Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: усі подробиці

У ніч на 6 травня російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС.

"Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується", – повідомили в ОК "Південь".

351336540_6375033912575300_5070700399190884055_n.jpg

Скриншот з відео

Каховська ГЕС є останньою (нижньою) сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій та має об’єм 18 мільйонів кубічних метрів. Знаходиться вона на півдні України в п’яти кілометрах від міста Нова Каховка Херсонської області. Станція забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України, навігацію від Херсона до Запоріжжя.

З початку війни РФ проти України Каховську ГЕС вважали потенційною мішенню як через її стратегічне значення, так і через шкоду, яку може завдати її руйнування. Окупанти захопили станцію на початку вторгнення в лютому 2022 року. Про те, що всередині станції знаходиться вибухівка, було відомо в жовтні. Президент Володимир Зеленський закликав Захід зупинити РФ, нагадує Хмарочос.

Як повідомили у Херсонській ОВА, підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львово, Тягинка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон – острів Корабел.

У Херсонській ОВА наголосили, що рівень води піднімається і всім, хто знаходиться у зоні небезпеки необхідно:

У мікрорайоні Корабел у Херсоні вимкнули електропостачання через підтоплення, яке виникло в результаті підриву Каховської ГЕС окупантами. За словами начальника Херсонської міської військової адміністрації Романа Мрочка, задля безпеки через декілька годин також буде відключено газопостачання.

Як повідомив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, за розрахунками, вода в Дніпрі після підриву окупантами Каховської ГЕС досягне критичного рівня близько 11 ранку.

Оновлено о 14:20

Засідання РНБО: що вирішили

Через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС відбулося термінове засідання Ради національної безпеки та оборони.

"Провів термінове засідання РНБО. Цієї ночі о 02:50 російські терористи здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів.

Доручено провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища", – розповів президент Зеленський.

Також членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

Також на засіданні РНБО погодили комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до відповідальності за цей теракт. 

Зокрема, йдеться про скликання засідання Радбезу ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій, до Міжнародного кримінального суду, оскільки такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції.

Екоцид і наслідки для довкілля

Міністр екології України Руслан Стрілець ще в жовтні заявляв, що підрив Каховської ГЕС може спричинити забруднення сміттям та різними хімічними речовинами води, яка буде переміщена до Дніпровсько-Бузького лиману, а далі до Чорного моря. Крім того, буде завдано шкоди унікальному водно-болотному угіддю міжнародного значення – «Дельта річки Дніпро», а також Національному природному парку «Нижньодніпровський».

Понад мільйон українців можуть залишаться без питної води, а зниження рівня нижче 12 метрів призведе до екологічної катастрофи, оскільки велику кількість біорізноманіття ми можемо просто втратити. Ще в 2022 році секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв’ю Sky News заявляв, що в разі підриву об’єкта півострів Крим залишиться без водопостачання на 10-15 років або навіть назавжди.

Офіс генпрокурора за фактом підриву окупантами Каховської ГЕС розпочав розслідування за статтею екоцид.

За попередніми даними, опираючись на повідомлення місцевих адміністрацій, підрив Каховської ГЕС може мати вплив на водопостачання на Херсонщині, Миколаївщині, в Запорізькій області та в Кривому Рогу. Проблем з водопостачанням у самому Києві не очікується, відзначає Defense Express. Росіяни визнають, що більше не розраховують на подачу води до тимчасово окупованого Криму з Північно-Кримського каналу, стверджують, що начебто «зробили запаси води». Хоча насправді робота цілісного гідротехнічного комплексу, який забезпечував меліорацію і Криму, і Херсонської області, була остаточно порушена ще в листопаді 2022 року, коли росіянами була зруйнована головна насосна станція Каховського водосховища, яка власне й перекачувала воду в меліоративні споруди Півдня України. Самотіком вода з Дніпра в гідротехнічні споруди йти не може.

ny-ldjupq1iu.jpg.webp

Наскільки через вторгнення Росії деградувало сільське господарство Херсонської області (і зокрема, наскільки могла впасти фактична потреба в подачі води на поля), можуть показати такі цифри – якщо у 2021 році врожай зерна збирали із 731 тисяч гектар, то в 2023 році сіяли зерно лише на 50 тисяч га (ще 450 тисяч га полів на звільненій частині території заміновані та непридатні для землеробства).

Оновлено о 15:20

Організація UAnimals запустила флешмоб із закликом надавати прихисток переселенцям з Херсонщини, які евакуювалися з тваринами.

"Вимушеним переселенцям із тваринами часто дуже складно знайти житло. Якщо у вас є можливість тимчасово прихистити переселенців із тваринами, пишіть допис із гештеґом #прихищуізтваринами та вказуйте, для скількох людей та тварин і в якому місті/селищі/селі маєте місце", – йдеться у повідомленні зоозахисники. 

Зоозахисники також розповіли, що у тимчасово окупованій Новій Каховці в зоопарку "Казкова діброва" загинули усі тварини.

"Ми поспілкувалися з керівництвом зоопарку "Казкова діброва", що в окупованій Новій Каховці. нам підтвердили, що зоопарк повністю затоплено і врятуватися могли лише лебеді та качки.

Людина, з якою ми говорили (не називаємо ім'я з міркувань безпеки), сказала: "Ми всіма силами намагалися зберегти зоопарк в окупації. Тепер його більше не існує", – йдеться в повідомленні.

Як заявила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону, через підрив Каховської гідроелектростанції та розлив води з Каховського водосховища Кінбурнська коса тимчасово може стати островом.

"Це (Кінбурнська коса) – теж небезпечна зона для ворога зараз, у тому числі в екологічному сенсі. Тому що підтоплення може бути і там досить критичним, аж до того, що тимчасово півострів може стати островом", – цитує Гуменюк УП.

На думку OSINT-дослідників InformNapalm, за своїми екологічними та економічними наслідками руйнування Каховської ГЕС для України можна прирівняти до наслідків використання тактичної ядерної зброї 5-10 кілотонн.

Оновлено о 15:40

Співзасновник InformNapalm Роман Бурко наголосив, що фактори такого руйнування фактично ідентичні ядерному вибуху, окрім радіаційного забруднення:

  1. Евакуація населення, руйнування підприємств і об'єктів зі шкідливими та отруйними речовинами (хлор, аміак, нафтопродукти і т.п).
  2. Руйнування об'єктів водопостачання , каналізації, електропостачання ,коллапс продуктової і медичної логістики.
  3. Забруднення частини акваторії Чорного моря та інші наслідки.

"Згідно Женевської конвенції (статтею 56 Додаткового протоколу I 1977 року) дії щодо руйнування дамб є воєнним злочином та можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення", – зазначив Бурко.

Де підтопило найбільше

Міський голова окупованої російської армії Нової Каховки Володимир Коваленко повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», що вода, яка прибуває в місто через руйнування дамби Каховської ГЕС, вже затопила нижню частину берега, зоопарк «Казкова діброва», літній кінотеатр, паркову зону, стадіони. Мер посилається на повідомлення місцевих жителів, з якими він підтримує зв'язок.

«Каховська ГЕС фактично знищена, мені навіть важко уявити, чи можливо з нею буде в мирний час щось зробити. Руйнації такого масштабу, що води вийде багато і затоплення будуть, особливо старої частини міста», – сказав Коваленко. За слова міського голови Нової Каховки, за розрахунками 40-50-річної давнини: при таких руйнаціях, вода почне спадати на шосту добу.

Оновлено о 15:30

Як поінформував міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, служби МВС вже евакуювали понад тисячу осіб з 24 підтоплених населених пунктів.

За його словами, евакуація людей триває. В Херсоні розгорнули 5 пунктів тимчасового перебування перед евакуацією до інших населених пунктів.

"Очікуємо, що вода буде прибувати ще протягом 24 годин, тому усі підрозділи відомства працюватимуть цілодобово", – сказав голова МВС.

О 15:30 глава Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що унаслідок підриву Каховської ГЕС відомо про 71 підтоплений будинок на Херсонщині.

"Вода продовжує прибувати та підтоплювати н.п. Херсонщини. На цю годину відомо про 71 підтоплений будинок. Тільки у селі Тягинка підтоплено 2 мости та 33 житлові будинки. У Бургунці 3 оселі опинилися у воді. У Отрадокам'янці підтоплено міст, через що ускладнено під'їзд до н.п. У селищі Казанське Каховського району затоплено три десятки домівок", – зазначив він.

За словами очільника обладміністрації, триває евакуація громадян з населених пунктів, які містяться у зоні підтоплення.

"Станом на 15:30 евакуювали 1328 осіб, зокрема мікрорайон Острів у Херсоні. Допомогли покинути майже 1,2 особам цю зону. 136 осіб нагодовано та розміщено в гуманітарних центрах. Потягом евакуювали 43 херсонців, з них - 3 дитини. За допомогою волонтерів автотранспортом вивезли 114 осіб, зокрема 15 дітей", – підсумував Прокудін.

Оновлено о 16:00

За словами Наталії Гуменюк, через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС на правому березі Херсонської області критичного стану не зафіксовано, лівий берег наразі постраждав набагато більше.

"На правому березі критичних станів фактично не зафіксовано в тих населених пунктах, де відбувається підняття води. Зокрема й обласний центр критично не постраждав, є підтоплення деяких мікрорайонів, житлових секторів і вулиць. Але евакуацію організовано, оскільки рівень води продовжує підвищуватися, і, за попередніми оцінками фахівців, критичного рівня вода сягне десь близько 13:00. Ситуація відстежується, усі служби на місцях працюють", – цитує Гуменюк Інтерфакс-Україна.

Говорячи про ситуацію на лівому березі, Гуменюк зазначила, що країна-агресор "заглушила" зв'язок, щоб люди не мали можливості отримати компетентні рекомендації та мати зв'язок із підконтрольною Україні територією.

Вона додала, що через підвищення рівня води посилилася мінна небезпека на воді, а також порадила місцевим жителям не намагатися самостійно евакуюватися.

"Не думаю, що окупанти спокійно спостерігатимуть, як мирні жителі будуть евакуюватися з лівого берега на правий, тому не раджу ризикувати. Набагато краще виїхати більш углиб лівого берега і там організувати евакуацію", – пояснила Гуменюк.

У Силах оборони також наголосили, що географічно нижчий лівий берег наразі постраждав набагато більше.

Як заявив генеральний директор Укеренерго Ігор Сирота, пік розливу води з Каховського водосховища очікується до ранку 7 червня. "Далі відбудеться стабілізація рівня води. Через 4-5 днів вода начне спадати", – сказав він.

Як підрив Каховської ГЕС може вплинути на ЗАЕС

Як повідомив Енергоатом, підрив росіянами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована.

"Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

Енергоатом моніторить ситуацію і слідкує за діями рашистів на ЗАЕС разом з іншими міжнародними організаціями, що присутні на станції, зокрема, МАГАТЕ", – йдеться у повідомленні.

Оновлено о 18:15

Економічні наслідки підриву

Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" призупинив виробництво сталі, щоб зменшити споживання води, який виник внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС.

Як повідомляє пресслужба компанії, виробництво зупинено до нормалізації з постачанням води до Кривого Рогу, інформує Бізнес Цензор.

"Через підрив та руйнацію Каховської ГЕС агресором "АрселорМіттал Кривий Ріг" обмежив споживання води та вже поставив на паузу низку процесів металургійного виробництва. Робота фактично усього обладнання, яке охолоджується водою, тимчасово призупинена. Так підприємство збереже виробничі агрегати та знизить обсяги споживання води до нормалізації ситуації", – сказано у повідомленні.

Зокрема, "АрселорМіттал Кривий Ріг" призупинить виплавку сталі, а також виробництво прокату. В роботі залишаться тільки доменне та коксохімічне виробництва, а також гірничо-збагачувальний комплекс.

"Як швидко підприємство зможе повернутися до нормального режиму роботи буде зрозуміло впродовж найближчих 3-4 днів після аналізу глибини падіння рівня води у Каховському водосховищі та інших наслідків теракту, який здійснив ворог", – додали у пресслужбі підприємства.

Навіщо окупанти підірвали Каховську ГЕС

Як заявила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, намагаючись розіграти чергову карту техногенного шантажу, щоб таким чином тиснути на Україну. Хоча вони вже зрозуміли, що накоїли, тому і самі евакуюються з небезпечних районів.

У Головному управлінні розвідки Міноборони заявили, що росіяни підірвали Каховську ГЕС, щоб ускладнити український наступ. "Цей терористичний акт є ознакою паніки путінського режиму та намаганням ускладнити дії українських Сил Безпеки та Оборони. Він стане вагомим доказом на міжнародному трибуналі, який безсумнівно очікує на кожного причетного до здійснення воєнних злочинів на території України", – йдеться у повідомленні.

im-DniproGES.png

У серпні 1941 року радянські війська уже підіривали греблю ДніпроГЕСу з військовою метою. У такий спосіб намагалися зупинити наступ німецьких військ.

У розвідці додали, що через підрив Каховської дамби посилюється загроза катастрофи на Запорізькій АЕС, оскільки наповнюваність резервуарів-охолоджувачів залежить від того, який рівень води у Дніпрі.

Станцію, за попередньою інформацією, могла підірвати 205-та мотострілецька бригада збройних сил РФ, сказав в ефірі національного телемарафону радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. «Наша розвідка вже дає дані про те, хто це зробив із російських військових частин – 205 мотострілецька», – сказав Подоляк. На думку Михайла Подоляка, підрив ГЕС за Женевськими конвенціями є застосуванням невибіркової зброї масового ураження.

Оновлено о 17:25

Як повідомила у Telegram заступниця міністра оборони Ганна Маляр, підірвавши Каховську ГЕС, росіяни намагалися зупинити процес деокупації, але отримали протилежний ефект

"Цілеспрямований підрив дамби був здійснений російськими окупантами щоб призупинити процес деокупаціі Силами оборони України та змістити вектор уваги суспільства з подій, які відбуваються у Білгородській області. Натомість російські окупанти отримали протилежний ефект.

Наразі у критичному становищі перебувають мирні жителі тимчасово окупованих населених пунктів Херсонщини та Криму, оскільки знищення дамби позбавило їх прісної води. Окрім того, були затоплені позиції російських військових підрозділів, що може призвести до масштабного змиву російських мінних полів та їх детонації у хаотичному порядку", – пояснила вона.

Підрив Каховської ГЕС і контрнаступ

Втім, українське військове командування передбачало можливість того, що росіяни підірвуть Каховську ГЕС і ситуація не має зашкодити контрнаступу Сил оборони України, заявив командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв. За його словами, є відповідні розрахунки, які відомі військовому командуванню щодо шкоди, яка може настати внаслідок розливу води. Наєв додав, що зараз відповідне командування на цьому напрямку вживає заходи насамперед щодо безпеки цивільного населення спільно з керівниками державної влади на місцях.

"Щодо перешкоджання нашим наступальним діям, військове командування повністю враховувало й такі ворожі підступні дії, і відповідно воно не має зашкодити нашому наступу на тих напрямках, де може бути розлив води", – наголосив командувач Об'єднаних сил ЗСУ.

Про те, що підрив росіянами Каховської ГЕС не вплине на ситуацію на півдні України у плані контрнаступу, також заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "З ранку у нас була нарада щодо того, чи впливає ця катастрофа на позиції наших ЗСУ. Станом на зараз як все за планом відбувалося, так і відбувається", – сказала заступниця міністра оборони в ефірі "24 каналу".

Що за 205-та бригада підірвала Каховську ГЕС

Видання Defense Express розповіло подробиці про 205-ту бригаду. Її підрозділи були задіяні для війні проти України ще з серпня 2014 року, про що зокрема свідчать дані моніторингової групи Informnapalm розповсюджені в ЗМІ. Тоді для боїв залучались контрактники, які "на папері" були тоді взагалі "на навчаннях", хоча по факту – на нашій території. З посиланням на дані ГУР МОУ відомо, що рашисти 205-ої бригади також в листопаді 2014 року брали участь в боях біля Авдіївки та Макіївки.

Восени 2021 року армія РФ використала 205-ту "козачу" бригаду як один із пунктів для розгортання мобілізаційної програми БАРС – "боевой армейский резерв". Також в одній із публікацій вересня 2022 року ми розповідали про те, як в Україні воювали "козаки", набрані за "самомобілізацією" в рамках БАРС. Підрозділи ж самої 205-ої бригади ще з лютого 2022 року беруть безпосередню участь в повномасштабному вторгненні РФ в Україну. Зокрема, в березні минулого року ГУР МОУ публікувало список військових злочинців – військовослужбовців армії РФ зі складу реактивно-артилерійського дивізіону 205-ої "козачої" бригади, які уже на той момент "відзначились" участю в знищенні наших міст та мирних громадян України. За деякими даними, у серпні 2022 року в цій же бригаді з’явилась "дошка ганьби" з розлогим переліком "відказників". А уже осінню того ж року ця ж бригада невдало вела бої проти ЗСУ в районі Снігурівки. І схоже, що змогла більш-менш організовано відступити разом з іншими підрозділами армії РФ під час втечі з Херсонського напрямку в листопаді 2022 року.

Реакція світу на підрив Каховської ГЕС

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту рішуче засудити російський теракт на Каховській ГЕС і наголосило, що Росія має відшкодувати всі наслідки свого злочину як для людей, так і для інфраструктури та довкілля.

Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав підрив Росією Каховської ГЕС жахливим воєнним злочином і, ймовірно, найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття.

"Росія зруйнувала Каховську греблю, спричинивши, ймовірно, найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття і поставивши під загрозу життя тисяч цивільних осіб. Це жахливий воєнний злочин. Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста XXI століття, – це вигнати її з України", – написав Кулеба у Twitter.

Президент Європейської ради Шарль Мішель відверто шокований руйнуванням дамби Каховської ГЕС та пообіцяв притягнути Росію до відповідальності.

Руйнування цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин – і ми притягнемо Росію та її маріонеток до відповідальності. Мої думки з усіма сім'ями в Україні, які постраждали від цієї катастрофи, – заявив Мішель у своєму твіттері.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції.

Про це йдеться у повідомленні МАГАТЕ у Twitter. "МАГАТЕ відомо про пошкодження Каховської ГЕС в Україні. Експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією. На станції немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки", – йдеться у повідомленні. На початку травня, за словами Гроссі, всі шість енергоблоків були зупинені. Водночас вони все ще потребують води. Колишній міністр енергетики України Іван Плачков повідомляв, що системи охолодження можуть деякий час працювати в замкнутому циклі, циркулюючи воду всередині станції, а не забираючи охолоджуючу воду з резервуару.

Підрив греблі Каховської ГЕС є черговим жахливим свідченням варварської суті розв'язаної Росією війни проти України та новим витком ескалації. Про це заявив речник ЄС Пітер Стано.

«Це відбувається в контексті злочинної російської агресії проти України, під час якої Путін не вагається застосовувати як зброю холод, голод та енергетику, грає у небезпечну ядерну гру з атомними станціями в Україні. Це нова ескалація, яка демонструє всю жахливу та варварську суть російської агресії проти України», – цитує Стано Укрінформ.

Оновлено о 18:40

Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що Польща зробить усе можливе, щоб Росія понесла міжнародну відповідальність за підрив Каховської ГЕС, а винні в цьому злочинному акті були покарані.

МЗС Польщі "рішуче засуджує черговий безпрецедентний акт російського варварства на окупованих територіях України" і вказує, що підрив Каховської ГЕС "є грубим порушенням базових норм гуманітарного права, екологічного права та має ознаки воєнного злочину". 

Наголошується, що цей акт створює пряму загрозу життю цивільного населення, функціонуванню Запорізької атомної електростанції та несе в собі перспективу екологічної катастрофи з безпрецедентними наслідками регіонального масштабу, що вплине на всю Європу.

Оновлено о 18:40

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає Росію винною у підриві Каховської ГЕС, пише The Guardian. "За всіма твердженнями, це агресія російської сторони, щоб зупинити український наступ, захистити власну країну. Це показує, що це новий вимір", – сказав Шольц.

Докази підриву окупантами

Як заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов "Суспільному", ГУР МОУ має докази того, що Каховська ГЕС була знищена в наслідок використання вибухівки.

За його словами, фахівці не бачать причин думати, що Каховська гребля "стомилася".

"Сценарії можуть бути різні. Але висновки попередні: фахівці не бачать причин думати, що дамба "стомилася". Є й інші чинники", – заявив Юсов.

Водночас застпниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що підрив Каховської ГЕС був запланований у декілька етапів, а російські окупанти ретельно готувалися до скоєння гуманітарної та екологічної катастрофи.

"Цю інформацію ще зарано оприлюднювати, тому що ще розбираються. Але можна сказати, що це дії, які були вчинені не в один етап. Вони готувалися, – цитують Маляр Факти.

Як повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін, українська прокуратура надає Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) всю наявну інформацію щодо розслідування підриву дамби Каховської ГЕС.

Як повідомляє NBC News з посиланням на двох американських чиновників і одного західного посадовця, "влада США має в своєму розпорядженні розвідувальні дані, які схиляються у бік Росії як винуватця підриву дамби в Україні".

"Адміністрація президента Джо Байдена працювала над тим, щоб розсекретити частину розвідувальних даних і поділитися ними ще у вівторок у другій половині дня.

Мотив вибуху все ще з'ясовується, але підрив дамби, ймовірно, ускладнить українським силам переправу через Дніпро, а також створить складні гуманітарні проблеми, сказав західний чиновник", – пише NBC.

Читайте також: Моделювання найгірших сценаріїв прориву греблі Каховської ГЕС

Ми також зробили добірку відео про затоплення Каховської ГЕС

підтоплення евакуація каховська гес дніпро

Знак гривні
Знак гривні