Загроза для ракетної програми. Держаудитслужба блокує роботу КБ "Луч", Кабмін не втручається, ігноруючи постанову ВР, – Ярова

Роботу одного з ключових підприємств вітчизняного оборонно-промислового комплексу – державне конструкторське бюро "Луч" – блокує Державна аудиторська служба за мовчазної згоди Кабміну.

Про це заявила волонтерка, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова.

Вона нагадала, що ще у вересні Верховна Рада конституційною більшістю голосів ухвалила постанову №10071, яка зобовʼязує Кабмін гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, а також суми прибутку.

"Попри прийняту постанову, до державного підприємства, яке включене в ракетну програму КБ "ЛУЧ", який єдиний випускає "Стугни", "Корсари", "Вільхи", "Нептуни", знову прийшла хто??? Правильно, Держаудитслужба. І не повірите, знову з яким питанням: прибуток в межах, встановлених державою, дорівнює збиткам держави.

Від початку повномасштабного вторгнення ДАСУ влаштовує перевірку КБ "Луч" уже втретє. Втретє!" – пише Ярова.

Читайте також: Держаудитслужба знову прийшла до КБ "Луч" з перевіркою. У бюро кажуть про "критичні наслідки"

Вона зазначає, що багатомільйонні претензії з боку ДАСУ загрожують повною зупинкою виробництва, про що КБ "ЛУЧ" повідомив у відкритому листі до премʼєр-міністра Дениса Шмигаля.

Ярова цитує очільницю Держаудитслужби Аллу Басалаєву, яка розповіла, що ДАСУ проводить ревізію КБ “Луч” за зверненням правоохоронних органів. Басалаєва також заявила, що КБ "Луч" є виконавцем окремої ракетної та протиракетної програми, що окремо фінансується урядом. "Тому висновки, зроблені Держаудитслужбою в рамках аудиту Міноборони, не впливають на наявність фінансових ресурсів КБ “Луч” як виконавця програми", – сказала голова ДАСУ.

Водночас, зазначає Ярова, Кабінет міністрів жодним чином не впливає на розв'язання ситуації з КБ “Луч”: "КМУ прикинувся мертвим разом з премʼєр-міністром, який мав би виконувати постанови Верховної Ради, разом з міністром фінансів Сергієм Марченком, в підпорядкуванні якого перебуває Держаудитслужба. І вдає, що загроза роботи державній ракетній програмі жодним чином не відображається на безпеці держави загалом, і кожного з нас зокрема".

Вона наголосила, що ігнорування Кабміном рішення парламенту загрожує кожному українцю.

"Проти ракет, якими посипають наші мирні міста наші вороги, неможливо воювати з автоматом. Якщо це комусь в КМУ або Держаудитслужбі незрозуміло, то в мене лише одне питання. Шановна виконавча гілка влади, якщо у вас в планах здати країну, то ви про це відверто скажіть, ми почнемо двигати в сторону кордону" – написала Ярова.

опк КБ Луч ДАСУ ракетна програма кабмін

Знак гривні
Знак гривні