Через кліматичні зміни авіарейси стали небезпечнішими, – дослідження

Кліматична криза призводить до більшої турбулентності під час польотів, що збільшує витрати та підвищує ризики для пасажирів та екіпажу.

Про це свідчить нове дослідження науковців з Університету Редінга, пише The Guardian.

Дослідження показало, що тепліше повітря, спричинене викидами вуглецю, призводить до того, що польоти по всьому світу стають більш неспокійними, а сильна турбулентність у Північній Атлантиці зросла на 55% з 1979 року.

Дослідник Марк Проссер каже, що кожна додаткова хвилина, проведена в умовах турбулентності, збільшує знос літака, а також ризик травмування пасажирів і бортпровідників.

shutterstock_1297412329-770x500.jpg

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

"Авіакомпаніям варто почати думати про те, як вони будуть справлятися зі зростаючою турбулентністю, оскільки тільки в США вона коштує галузі 150-500 мільйонів доларів щорічно", – зазначає науковець.

Клімат, який швидко змінюється, впливає на авіаперельоти. Через зміни клімату потік повітря через Атлантику значно пришвидшується. Це збільшує час подорожі, а підвищення температури зменшує вагу, яку може перевозити літак. Водночас саме викиди вуглецю від авіації є значним чинником кліматичної кризи.

Дослідження, опубліковане в журналі Geophysical Research Letters, показало, що в типовій точці над північною Атлантикою – одним з найжвавіших світових маршрутів польотів – загальна річна тривалість сильної турбулентності зросла на 55% з 17,7 години в 1979 році до 27,4 години в 2020-му. Помірна турбулентність зросла на 37% з 70,0 до 96,1 години, а легка турбулентність – на 17% з 466,5 до 546,8 години.

Автори зазначають, що, хоча США і північна Атлантика зазнали найбільшого зростання турбулентності, інші завантажені маршрути польотів над Європою, Близьким Сходом і південною Атлантикою також зафіксували її значне збільшення.

авіарейси зміни клімату дослідження

Знак гривні
Знак гривні