Справа Червінського. Адвокат розповів, як вона просувається і де зараз перебуває полковник

Кіровоградський райсуд продовжив строк тримання під вартою на 60 днів полковнику ССО Роману Червінському. Його перевели до Кіровоградського СІЗО.

Роман Червінський (у центрі). Засідання Кіровоградського районного суду 19 квітня 2024. Фото: Суспільне Кропивницький
Роман Червінський (у центрі). Засідання Кіровоградського районного суду 19 квітня 2024. Фото: Суспільне Кропивницький

Про це у коментарі Цензор.НЕТ повідомив адвокат Сергій Лисенко.

За словами захисника, в понеділок адвокати отримали ухвалу, згідно з якою у п'ятницю ввечері суд продовжив строк тримання Червінського під вартою.

Як зазначено в ухвалі, прокурор заявив клопотання про продовження строку тримання під вартою. Думка Червінського, який теж присутній в засіданні судом, не заслухана і не врахована.

Захисники Червінського в засіданні відсутні, оскільки перед цим було чотири рази підряд оголошено сигнал повітряної тривоги, і вони фізично не встигли повернутися до суду, в якому укриття взагалі відсутнє.

Ба більше, до розгляду цього питання не залучали навіть адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, що є грубим порушенням права на захист.

Оскільки стаття Кримінального кодексу, за якою обвинувачують Червінського, передбачає покарання понад 10 років, питання про продовження тримання під вартою має обовʼязково розглядатися в присутності захисників.

Хоча суд і послався на статтю 615 КПК, в якій йдеться про особливий режим кримінального провадження в умовах воєнного стану, однак зробив це необґрунтовано і незаконно, оскільки право на захист ця стаття не скасовує.

Захист Червінського подаватиме апеляцію на зазначене рішення суду, також адвокати звертатимуться зі скаргами до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів і до Вищої ради правосуддя.

"Якщо нам відмовлять у розгляді апеляції, будемо звертатись до касаційної інстанції", — наголосив Лисенко.

Адвокат також додав, що поки його підзахисний утримувався в ізоляторі СБУ, то до нього застосовувались заходи безпеки.

"Тепер він на загальних підставах перебуває в Кропивницькому СІЗО, тому ми будемо звертатися до прокуратури і суду з вимогою застосувати до Червінського заходи безпеки", — підсумував він.

Як повідомила МГО "Міжнародне об’єднання "Народний адвокат", адвокати Червінського подали звернення до Європейського суду з прав людини, ЄСПЛ уже розглядає скаргу.

"У зв’язку з незаконним позбавленням волі після 19 квітня 2024 року та незаконним переховуванням (тримання incommunicado) полковника Романа Червінського, адвокат Віктор Василюк (Viktor Vasyliuk), партнер ЮК "Катеринчук, Моор і партнери", терміново подав звернення до ЄСПЛ в порядку, передбаченому Правилом 39. Ця процедура передбачає можливість Суду відреагувати на звернення невідкладно", — йдеться у повідомленні.

Справа Червінського

СБУ звинувачує Романа Червінського у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому "Канатове" в Кіровоградській області та знищення українських літаків.

Читайте також: Як українські військові хотіли викрасти російський літак, а натомість отримали справу від СБУ

Як нагадує Суспільне, 21 квітня 2023 року СБУ повідомила Червінському підозру в перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень. Передбачене покарання — позбавлення волі на термін від восьми до 12 років.

Роман Червінський справу проти себе називає політичним замовленням. Вважає це помстою через оприлюднення у 2021 році інформації про зраду на рівні Офісу президента й зриву спецоперації щодо російських найманців приватної військової компанії "Вагнер".

Під час судового засідання у Кропивницькому Червінський розповів, що після розголошення обставин зриву операції щодо "вагнерівців" йому погрожували кримінальними провадженнями. Звинувачення проти нього називає сфальсифікованими, адже, з його слів, операція з вербування російського пілота була погоджена.

Читайте також: Справа Палича схожа на вагнергейт. Чому головний кат "Ізоляції" роками жив у Києві, як його вів Червінський і "загубила" СБУ

Розгляд справи Романа Червінського у Кропивницькому почали 12 квітня. Тоді на підготовче судове засідання прийшов один потерпілий з 17, тож справу не розглядали. Засідання перенесли на 17 квітня. В той день суддя Ігор Гершкул, після клопотання адвокатів, ухвалив рішення, щоб справу, через її складність, розглядала колегія суддів. До цього судові засідання у справі майже рік тривали у Києві.

спецоперації суд вагнергейт червінський контррозвідка

Знак гривні
Знак гривні