Олешківська Січ, зоопарк, музеї. Які ще культурні пам’ятки в зоні ризику після підриву Каховської ГЕС

У зоні підтоплення внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС опинилися десятки культурних установ та археологічні пам’ятки, пише Суспільне Культура. Зокрема, йдеться про низку місць археологічних розкопок, зоопарк, музеї, заповідники тощо.

Так, у селі Тягинка на Херсонщині досліджували городище та фортецю Тягинь часів Великого князівства литовського — це пам’ятка археології національного значення, яка розташовується на березі річки Дніпро. Наразі село частково затопило. Крім того, археологічні розкопки проводили й біля села Миколаївка, що потрапляє у зону можливого підтоплення. На території села є три скіфські кургани, а також під час розкопок у 70-х роках ХХ століття у Миколаївці знайшли зразки ліпної та кружальної кераміки.

1629228814-400.jpg

Розкопки на фортеці Тягинь. Фото: Укрінформ

У місті Олешки, що під тимчасовою російською окупацією, під загрозою руйнування може опинитися будинок-музей Поліни Райко, будинок може не витримати, якщо вода підійде. Однак наразі частину вулиці, де розташовано музей, не підтоплено.

З Херсонського художнього музею під час окупації вивезли 11 тисяч культурних об'єктів. Наразі ж ризиків для музею немає.

Гуманістичний рух UAnimals повідомив, що отримав підтвердження керівництва зоопарку «Казкова Діброва»: понад 200 тварин загинуло, врятувалися лише лебеді і качки. Представник парку в коментарі Суспільне Культура розповів, що загинули мавпи, єноти, поні, камерунські кози, вівці, папуги, павичі, фазани, бабаки, шиншили та інші.

Спеціаліст відділу моніторингу ситуації на окупованих територіях Міністерства культури та інформполітики Сергій Нємцев зауважує, що ситуація на обох берегах Херсонщини є різною.

Наприклад, на правому березі ризик підтоплення неможливий, адже він розташовується на високих схилах. А проте існує інша проблема — ерозія. Вона вже існувала в регіоні, але внаслідок паводка буде поглиблена та пришвидшена (йдеться про Золотий Мис, Широку Балку, Червоний Маяк).

Що ж стосується лівого берега, то тут ситуація значно складніша. Відповідно ті пам’ятки археології та культури, які є на цій частині Херсонщини, наприклад, Олешківська Січ, найімовірніше можуть бути затоплені.

"Суттєвих загроз правобережній частині немає, натомість на лівобережжі уже фіксують затоплення культурних інституцій — у тому числі бібліотек", — про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" 6 червня заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Голова Державного агенства розвитку туризму України Мар'яна Олеськів повідомила, що наразі затоплені Херсонські плавні, де мешкало багато видів рідкісних птахів з Червоної та Зеленої книг України, а також такі, що охороняються на міжнародному рівні.

Вона також повідомила, що на 80% затоплено територію Національного природного парку "Нижньодніпровський", який був відомим серед вітчизняних та європейських біологів своїми рідкісним заплавними лісами, болотами та піщаним степом. Тут зростали 32 види унікальних рослин, що були включені до Світового Червоного списку МСОП. Найімовірніше, ця унікальна екосистема Європи знищена назавжди.

В зоні ризику - дім-музей Остапа Вишні у селі Кринки, Олешківського району, який був одним з туристичних магнітів регіону.

cb53928566e0cc78e24a864330cb63a9-wide-big.jpg

Будинок-музей Остапа Вишні. Фото: Депо

У зоні затоплення знаходиться Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка. Також затоплена археологічна перлина Херсонщини – давньоруське місто-порт Олешня, що знаходиться на острові на острові Великий Потьомкін в районі Пудової протоки за 12 км нижче за течією Дніпра від центру Херсона.

Під загрозою затоплення перебуває Очаківська брама – частина оборонних укріплень Херсону, збудована у 1783 році. Пам'ятка архітектури національного значення.

Висока ймовірність затоплення комплексу "Зелені хутори Таврії", заснований на місці старовинних хуторів. Тут знаходився автентичний музей українського народного побуту XV–XX століть, а також знамениті солоні рожеві озера.

В зоні ризику село Тягинка, де до війни велися археологічні розкопки і було виявлено поселення епохи бронзи і скіфського часу, а також середньовічне городище, найімовірніше, також опиниться під водою, а унікальні історичні знахідки будуть втрачені.

265701_0.jpg

Кінбурнзька Коса. Фото: Ніквесті

Частково може бути підтоплена Кінбурнська коса, розташована на території Чорноморського біосферного заповідника, який знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Це локація з понад столітньою історією природоохоронних традицій, що є домівкою для більше сотні видів птахів та понад семи сотень рідкісних рослин може втрати частину своєї унікальної флори та фауни.

підрив каховської гес Херсонська область культурні цінності екоцид

Знак гривні
Знак гривні