Як ТЦК перетворює процеси обліку на совковий маразм: історія волонтера

Координатор проєкту в "Хелпус – фонд допомоги дорослим" Альберт Павлов розповідає про совкові підходи у роботі ТЦК, описуючи свій досвід. Texty.org.ua публікують історію волонтера.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Після повернення в Україну в червні 2023 я мав справу з ТЦК м. Бровари. Попри те, що я мав відстрочку за сімейними обставинами по трьох пунктах (як багатодітний, як батько ДБСТ та як опікун недієздатної особи), мене направили на медичну комісію (ВЛК). Це малозрозуміла і нелогічна практика, яка тільки перевантажує ВЛК. Але ОК, якщо так записано в законодавстві, пройшов я це доволі формальне ВЛК десь за чотири дні.

Далі, з рішенням ВЛК я знову пішов до ТЦК. Треба відзначити, що кожен похід у ТЦК Броварів – це ще той квест. Мені радили приходити о 3 ночі займати чергу (тобто записатися на якийсь неофіційний листок, який тримає той, хто перший прийшов). Якщо підфартить – то потрапиш у 20 людей, яких приймуть сьогодні.

Я не мав можливості брати участь в цьому маразмі та, порушуючи комендантську годину, приходити вночі. Тому приходив після 11 години і якось пробивався.

Далі мені пояснили – треба спочатку стати на облік, а потім вже подавати документи на відстрочку. Ще 2-3 тижні я ставав на облік. Потім 2-3 тижні подавав на відстрочку. Нарешті, через десь 2 місяці після першого звернення я отримав документ про відстрочку, який діяв ... лише кілька тижнів, до кінця дії воєнного стану, який подовжується кожні три місяці.

Тобто, мені потрібно було ходити й оформляти відстрочку, приходити до ТЦК, відстоювати черги десь раз на півтора місяця. Слава Богу, ВЛК вже не треба було проходити. Але кожен такий прихід був малоприємним квестом та великими витратами часу.

Перед переїздом з Броварів до Чернівців я ще раз відстояв чергу десь 2,5 години, щоб знятися з обліку. Мене повідомили, що треба стати на облік у Чернівцях протягом 7 днів. Це доволі непросте завдання, тому що знімався я з обліку за три дні до переїзду, і треба ще врахувати вихідні дні, і те, що переїзд великої родини – це непросте діло.

Але десь на 7 день я таки прийшов до ТЦК з наміром стати на облік. Мені відповіли, що треба спочатку переоформити довідку ВПО. Звернувся за довідкою ВПО, чекав її декілька днів, з урахуванням вихідних.

Нарешті, сьогодні отримав нову довідку ВПО, та відразу звернувся до ТЦК Чернівців. І тут почалось цікаве – типу, що з тобою робити, треба платити штраф за те, що пізно стаєш на облік. Мої пояснення про логістику цього переїзду не хотіли слухати, лише з п'ятого разу я зміг щось пояснити.

Потім сказали чекати якогось начальника. Той начальник сказав чекати ще більшого начальника, якого до 18 години я так і не дочекався. Також, мене почали знову направляти на ВЛК, хоча я вже маю довідку ВЛК, дійсну 1 рік. Пояснили тим, що моя довідка не має правильної печатки.

Читайте також: Військові лишилися без авто. Волонтер про хаос на кордоні через нові заборони на виїзд

Це я описав факти, а тепер трошки про емоції. Вони такі: це треш та постійне приниження людської гідності. Постійні питання: "Що ти приніс? Чому цього документу не має? (хоча приношу документи згідно з їх запитом). Чому так пізно? Не чекайте, вас вже не приймуть! (після 2 годин чекання)" та інші – це якийсь совок. І нагадування тієї тупості, яку я проходив 22 роки тому під час строкової служби.

І головне – ці постійні безглузді втрати часу сотень людей. У мене відчуття, що після повернення в Україну я проводжу у військкоматі більше часу, ніж з моїми дітьми.

Хочеться запитати: для чого ви це робите? Навіщо ви ганяєте людей, які мають законну відстрочку, по колу? Навіщо завантажуєте самих себе, лікарів ВЛК, лабораторії додатковою роботою? Навіщо найтупішим способом відіймаєте час людей? Чи це якось допоможе нашій країні? Якщо по закону ви не можете призвати певні категорії людей, навіщо ви труїте їх життя та поводитесь з ними, як з кріпаками?

Читайте також: Сили оборони отримали понад 37 000 резюме. Які військові вакансії найпопулярніші

Як на мене, таке становище дуже багато сімей утримує від повернення в Україну. І багато кого підштовхує на виїзд за кордон (я маю на увазі тих, хто не підлягає мобілізації й може виїхати – багатодітних, батьків ДБСТ та ПС, опікунів людей з інвалідністю). Тому що ніхто не хоче відчувати себе кріпаком у своїй країні.

Додам, що в ТЦК, звичайно, є люди, які ефективно працюють і покращують процеси. Але загальний стан ось такий, і він потребує змін.

Також нагадаємо, що прикордонники без зрозумілих підстав в останні дні 2023 року перестали випускати за кордон чоловіків, які мають право на виїзд і почали вимагати довідку від ТЦК про відстрочку.

Читайте також: Нові обмеження на виїзд чоловіків. “Чиновник не може керуватися підзаконним актом, який не оприлюднений”, — Андрій Магера

облік тцк ВЛК мобілізація маразм

Знак гривні
Знак гривні