Українські фермери привезли на кордон з Польщею знищену росіянами агротехніку (ФОТО)

У п’ятницю, 23 лютого, українські фермери привезли на кордон з Польщею знищену російськими військами сільськогосподарську техніку. Її демонструють у пункті пропуску «Краківець-Корчова», щоб польські протестувальники побачили на власні очі наслідки війни Росії в Україні.

Фото: ВАР
Фото: ВАР

Ініціатором акції є Всеукраїнська аграрна рада (ВАР).

Голова Ради Андрій Дикун розповів, що знищену техніку привезли з різних регіонів, її підірвали на полях, обстріляли артилерією, спалили окупанти.

«За кожним комбайном чи трактором стоїть трагічна історія господарства, часом – з людськими втратами. Ми платимо надвисоку ціну за кожну зернину. Наша мета – показати польським колегам умови, в яких ми працюємо вже два роки», – пояснює ініціативу Дикун.

Фото: ВАР
Фото: ВАР

У ВАР нагадали, що за два роки війни загальна вартість знищеної сільськогосподарської техніки становить $5,8 млрд. Частково або повністю пошкоджено близько 181 тисячі одиниць сільськогосподарської техніки та устаткування. Загальні втрати та збитки українського агросектору за два роки війни, згідно з останніми оцінками Світового банку, зросли до $80 млрд. До цього щодня додаються збитки від блокади україно-польського кордону.

Читайте також: На шасі трактора. В Україні розробили нову машину для розмінування (ФОТО)

Учасники акції пояснюють, що від блокади кордону Польща втрачає більше, ніж Україна: 2022 року польський експорт в Україну досяг показника майже у 10 млрд доларів, а в 2023 році – 6,6 млрд доларів. Такі показники набагато перевищують український експорт до Польщі. А через блокаду кордону обидві країни втрачають мільйони доларів. Для українських малих і середніх аграріїв, що становлять 65% всього агросектору, це критична ситуація.

Читайте також: "Кордон ЄС не має бути заручником". Як Україна реагує на протест польських фермерів і що відбувається на кордоні

Фото: ВАР
Фото: ВАР

«Ми розуміємо, що становище польських аграріїв важке, але не Україна в цьому винна. На світових ринках спостерігається перевиробництво зернових. Лише в ЄС надлишок пшениці становить 36 мільйонів тонн, а з торішнього врожаю вона подешевшала на 25%. До цього додається величезна надлишкова пропозиція з Росії. Російський експорт зерна до Європи, за підрахунками польських колег, у другому півріччі 2023 року щомісяця збільшувався на 23%, тоді як український експорт зерна впав на 13%», – наголосив Дикун.

Читайте також: Посівні площі зменшилися, а врожайність збільшилася — навіть на окупованих полях. Аналіз супутникових знімків NASA Harvest

Учасники ВАР закликають польських колег до демократичного діалогу та єдності задля перемоги. "Агресивні політичні гасла, спровоковані країною-агресором, не мають стати на заваді нашим спільним європейським цінностям", – наголошують аграрії.

україна-польща блокада кордону знищена техніка фермери

Знак гривні
Знак гривні