Як руйнування КГЕС змінює херсонську ділянку фронту та впливає на позиції окупантів (КАРТА), – ISW

Руйнування дамби Каховської гідроелектростанції (КГЕС) суттєво змінює географію і топографію Херсонської ділянки фронту на півдні України.

Про це у свіжому звіті пише Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що знімки в ближньому інфрачервоному діапазоні (NIR), зроблені о 04:00 ранку 7 червня, показують, що затоплення серйозно порушує підготовлені російські оборонні позиції на східному (лівому) березі Дніпра.

Особливо це стосується російських позицій на першій лінії в Голій Пристані та Олешках. Різні джерела повідомляють, що Олешки, Гола Пристань, Козачі Лагері та Дніпряни майже повністю затоплені, а рівень води в деяких районах піднявся до висоти одноповерхового будинку.

Аналітики вказують, що повінь, ймовірно, погіршиться і ще більше змінить географію Херсонської області впродовж наступних 72 годин.

В ISW відзначають, що руйнування греблі КГЕС впливає на російські військові позиції на східному березі Дніпра. Повінь зруйнувала багато укріплень першої лінії, які російські військові мали намір використовувати для захисту від українського наступу. Через швидку повінь російський особовий склад і військова техніка, вочевидь, були змушені відступити в основних точках зосередження в Олешках і Голій Пристані.

Picture3_8.png

Оцінка масштабів затоплення від ISW

"Раніше російські війська використовували ці позиції для обстрілу Херсона та інших населених пунктів на заході (правому березі) Херсонщині. Начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк заявила, що російські війська передислокували особовий склад і військову техніку на відстань від п'яти до 15 кілометрів від зони затоплення, що вивело ЗСРФ за межі досяжності артилерії деяких населених пунктів на західному (правому) березі Дніпра, які вони атакували.

Повінь також знищила російські мінні поля вздовж узбережжя, на кадрах видно, як міни вибухають у паводковій воді. Окупаційний голова Херсонської області Володимир Сальдо, однак, заявив, що руйнування КГЕС вигідне російській обороні, оскільки ускладнить просування українських військ через річку. Оцінка Сальдо ситуації ігнорує втрату першої лінії підготовлених укріплень Росії. А також незрозумілу кількість російської важкої техніки, втраченої в перші 24 години після затоплення", – йдеться у звіті.

ISW не дає оцінок, чи намагалися ЗСУ перетнути Дніпро або з якою метою вони могли це зробити. "Але явне занепокоєння в російському військовому інформаційному просторі свідчить про те, що страх перед такою переправою і переконання, що вона вже відбувалася або була неминучою, був присутній у свідомості росіян, які уважно стежили за війною, незадовго до того, як дамба була зруйнована", – зазначають аналітики інституту.

У ISW також наголошують, що російські війська та окупаційна влада реагують на повені в Херсонській області з великим ступенем дезорганізації, тим самим посилюючи шкоду цивільному населенню окупованих районів.

"Російське опозиційне видання "Верстка" повідомило, що цивільні особи в окупованих Росією Олешках майже два дні чекали на дахах на прибуття волонтерів і співробітників МНС Росії, які допомогли цивільному населенню евакуюватися, але російські війська не дозволили цивільному населенню евакуюватися за межі Олешок", – пишуть експерти.

підрив каховської гес фронт деокупація півдня

Знак гривні
Знак гривні