Кабмін затвердив нове місце для Національного військового меморіального кладовища

Кабінет Міністрів затвердив реалізацію експериментального проєкту з будівництва Національного військового меморіального кладовища.

Про це йдеться у постанові уряду №870 від 19 серпня. 

До 30 липня 2025 року цвинтар мають побудувати у селищі Гатне Фастівського району Київської області.

Зазначається, що для облаштування кладовища у Гатному виділять дві земельні ділянки площею 258,73 га і 7,96 га.

Координатором проєкту є Міністерство у справах ветеранів.

Замовником робіт з проєктування буде державна установа "Національне військове меморіальне кладовище".

Нагадаємо, у жовтні 2022 року Київраді доручили розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора". Проте екологи та активісти були проти розташування меморіалу на Лисій Горі, у листопаді з'явилася відповідна петиція.

Згодом меморіальне кладовище для полеглих захисників України вирішили створити у Биківні, де міститься Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили".

У травні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про створення Національного військового меморіального кладовища саме в Биківні.

Однак у заповіднику заявили, що побудова меморіального кладовища на території Биківнянського лісу у заявлені найкоротші терміни неможлива. Проблема у тому, що частина лісу є досі повністю не дослідженою і може містити певну кількість ще не виявлених поховань, аргументували свою позицію у заповіднику.

кабмін меморіальне кладовище загиблі на війні Гатне

Знак гривні
Знак гривні