ЄС будує житло для переселенців у 5 містах. Як виглядатиме житловий комплекс у Житомирі (ФОТО)

Чотири багатоповерхівки на 116 квартир збудують у межах програми "Житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та відновлення звільнених міст в Україні", яку фінансує ЄС. Про це повідомляє Житомирська міська рада.

Крім Житомира, до по програми увійшли п'ять міст: Дубно, Ковель, Львів, Чернівці, де побудують нові житлові будинки для переселенців, та Макарів, де зведуть два дитячі садки та реконструюють лікарню і ліцей. Програма реалізується під управлінням Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО.

Що будують у Житомирі

Сонячні панелі, твердопаливна котельня, енергоощадливі рішення, інклюзивні квартири та облаштоване укриття цивільного захисту – таким буде житловий багатоквартирний комплекс, який збудують у Житомирі в 2024 році.

Читайте також: Тимчасові, модульні, дерев’яні. Які будинки зводять в Україні для переселенців і тих, чиє житло зруйноване війною

Усі квартири у комплексі будуть одно- та двокімнатними, а загалом там зможуть безплатно жити 400 переселенців. Передбачено, що житло надаватимуть із чистовим оздобленням приміщень, з мінімальним меблюванням та побутовою технікою.

Читайте також: На Київщині запрацювало "Чудо Містечко". Як виглядає вдало втілений проєкт побудови житла для тих, хто втратив дім (ФОТО)

Усі квартири на першому поверсі будуть інклюзивними – із пристосованими санвузлами та поручнями. У підвалі одного з будинків буде обладнане велике укриття для всіх мешканців комплексу.

Проєкт передбачає озеленення, пішохідні зони, зони відпочинку, автомобільну стоянку на 48 місць.

Читайте також: У Чернігові з'явилося містечко з дерев’яних модульних будинків (ФОТО)

Нові будинки будуть енергоефективними – на дахах встановлять сонячні панелі, опалення квартир забезпечить твердопаливна котельня.

На вимогу Євросоюзу, у найближчі 10 років квартири мають залишатися в комунальній власності, а користуватися ними мають люди з категорії вразливих.

Читайте також: Замість бруківки і парків. Чому в Житомирі майже не було блекаутів, як місто модернізує "непоказову" інфраструктуру й підтримує військо

відновлення україни житомир переселенці україна-єс

Знак гривні
Знак гривні