В Європі зростає "невпинний" расизм: в яких країнах найбільше, – The Guardian

Расизм є "повсюдним і невпинним" і зростає в Європі, свідчать результати опитування, проведеного Агентством ЄС з прав осіб африканського походження.

Передвиборчий плакат партії "Альтернатива для Німечини" з підписом: «Щоб Європа не стала «Єврабією!» Європейці голосують за AfD». Фото: AP
Передвиборчий плакат партії "Альтернатива для Німечини" з підписом: «Щоб Європа не стала «Єврабією!» Європейці голосують за AfD». Фото: AP

Про це повідомляє The Guardian.

Опитування 6 752 осіб африканського походження в 13 країнах – Австрії, Бельгії, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Польщі, Португалії, Іспанії та Швеції – показало, що 45% з них зазнавали расової дискримінації, що на шість процентних пунктів більше, ніж 39% у 2016 році.

Німеччина й Австрія мають найгірші результати

У всіх сферах життя, від школи до ринку праці, житла та охорони здоров'я, опитування виявило високий рівень дискримінації, причому одні з найгірших результатів були зафіксовані в Австрії та Німеччині, де ультраправі партії перебувають на підйомі.

В Австрії та Німеччині троє з чотирьох опитаних (72% і 76%) заявили, що відчували дискримінацію протягом останніх п'яти років, порівняно з половиною (51% і 52%), коли те саме питання ставилося в 2016 році.

"Антиімміграційна "Альтернатива для Німеччини" стала третьою за величиною партією Німеччини, а також найбільшою опозицією після федеральних виборів 2017 року. У 2021 році їхні результати були не такими високими, але їхній вплив зростає.

В Австрії Партія свободи (FPÖ), заснована в 1956 році й вперше очолена колишнім нацистським функціонером і офіцером СС, лідирує в опитуваннях напередодні загальних виборів наступного року, які, як очікується, вона виграє", – пише The Guardian.

Від ТЕКСТІВ: Показово, що праві популісти "Альтернатива для Німеччини", і "Австрійська партія свободи" відкрито транслюють проросійські та пропутінські погляди. Про це докладніше у статтях:

Корисні ідіоти Путіна: які європейські країни та політики підіграють Росії

Змичка. Праві та ліві депутати Бундестагу однаково підтримують російські тези про війну в Україні

Партія "Альтернатива для Німеччини" за вказівкою Кремля і на російські гроші прагне зірвати постачання зброї в Україну, – розслідування

Результати опитування – "ганебні"

Майкл О'Флаерті, директор Агентства ЄС з фундаментальних прав, яке консультує Європейську комісію з питань політики, назвав результати звіту "Бути чорношкірим в ЄС" "ганебними".

"Шокує те, що з часу нашого останнього опитування у 2016 році не відбулося жодних покращень. Натомість люди африканського походження стикаються з дедалі більшою дискримінацією лише через колір своєї шкіри", – сказав О'Флаерті.

Расизм, виявлений агентством, впливає на повсякденне життя людей. Кожен четвертий (23%) респондент заявив, що власник приватної власності не дозволив йому винайняти житло через його расове або етнічне походження.

Чверть (23%) темношкірих зазначили, що хтось робив образливі або погрозливі коментарі їхній дитині особисто через її етнічне або іммігрантське походження. Майже двоє з п'яти батьків в Ірландії (39%), Німеччині та Фінляндії (по 38%) і Австрії (37%) повідомили про такий досвід.

У всіх досліджуваних країнах молодь африканського походження втричі частіше залишає школу раніше, ніж решта населення. Середня частка темношкірих людей, які вважають, що стали жертвами етнічного профілювання з боку поліції, зросла в усіх країнах, де проводилося опитування, з 41% у 2016 році до 48% у 2022-му.

Расова дискримінація на ринку праці

У середньому рівень зайнятості серед осіб африканського походження у віці від 20 до 64 років (71%) виявився подібним до рівня зайнятості населення в цілому (73%) у тому ж віковому діапазоні. Але майже третина (32%) респондентів працювали на "елементарних роботах", порівняно з середнім показником 8% для загального населення в усіх 27 країнах-членах ЄС.

Майже третина (30%) працевлаштованих осіб африканського походження мають тимчасовий контракт. Ця частка втричі перевищує аналогічний показник для населення ЄС (11%).

Також було виявлено, що чорношкірі люди мають непропорційно високу кваліфікацію для робочих місць, на яких вони працюють. Третина (35%) чорношкірих людей з університетською освітою були зайняті на роботах з низькою або середньою кваліфікацією порівняно з 21% серед населення загалом.

Читайте також: Чому Путін навчився у Гітлера

Європа популізм расизм опитування

Знак гривні
Знак гривні