До Криму прийшла війна. Як Україна підриває вогневу міць Росії на півострові, – The Economist

Через півтора року після повномасштабного вторгнення Росії війна навсправжки прийшла до Криму, пише The Economist. ТЕКСТИ переклали ключові тези статті.

З початку літа Україна масово посилила удари по півострову, анексованому Кремлем в результаті майже безкровного захоплення в 2014 році. Використовуючи нові вітчизняні безпілотники і крилаті ракети, що постачаються з-за кордону, українські сили вражають військові пункти, авіабази та командно-контрольні центри окупантів.

13 вересня в результаті удару по сухому доку Севморзаводу в Севастополі було виведено з ладу десантний корабель і один з шести підводних човнів, здатних запускати крилаті ракети поблизу українського узбережжя.

Днем пізніше безпілотники та українські крилаті ракети знищили найсучаснішу систему протиповітряної оборони С-400, експортна ціна якої перевищувала 1 млрд доларів.

23 вересня, на наступний день після удару по штабу Чорноморського флоту РФ, ще один залп крилатих ракет влучив у причал у Севастополі. Повільно і методично Україна руйнує вогневу міць Росії в Криму.

298364478_10227249134524785_7323056916903784041_n

Вибухи в Криму. Фото: соцмережі

Українські військові джерела кажуть, що ці операції не обов'язково є самоціллю. Їх радше слід розглядати як допоміжні засоби для двох більш важливих зусиль.

Перше – це контрнаступ України на суходолі, що триває і зосереджений на Запорізькій області на північний схід від Криму. За їхніми словами, будь-який успіх України у знищенні військово-повітряних сил, залізниць і логістики підриває російські війська, які там перебувають і отримують постачання безпосередньо з півострова.

Другий фокус – це військово-морське протистояння в Чорному морі. Тут Україна намагається позбавити Росію монополії на море і відновити контроль над життєво важливими судноплавними шляхами. Вона знищує російські військові кораблі скрізь, де тільки може, а решту відсуває на відстань, яка максимально ускладнює завдання ударів по портах, містах і новому морському коридору.

Цей процес розпочався у квітні 2022 року із затопленням російського флагмана "Москва", в який влучила крилата ракета "Нептун" українського виробництва, в ефективності якої військово-морський флот не був упевнений. Відтоді Україна потопила або пошкодила щонайменше 19 російських кораблів.

Економіка України залежить від успіху нового морського коридору, про створення якого було оголошено в серпні після відмови Росії продовжити зернову угоду. Безпека маршруту, який огинає берегову лінію в українських територіальних водах, залежить від двох речей: ставки на те, що Росія не нападатиме на цивільні судна, які плавають під нейтральними прапорами; і реальної загрози відплати, якщо цього виявиться недостатньо.

Останнє вже є реальним. На початку війни російські військові кораблі були розташовані в загрозливій близькості від Одеси. Сьогодні вони рідко заходять у північно-західну частину Чорного моря – неабияке досягнення для українського флоту, який не має жодного діючого військового корабля.

"Українці пристосувалися до того, щоб стати "москітним флотом" [з використанням морських дронів, ракет і артилерії], – каже Джон Форман, колишній аташе з питань оборони Великої Британії в Москві і Києві. "Це класична стратегія недопущення виходу до моря, яку інші використовували проти [британського] Королівського військово-морського флоту в минулому".

Українські стратеги постійно називають Крим ахіллесовою п'ятою Росії: він має вирішальне значення для її здатності демонструвати владу й утримувати окуповані території, але вразливий до того, що його можуть відрізати. Контрнаступ ще не призвів до прориву, на який багато хто сподівався – зокрема, Крим не опинився в зоні досяжності артилерії з півночі. Тиск чиниться на те, щоб продемонструвати результати в інший спосіб.

Ще більш важливими є нові можливості в руках українських планувальників. Завдяки фінансуванню, наданому виробникам безпілотників на початку 2023 року, стали доступними нові повітряні й морські дрони. Деякі з морських безпілотників, такі як "Морський малюк", що використовується для ударів по Керченському мосту, розроблялися роками. Але інші, такі як підводний дрон "Марічка", що несе 450-кілограмову вибухівку, з'явилися нещодавно.

Дивіться також: Відео дня. Тестування нового підводного дрона "Марічка"

Україна також має у своєму розпорядженні нові ракети: постійні потоки крилатих ракет Storm Shadow/SCALP з Великої Британії та Франції, а також модифіковану версію "Нептуна".

Читайте також: Україна б'є по наземних російських цілях модернізованими "Нептунами", – Newsweek

"Велика зміна полягає в тому, що ми отримали нові ракети й розвіддані, – говорить джерело в українському генштабі. – Як тільки у нас з'являється ціль і ми можемо її вразити, саме це ми й робимо".

Інші крилаті ракети перебувають на стадії розробки. "Ми хочемо аналог російських "Калібрів" і Х-101", – каже джерело, зазначаючи, що швидкість, маневровість і скритність цієї зброї ускладнюють її перехоплення.

І хоча Україна продовжує досягати успіхів у боротьбі з більш потужним супротивником, неясно, чи настане коли-небудь переломний момент. Андрій Риженко, капітан українського флоту у відставці, каже, що кампанія, спрямована на те, щоб зробити Крим нежиттєздатним, триватиме до самої зими. Очікуване прибуття американських ракет ATACMS, обіцяне президентом Джо Байденом минулого тижня, допоможе у цьому.

"Ми й надалі шукатимемо слабкі місця Росії й продовжуватимемо підривати російську оборону і логістику", – каже Риженко.

атаки крим чф рф деокупація криму крим

Знак гривні
Знак гривні