Кличко заявляє про позбавлення важелів управління Києвом і звертається до СБУ

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що його фактично позбавляють важелів управління містом, тому Київрада звернеться до президента з вимогою повернути меру право подавати кандидатури на призначення та звільнення голів районів столиці. Він також звернеться до СБУ щодо дій голів районів.

"Служба безпеки України має дати оцінку діям голів районів столиці, спрямованим на руйнування системи управління містом. І ми чекаємо реакції від СБУ.

Бо що відбулося за тиждень після трагедії 1 червня? Голова Деснянського району пан Ратніков, щодо відсторонення якого я звернувся до Президента, став кліпмейкером. Знімає відеозвернення. І вже ситуація пішла далі. В політичну площину. Глави районів заявили про наміри фактично зруйнувати систему управління містом. І це у військовий час!

Виходить, що мера, фактично позбавляють важелів в управлінні містом, його життєзабезпечення. Райони ж фактично перетворили на окремі князівства. Також створена військова адміністрація", – заявив Кличко.

Читайте також: Нічне метро. Що активніше працює ППО, то більше людей збирається під землею

Він наголосив, що у Києві склалася така ситуація, що повноваження в одних, а відповідальність — тільки на мері міста. В результаті цього вже є ознаки розбалансування влади й внесення хаосу в управління столицею.

"Тому сьогодні Київрада також розгляне звернення до Президента, парламенту та уряду — про повернення міському голові права подавати кандидатури на призначення та звільнення голів районів столиці. Бо зміни до порядку їх призначення, нагадаю, були внесені за 2 дні до початку повномасштабного вторгнення", — зазначив Кличко.

Читайте також: Скандал з укриттями в Києві: хто відповідальний за безпеку людей

Нагадаємо, 5 червня голови районних адміністрацій Києва оприлюднили спільне відео, на якому закликали мера столиці Віталія Кличка відмовитись від суміщення посад міського голови та голови КМДА.

21_main.jpg

Мер Києва Кличко та міністр Камишін перевіряють стан укриттів. Скриншот: Віталій Кличко / Telegram

Загострення протистояння між центральної та столичної влади виникло після того, як внаслідок падіння уламків ракет у Києві в ніч на 1 червня загинули троє людей через зачинене укриття. Уряд ініціював перевірку усіх укриттів, Кличко і міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін протягом кількох днів їх інспектували.

Читайте також: Закрите укриття у Києві: що підозрювані кажуть на своє виправдання

7 червня Камишін підбив попередні підсумки перевірки. "Перевірено 3,382 об'єкта, що складає 73% від загального фонду укриттів Києва. Абсолютна більшість укриттів залишаються без вільного доступу. По стану укриттів. 35% від перевірених не придатні для експлуатації, 65% технічно придатні.

Технічна придатність укриттів з однієї сторони дає нам надію, що приведення їх до ладу дає нам достатній фонд укриттів для міста. Проте перелік зауважень до технічно придатних укриттів залишається значним. Загалом результати ревізії поки невтішні",— зазначив Камишін.

Читайте також: Трикутник безвідповідальності в Києві створила адміністрація Зеленського. Тепер садять вахтера

боротьба за владу кличко київ укриття оп

Знак гривні
Знак гривні