Якими будуть Україна та Росія після завершення війни: прогноз історика Сергія Плохія

У своїх книжках українсько-американський історик Сергій Плохій допомагає західним читачам зрозуміти причини війни Росії проти України. "Брама Європи: Історія України" вже стала бестселером. А через рік повномасштабного російського вторгнення вийшла нова книжка "Російсько-українська війна: повернення історії", в якій історик пояснює не лише витоки війни, а й те, як вона змінює увесь світ. Сергій Плохій в інтерв'ю BBC Україна висловив своє бачення про те, яка доля чекає на Росію й Україну та як може завершитися війна. ТЕКСТИ наводять ключові тези.

Історик розповідає, що один з ключових висновків, який він робить у своїй книжці, такий: ця війна – фактично продовження розвалу Російської імперії. Не тільки розвалу Радянського Союзу – розвалу Російської імперії, що почався під час Першої світової війни в 1917-1918 роках.

Одна з ознак – це те, що путінська ідеологія й обґрунтування війни якраз спирались на імперський наратив, лексику, спосіб мислення. Не просто імперський, а російсько-імперський - той, який існував у Російській імперії на кінець ХІХ – початок ХХ століття.

_129949525_plokhiy_web_promo1.jpg

"Російсько-українська війна" Сергія Плохія. Окрім англійської, заплановані переклади на понад 10 мов, деякі вже вийшли

Україна після війни

Плохій наголошує, що російсько-українська війна закінчиться тим, що Україна залишиться незалежною.

"Тобто саме існування України як держави, державних інституцій, незалежності, існування української нації як такої було поставлене під питання в 2014 році, а потім з початком цієї повномасштабної агресії у 2022 році.

Протягом перших кількох тижнів стало зрозуміло, що є різні визначення перемоги, але Україна залишиться. Україна залишиться як держава, українці залишаться як нація, Україна залишиться незалежною", – каже він.

Плохій відзначає, що це дуже важливий фактор для продовження дезінтеграції пострадянського імперського простору.

"СРСР розвалився у 1991 році – його розпустили через один тиждень після українського референдуму. Тобто Україна була надзвичайно важливою для цієї історії. І будь-які спроби зшити назад під різними соусами, моделями, варіаціями колишній постімперський простір залежать від того, де буде Україна. Тобто залежить від результатів цієї війни.

Як Україна в 1991 році проголосувала не тільки за свою незалежність – так і сьогодні Україна де-факто виборює також незалежність більшості пострадянських республік", – пояснює історик.

Сергій Плохій прогнозує, що після завершення війни Україна буде інтегрована в західні структури – економічні, політичні та безпекові.

"Процес фактично вже розпочався навіть формально. На сьогодні українці, в певному розумінні, більше інтегровані в НАТО, ніж будь-яка інша країна альянсу, бо українці можуть воювати й іспанським, і італійським, і німецьким, і американським, і британським озброєнням – в той час, коли кожна з цих країн воює тільки тим, що у них є.

Те, за що українці воюють, як вони формулюють своє бачення і сьогоднішньої України, і майбутньої – це має бути демократична країна. Є певні обмеження демократичних свобод в умовах війни – і це, звичайно, виклик для післявоєнної України.

Але я, чесно кажучи, не передбачаю ситуації, в якій українці, які зараз воюють за свободу і за демократію, якось вирішать з ними попрощатися після перемоги", – каже українсько-американський історик.

Росія після війни

Плохій зазначає, що спрогнозувати майбутнє Росії після війни доволі складно і що єдиний спосіб робити це більш-менш обґрунтовано – це подивитися, які процеси вже відбуваються сьогодні, і подумати про ці тенденції.

"Те, що ми бачимо сьогодні, це значне зменшення Росії як військової, економічної, політичної потуги. Росіяни починали війну, говорячи про те, що вони мають другу найпотужнішу армію у світі. Ми знаємо, що сьогодні українці говорять – що це, можливо, друга найпотужніша армія в Україні. Це явний приклад зменшення військового потенціалу, військової потуги Росії. А це завжди було надзвичайно важливим фактором в її зовнішній і економічній політиці.

Санкції. Росія фактично відрізається від одного з найбільш вигідних ринків постачання енергоносіїв – європейського. Переорієнтація відбувається на Схід. Але там ринки набагато менш економічно привабливі. І Китай, і Індія користуються слабкістю Росії, щоб купувати по знижених цінах. Це б'є також по російському бюджету.

Політичний престиж Росії різко падає. Фактично це країна-вигнанець. Те, що Фінляндія і Швеція приєднуються до НАТО сьогодні – це не тільки ознака того, що вони занепокоєні тим, що робить Росія. Це також ознака того, що на сьогодні вони не бояться реакції з боку Росії. Бо вона не може реагувати – її армія повністю зав'язла в Україні.

Мій прогноз такий, що всі ці тенденції – зменшення військової, економічної і політичної ваги Росії в світі – будуть продовжуватися", – каже історик.

На його думку, відхід Путіна від влади призведе майже зразу чи у відносно недалекій перспективі до завершення війни.

"Я не бачу будь-якого іншого кандидата, політика в Росії, хто міг би продовжувати політику, яка надзвичайно руйнівна, антигуманна, злочинна стосовно України, але також надзвичайно шкідлива для самої Росії.

Таку політику може проводити тільки людина, яка повністю контролює апарат, фактично побудувала тиранічну владу над країною. Будь-яка людина, що прийде на його місце, буде мати повно конкурентів. Не буде мати такої влади, таких важелів впливати на політичні еліти й на суспільство", – аргументує свою думку Плохій.

Він наголошує, що за різних сценаріїв трансформації РФ імперські амбіції Росії нікуди не подінуться.

"Чи перестане Росія бути імперською? На якийсь період – так. Але чи може вона відродиться знову? Абсолютно. Це вже відбувалося більше, ніж один раз.

Тож і Україна, і її союзники мають думати про це не тільки від одних виборів до інших, а на довшу історичну перспективу. Навіть якщо завтра в Росії раптом з'являється якийсь новий Горбачов чи Єльцин, чи щось іще – ми знаємо, що після єльциних і горбачових приходять путіни", – підсумовує історик.

деградація росії прогноз завершення війни російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні