У Канаді рекордні пожежі. Густий дим охопив США і відчутний навіть у Норвегії (ФОТО)

Столиця США Вашингтон, як і багато міст східного узбережжя, сповнена димом через лісові пожежі в Канаді, люди ходять у масках.

Влада Нью-Йорка заявила, що стан повітря є зараз найгіршим на планеті та найгіршим в історії міста, повідомляє Голос Америки.

Телевізійні новини інших міст у США починаються зі зведення стану повітря, яке погіршується на всьому східному узбережжі – від прикордонних з Канадою штатів на півночі – до Філадельфії та інших частинах Пенсильванії, і до південного штату Джорджія. Густий смог затягнув столицю та околиці Вашингтона. Рівень забруднення повітря – найгірший, 6-ий із 6-ти можливих.

dym.png

Задимлений Нью-Йорк. Фото: Голос Америки

За прогнозами, небезпечна задимленість збережеться до вихідних. Велика частина диму йде з Квебеку, де палає 150 пожеж. Це вже найгірший сезон пожеж у канадській провінції за всю історію.

Хоча лісові пожежі в Північній Америці є сезонним явищем, що буває від травня до жовтня, експерти кажуть, що цього року вони почалися на півтора місяця раніше через зміни клімату – високу температуру і посуху.

У деяких районах Канади температура повітря сягнула майже 50 С, а через екстремальну посуху навіть найменшої блискавки достатньо, щоб запалити сухі дерева. На цей момент вже згоріло 3,3 мільйона гектарів лісів.

01000000-0aff-0242-b334-08db68230a72_w1597_r1_s.webp

Пожежі у Канаді. Фото: Reuters

За даними Канадського міжвідомчого центру лісових пожеж (CIFFC), вранці 8 червня в Канаді було 437 активних пожеж, 248 з них вийшли з-під контролю. Понад 20 тисяч канадців довелося евакуювати.

Посилаючись на вчених з Інституту досліджень клімату та довкілля в Норвегії, New York Times пише, що з 1 червня дим посунув на Гренландію та Ісландію, а спостереження на півдні Норвегії підтвердили збільшення концентрації горючих частинок в атмосфері.

канада зміни клімату сша пожежі

Знак гривні
Знак гривні