Скандал з укриттями в Києві: хто відповідальний за безпеку людей

Після ракетної атаки російських окупантів у ніч на 1 червня у столиці загинули троє людей. Люди намагалися потрапити до укриття поліклініки у Деснянському районі, але двері були зачинені.

За цим фактом було розпочато кримінальне провадження, в межах якого правоохоронці затримали чотирьох осіб: першу заступницю голови Деснянської райдержадміністрації, директора лікарні та його заступника з технічних питань, а також охоронця поліклініки.

Хоча формальних винуватців було знайдено, скандал з укриттями переріс у глобальні політичні баталії між київської й центральною владою у спробі знайти відповідального. Але оскільки хаотична структура управління Києвом утворилася через бажання Офісу президента усунути Кличка, зараз мало хто уявляє хто і за що відповідає. ТЕКСТИ зібрали позиції різних сторін в одному матеріалі.

346886636_660287425921863_7602269098663911208.width-1000.jpg

У Деснянському районі столиці під час атаки росіян люди не могли потрапити в укриття. Фото: Поліція Києва

Реакція Зеленського

На думку президента, відповідальною за укриття у столиці є місцева влада, насамперед міський голова. Перебуваючи на саміті у Молдові, Володимир Зеленський на запитання журналістів про те, хто буде відповідати за трагедію, відповів: "Може бути нокаут". У такій відповіді ЗМІ та експерти побачили натяк на мера Києва Віталія Кличка.

Пізніше у своєму традиційному вечірньому відеозверненні Зеленський згадав про цей випадок. Він наголосив, що забезпечувати людей укриттями – це обов'язок місцевої влади. І якщо цей обов'язок не виконується, ними мають зайнятися правоохоронні органи. Перед тим, як повідомляла УП, Київська міська прокуратура та поліція провели обшуки у Київській міській адміністрації.

2 червня Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. "Доручив члену Cтавки, міністру Камишіну, провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва. Звіт – за десять днів. Іншому члену Ставки, міністру Клименку, – те саме по Україні", – заявив Зеленський.

Реакція Кличка

Міський голова Києва не згоден з президентом у питанні своєї відповідальності та наголошує, що відповідальність за облаштування і належне функціонування укриттів була покладена на людей, призначених президентом.

"Минулого року місто виділило 320 млн гривень. Цього року − більш як 900 мільйонів. Тобто, загалом — 1,2 мільярда гривень з міського бюджету виділили районам на облаштування укриттів.

Цими коштами, підкреслю, розпоряджалися й розпоряджаються РДА міста. Відповідальними є глави районів. На сьогодні виконання і використання коштів − вкрай незадовільне. В кінці червня підіб’ємо підсумки використання коштів на облаштування укриттів. І звернення до Президента на відсторонення чи звільнення можуть бути і на інших глав районів", заявив Кличко.

Він також нагадав, що глав районів столиці призначає президент, за поданням уряду. "Мер столиці не може не те що звільнити голову району, а навіть винести йому догану!

І маленька довідка: з 10 глав районів 9 у нас — представники від «Слуги Народу». Керівник Київської міської військової адміністрації призначений Офісом Президента. Це — якщо про спільну і справедливу відповідальність", − сказав мер Києва.

Реакція Попка

Показово, що лише два тижні тому, в середині травня, під час масованої атаки росіян столичні жителі масово скаржилися на закриті укриття. 17 травня очільник Київської МВА Сергій Попко заявив, що у Києві перевірять та відкриють усі бомбосховища, бо закрите укриття під час війни − це злочин.

1 червня Попко заявив, що трагедія із загиблими під час ракетного обстрілу − це відповідальність влади на усіх рівнях: від керівників міста до голів району. "Тому, ніхто — ні я, ні жоден інший керівник найвищої чи найнижчої ланки в цьому місті не мають права знімати із себе відповідальність до завершення слідчих дій. Задача щодо підготовки, облаштування та перевірки роботи укриттів ставилася неодноразово. Чому вона не була виконана у даному випадку – розслідує СБУ, прокуратура та національна поліція", − сказав Попко.

Спроба знищення самоврядування?

Влада має зосередитися на вирішенні проблеми укриттів та інших проблем воєнного часу, за які несе відповідальність, а не намагатися знищити місцеве самоврядування. Про це заявила народна депутатка Ірина Геращенко.

"Читаю, як слуги і Ко вішають всіх собак на Кличка і, вибачте на слові, офігіваю… А за що в місті відповідає призначений Банковою глава ВЦА? За пости в соцмережах? За що відповідають глави районних адміністрацій, всі від СН, призначені урядом виключно за принципом лояльності? Можу точно сказати одне. Ми не дамо владі знищити місцеве самоврядування і зачистити його, під егідою викликів воєнного часу. Як зачистили й знищили вже свободу слова", – зазначила Геращенко.

Вона наголосила, що повномасштабне вторгнення виявило багато проблем, які потребують реакції центральної влади й корегування бюджетної, соціальної та гуманітарної політики.

"Якщо хочеться поговорити про готовність столиці до війни, то давайте поговоримо про підготовку країни до війни в комплексі. Чи ще не на часі? До місцевої влади є питання, без сумніву, але точно не більше, аніж до центральної. Тому – навчіться дивитися в дзеркало. Й варто закатати рукава й всім ще більше працювати на перемогу, до якої ще ой як далеко", – заявила народна депутатка.

кличко київ укриття оп скандал

Знак гривні
Знак гривні