марунич із Агентства соціальних комунікацій, яке на попередніх кампаніях кого тільки не піарило — регіоналів, Компартію, партію Королевської «Україна — вперед!», ЗАСТУП і навіть Льоню-Космоса.

Ми також звірили прізвища з бази «Текстів» із «Посіпаками» — найбільшим наразі реєстром помічників народних депутатів. Якщо там була додаткова інформація про фігурантів нашої бази, ми додали цю інформацію до нашої таблиці.

псевдосоціологи соціологія Довибори вибори база рейтинги вибори-16

Знак гривні
Знак гривні