Як російська влада реагує на операції в Бєлгородській області

У Росії на різних щаблях влади не узгоджують дій і не знають, як реагувати на операції російських антипутінських угруповань у Бєлгородській області РФ.

Про це у свіжому звіті зазначає Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики інституту нагадують, що "Російський добровольчий корпус" (РДК) та "Легіон "Свобода Росії" (ЛСР) 4 червня здійснили черговий обмежений рейд до Бєлгородської області та продовжують діяти в прикордонному російському населеному пункті.

На опублікованих 4 червня геолокаційних відеозаписах видно, як бійці ЛСР і РДК просуваються до Нової Таволжанки (3,5 км від українського кордону). Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков підтвердив, що в Новій Таволжанці йдуть бої, хоча міністерство оборони Росії стверджує, що підрозділи західного військового округу і прикордонної служби РФ "завдали удару по українській диверсійно-розвідувальній групі поблизу населеного пункту, в результаті чого та була вимушена відступити".

За повідомленням російських "військкорів" і ЗМІ, диверсійно-розвідувальна група з 20 осіб увійшла в Нову Таволжанку і залишалася там.

Експерти також зазначають, що губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков відреагував на вимогу РДК і ЛСР провести переговори про обмін російськими військовополоненими, яких, за словами бійців, вони захопили в районі Нової Таволжанки. Гладков заявив, що готовий зустрітися, але пізніше відмовився від зустрічі. Російські добровольці опублікували відео, на якому вони показали себе з 12 російськими військовополоненими, критикуючи Гладкова за брак мужності й заявляючи, що вони відправлять полонених в Україну.

"Дисонуюча реакція Росії на обмежений рейд у Бєлгородській області та повідомлення про нього продовжують наводити на думку, що російське керівництво ще не вирішило, як реагувати на ці обмежені транскордонні рейди.

Суперечливі повідомлення з офіційних російських джерел про ситуацію в Бєлгородській області та очевидне особисте рішення Гладкова відповісти на дії РДК і ЛСР свідчать про те, що міноборони РФ і Гладков не координують свої дії у відповідь на рейди", – пише ISW.

Аналітики додають, що російська реакція на дії у Бєлгородській області зосереджена в основному на інформаційних ефектах, і немає жодних ознак того, що російське керівництво визначило ширшу політику запобігання подальшим обмеженим рейдам у прикордонні регіони Росії.

Також, зазначається у звіті, що лишається незрозумілим, чи організовує російська влада евакуацію у відповідь на ці дії, хоч Гладков стверджував, що 4 000 мешканців уразливого району наразі перебувають у пунктах тимчасового розміщення у зв'язку з евакуацією.

Обмежені рейди та обстріли кордону в Бєлгородській області все частіше стають центром критики на адресу російського військового керівництва, наголошують аналітики.

"Засновник ПВК "Вагнера" Пригожин запропонував вести переговори про звільнення військовополонених, утримуваних РДК і ЛСР, якщо російська влада не зможе цього зробити, і відповів на критику своєї пропозиції саркастично, заявивши, що у Росії є проблема з людьми, які мають "яйця".

Інші ультранаціоналістичні мілблогери відреагували на останній рейд, критикуючи Гладкова за бажання вести переговори з РДК і ЛСР, а російську владу – за нездатність послідовно інформувати громадськість про ситуацію в Бєлгородській області", – йдеться у звіті.

атаки на території РФ РДК ЛСР бєлгород рейди

Знак гривні
Знак гривні