Тисячі відновлених вікон. На бієнале дизайну в Лондоні переміг польський проєкт з відбудови України

Нагороду за найкращий загальний внесок у Лондонську бієнале дизайну цього року здобув польський павільйон, який досліджує транскордонну співпрацю та переосмислення повсякденних об'єктів у часи кризи.

Про це повідомляє Dezeen.

Інсталяція "Поетика необхідності" заснована на поточному проєкті неприбуткової організації Fundacja BRDA, яка зібрала понад 12 000 вікон від домогосподарств і підприємств по всій Польщі, щоб допомогти відновити українські будинки, пошкоджені через російські обстріли.

У рамках бієнале та відповідно до її теми "Співпраця з перепланування", цей двосторонній проєкт було розширено до Великої Британії, де лондонців закликали пожертвувати українцям свої невикористані або ті, що не підлягають продажу, вікна.

polish-pavilion-poetics-of-necessity_dezeen_2364_col_0-852x609.webp

Інсталяція демонструє відновлені вікна, які будуть передані Україні. Фото: Dezeen

З них 30 були виставлені в рамках інсталяції Лондонської бієнале дизайну (LDB), де вони були скріплені й розміщені на дерев'яних палетах, готові до транспортування в Україну після завершення виставки.

"Йдеться про створення домашнього затишку з повторно використаних матеріалів", – пояснив Петро Владіміров, український архітектор і один з організаторів проєкту.

Вікна, за його словами, є критично важливим ресурсом для українців. Вони часто першими й найлегше руйнуються під час російських обстрілів, і водночас є одним з найдефіцитніших будівельних матеріалів, оскільки, за словами Владімірова, 85% скла раніше надходило з Росії.

polish-pavilion-poetics-of-necessity_dezeen_2364_col_2-852x1136 (1).webp

До інсталяції "Поетика необхідності" також входить посібник з вісьмома іншими методами монтажу. Фото: Dezeen

Натомість рішення Fundacja BRDA використовує відновлені вікна та посібник "зроби сам" з дев'ятьма різними рішеннями, як їх можна інтегрувати у пошкоджені будівлі незалежно від їхнього розміру та форми, створений у співпраці з архітектурними бюро по всій Польщі.

polish-pavilion-poetics-of-necessity_dezeen_2364_col_8-852x1136.webp

"Поетика необхідності" здобула головну нагороду на цьогорічній Лондонській бієнале дизайну, куратором якої виступив Nieuwe Instituut та його художній керівник Арік Чен.

україна-польща відбудова України обстріли дизайн. суспільство

Знак гривні
Знак гривні