Підтоплений Херсон і розлив Бугу аж до Миколаєва. Сценарії дніпровського потопу

Вчинене росіянами – це воєнний злочин.

Сьогодні вночі російські окупанти застосували зброю масового знищення – підірвали Каховську ГЕС. Саме так: такі греблі, як Каховська ГЕС, захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією. Її руйнування буде розглядатися як зброя масового знищення та невибірковий воєнний злочин.

Попри нереальний масштаб скоєного, після окупації частини Херсонщини науковці вже пробували спрогнозувати, до чого може призвести подібний злочин.

Так, World Data Center ще восени минулого року оприлюднив три сценарії затоплення навколишніх територій при прориві дамби Каховської ГЕС – катастрофічний, реалістичний та ймовірний. Поки що ситуація розвивається за ймовірним сценарієм, що передбачає не повну одночасну руйнацію всієї дамби (як у катастрофічному сценарії), а сильне руйнування тільки її частини. Хоча останні відео з зони прориву можуть свідчити про продовження процесу руйнування залишків дамби.

Screenshot 2023-06-06 155154.jpg

Ймовірний сценарій затоплення прилеглих до ГЕС територій

Максимальне затоплення території при ймовірному сценарії наступить за 3-5 днів. Узбережжя правого берегу Дніпра постраждає у 8 разів менше, ніж ліва частина берегу. Загальна площа, яка може бути потенційно вкрита водою (разом з руслом і гирлом Дніпра), сягне 1126 км2. Мінімальна ширина затопленої смуги території сягатиме 2,3 км біля самої ГЕС, максимальна – 23 км біля гирла річки.

Screenshot 2023-06-06 155613.jpg

Затоплені райони Херсона при ймовірному сценарії

Також під водою можуть опинитися н.п. Олешки та Гола Пристань. Частково може затопити Олександрівку, Широку Балку, Софіївку, Виноградне та інші зазначені на карті населені пункти. Рівень води, який може покрити ці населені пункти, може коливатися і – залежно від ступеня руйнування дамби – може становити від декількох десятків сантиметрів до 1,5 м і більше (в невеликих локальних пониженнях).

До м. Миколаєва великий рівень води (понад 1 м) може дійти тільки при реалізації попереднього катастрофічного сценарію. Обчислення імовірної моделі демонструє, що хвиля за 3-5 днів має згаснути й не вплинути значним чином на підняття рівня води в акваторії Миколаєва.

Восени минулого року технодослідник і письменник Ларс Вільдеренг представив своє моделювання найгірших сценаріїв у разі масштабного руйнування Росією греблі Каховської ГЕС. Згідно з одним, відбудеться розлив річки Інгулець. Через 4-5 днів підйом води призведе до розливу річки Буг аж до Миколаєва. Перешийок у кінці затоки за межами дельти Дніпра буде майже повністю затоплений, хоча це почнеться приблизно через 50 годин після прориву дамби.

Screenshot 2023-06-06 160743.jpg

Застерігаємо, що це доволі приблизні моделювання, які не враховують конкретних факторів, що склалися на початок червня цього року.

каховська гес повінь воєнні злочини рф херсон

Знак гривні
Знак гривні