Чому підозра голові Національної служби здоров'я схожа на політичне переслідування і показове шоу

Голову Національної служби здоров'я України Наталію Гусак підозрюють у службовій недбалості. За даними слідства, вона допустила зайві витрати бюджетних грошей у розмірі понад 2 мільйони гривень.

Фото: ОГП
Фото: ОГП

Що кажуть в Офісі генпрокурора

Правоохоронці заявили, що у квітні 2022 року на замовлення Нацслужби здоров’я України одне зі спеціалізованих держпідприємств проводило адміністрування центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я.

В акт здачі-приймання послуг підприємство внесло всі роботи, передбачені договором, а також обсяг робіт, які не виконували. За версією слідства, Гусак неналежно перевірила, які роботи підприємство виконало, та не вжила заходів для зменшення загальної суми договору. Через це було витрачено понад 2 мільйони грошей на послуги, яких не надали.

Що каже Гусак і НСЗУ

Наталія Гусак на своїй Facebook-сторінці повідомила, що за час її роботи як голови НСЗУ службу постійно перевіряють. За її словами, перевірки "безпідставні та ініційовані тими, кому НСЗУ "заважає", а головні принципи роботи служби – прозорість та підзвітність.

"За "дивним збігом" обшуки відбувалися вчора – у день, коли розпочався позаплановий моніторинг перших медзакладів, що надають неонатальну допомогу. Нагадую, моніторинг ми проводимо згідно з оновленою процедурою, яку нещодавно затвердив Уряд. А ще – у час, коли відбувається активна підготовка до контрактування медзакладів на наступний рік", – написала Гусак.

Вона додала, що, попри все, Національна служба здоров’я працює в штатному режимі, виконує всі зобов’язання перед надавачами медичних послуг та аптеками, готує та фіналізує Програму медичних гарантій-2024, завершує розробку нових пакетів медичних послуг на наступний рік.

У НСЗУ вважають обшуки тиском на службу, щоб заблокувати роботу установи. Також стверджують, що за 5 років роботи їх постійно обшукують та перевіряють правоохоронці. Водночас не розголошуватимуть деталі, поки триває слідство.

"Ніщо не зупинить подальшу трансформацію медичної системи та створення єдиного медичного простору, в якому безоплатні послуги кожен зможе отримувати прозоро і за зрозумілими правилами.

Діяльність Національної служби здоров'я – публічна і відкрита для кожного. Вся інформація про укладення договорів з медзакладами, контрактування, здійснення оплат надавачам медпослуг за пакетами Програми медичних гарантій, про фінансування Програми “Доступні ліки” є у вільному доступі на сайті НСЗУ за посиланням", – заявили у НСЗУ.

Реакція громадськості

У ГО "Пацієнти України" заявили, що новина про повідомлення підозри голові НСЗУ стала для них шокуючою, адже пацієнтська спільнота активно спостерігала за НСЗУ з моменту створення та включається в роботу груп з формування пакетів надання медичної допомоги.

"І ми можемо впевнено заявити, що це надзвичайно прозора та підзвітна структура. Але головне — вона має високу довіру пацієнтів та стейкхолдерів, і цю довіру не можна нищити", — йдеться у повідомленні.

У ГО "Пацієнти України" наголосили, що вся ця ситуація видається схожою на політичний тиск і нагадує ганебну справу проти Павла Ковтонюка (про цю справу докладніше ТЕКСТИ писали тут і тут).

Сам Павло Ковтонюк прокоментував справу Наталії Гусак, підкресливши, що дії правоохоронців зовсім не схожі на справедливість, а більше нагадують переслідування.

"Картина звинувачень проти Наталії майже один в один повторює справу проти мене. Напевно, цю модель вважають дуже вдалою для початку справи. Підпис під фінансовим документом. Звинувачення в тому, що роботи згідно з цим документом нібито не були надані. І спроба повʼязати це з ніби-то недбалістю посадової особи: в цьому випадку голова НСЗУ мала особисто ходити і перевіряти як МОЗівське ДП надавало ІТ-послуги медичним інформаційним системам.

Важливим елементом таких справ є шоу. Вручення підозри на камеру, обшуки вдома (через півтора року після подій), голосні новинні заголовки. Уся ця гучність геть непропорційна доказовій базі, яка, найбільш імовірно, дуже непереконлива, а може й відсутня.

Правоохоронні органи також чудово знають, що довести таке звинувачення майже неможливо. І, скоріше за все, як і в моєму випадку, такого завдання і не стоїть.

Далі, скоріше за все, буде передача матеріалів у прокуратуру і вмирання справи у суді. Моя справа, до прикладу, після шоу з підозрою, повільно догниває у судах до закінчення строків давності. Там не відбувається ніяких подій і всі вже втратили до цього інтерес. Справа досі (через рік після підозри) на підготовчому етапі. Прокурори навіть не можуть сформулювати звинувачення.

Ми зараз не знаємо ні про причини, ні про мету підозри голові НСЗУ. Але маю стійке відчуття, що ідеться не про справедливість. А про таке не можна мовчати. Тому варто стежити також і за цією справою і не давати їй губитися", — написав Ковтонюк.

нсзу тиск влади підозра медицина реформи

Знак гривні
Знак гривні